fredag 20 december 2019

Yoga på Ranchen

 
Idag skriver jag lite om yoga på Ranchen. Yoga är en ny aktivitet för mig så mina kunskaper i ämnet är begränsade. Jag började vara med på yoga förra säsongen och tyckte det var så bra övningar i lugnt tempo med så skön känsla både under tiden och efteråt. - Nu ska vi yoga i ca 75 minuter, säger Anna-Lena och man tänker ”så länge, hur ska jag klara det” men tiden flyger iväg när hon lugnt instruerar alla rörelser. Man kan blunda hela tiden och ändå följa med i övningarna.

Fast ibland tittar jag upp och tittar hur ledaren gör!

 
Anna-Lena Stiernman är vår yogainstruktör under december-januari. Hon bor och jobbar i Västerås så hon kan inte stanna hela säsongen. Hon kallar sin yoga hos oss för ”Huay Yang- yoga” , en mix av Hathayoga, medicinsk yoga och Yinyoga. Ibland har hon mer övningar för rygg/axlar, andra gånger är det koncentration på rygg/ höfter. 


Yogan är inte prestationsinriktad, var och en lyssnar på sin kropp och gör övningarna så länge man vill och så intensivt man förmår. Vi ligger, sitter och står på våra yogamattor och går in i olika positioner, inkl balansövningar och andra halvan av yogan är det yin- yoga som gäller.

Då håller vi positionerna längre tid, ca 2-5 minuter. Går in i viloställningar mellan varje övning. Vi har lärt oss positioner som ” hunden” ” grodan” ” sfinxen” ” barnet” ” bananen ” med flera yogaställningar... som avslutning är det shavasana, en stunds aktiv avslappning där vi känner in alla delar av kroppen och slappnar av. Det händer att man slappnar av så djupt att man nästan somnar.

Det är verkligen en stund av stretching, avslappning, uppmjukning av muskler och leder, mental vila och utmaning att hålla ut rörelserna. Tre gånger /vecka har vi möjlighet att yoga tillsammans på Ranchen. Intresset är stort, ca 35-55 deltagare varje pass. Tisdag och torsdag kl 8, söndag kl 9
Detta var en kort lekmannamässig beskrivning av en mycket uppskattad aktivitet på Ranchens träning sgolv.

Det finns andra möjligheter att utöva yoga i Huay Yang.
 
Vi har Yoga Baan där Helena Urdal periodvis har yoga. Hon ordnar yogaresor från Europa där deltagarna har intensivyoga i ca 10 dagar och hyr boende i byn. Helena har även yogaklasser för byns invånare. Hon har en facebooksida som heter Yoga Baan.

Roxana Berndal  har också etablerat sig i byn med yogaklasser för byborna, dit jag också räknar oss faranger som bor här under vinterhalvåret. Roxana är också här periodvis under året.

Inga kommentarer: