måndag 23 december 2019

Tabata på Ranchen


Thomas Bergqvist, vår egen Tabata-tomte!
Dan före dan, då blir det ett inlägg om Tabata, vårt flaggskepp på Ranchens träningsgolv. 



Lite historik: Ca År 2011/12  Eivor Carlsson, vår motor, inspiratör och organisatör tyckte att vi skulle ha lite träning i Huay Yang när vi tillbringade så lång tid här. Hemma i Sverige hade hon träningsgrupper och varför inte här också. Hon började med motionsgympa/tabata  på taket på Van Ravi Residence. Det var före min HY-tid så jag vet inga detaljer.
Något år senare flyttade träningen till taket på Christina J-s hus på Villa  Waree. Från början var vi kanske tio pers men det utökades snabbt så det blev risk för överbelastning på taket. Eivor hade med en liten högtalare och musik från Spotify.
I denna veva skulle Ronny Lindbom ordna ett VM/ kvalificerande linedance-event i Huay Yang.

  
Ingången till det stora fina träningsgolvet på Ranchen

Året var 2015 sommar/höst.
Ronny lät bygga upp ett stort dansgolv i anslutning till den gamla baren på baksidan där vi brukade dansa på fredagskvällarna. Linedance- eventet gick av stapeln i mars 2016. Efter eventet  hade vi ett jättestort träningsgolv att använda till olika aktiviteter. Först ut blev - tabatan under Eivors ledning. 






Fler och fler kom på träningen , i början var vi ett tjugotal, sen ca 30- 40- 50 beroende på säsong, rekordet hittills är slaget i dag , 89 personer på jultabatan, Dan före Dan!






 Vad är tabata?  Man  jobbar med en muskelgrupp i taget. T ex ben, armar, mage, rygg, bål och rumpa.
Man kan renodla muskelgrupperna och bara jobba med en av dem eller kombinera ett par.
Hur jobbar man?  Vi gör övningar i 20 sekunder, vilar 10 sek, upprepar övning-vila åtta gånger. Du ska orka lika mycket åttonde gången som den första, så det gäller att hushålla med krafterna.
När tränar vi?  När vi kommer i november börjar vi så snart vi kan och håller igång till mitten/ slutet av mars när de flesta ”farangerna” har åkt hem. Ca fem månader.
Eivor börjar alltid med uppvärmning, kondition, uttänjning innan tre Tabata- övningar, i mellantid blir det balans och kondition, tre tabataövningar till, kondition, underbar vila en låt och avslutar med en ordentlig stretch för hela kroppen. varierande övningar och musik beroende på vilken ledare vi har.


När Eivor åker till Sverige över jul/nyår har vi vikarier som kör lite annorlunda tabatapass, med nya kombinationer och tempo, jättebra motionspass de också!!
Tre morgnar /vecka har vi Tabata kl 7.30, senare blir det för varmt. Ett kvällspass/vecka finns för dem som föredrar em.

 

En helt otrolig uppslutning på tabatan, i början av säsongen innan ”alla” kommer är vi 40-50 deltagare.  Deltagarantalet ökar på allt eftersom och under julen toppar vi antalet med, som idag 89 personer. Minskar något efter helgerna för att öka på igen under sportlovsveckorna i februari.
Tänk er Tabata 3-4 ggr/vecka och yoga 3 ggr/vecka plus lite annat som kommer i ett senare motionsinlägg, man känner sig i god form vid hemfärd i mars-april!
Musikanläggning finns på Ranchen med högtalare, headset likaså. Vi använder mest Spotify, egna listor, och musiken varierar också beroende på ledare. Förutom Eivor, som leder tabatan, så har vi Thomas, Ann-Charlotte, Linn, Carola, Sandra, Eva P och i slutet av säsongen Eva E och Eva O som leder Tabatapassen. Ett stort TACK till alla som engagerar sig i Tabatan, deltagare och ledare!
I morgon är det julafton!
God Jul !!





4 kommentarer:

Eva Mattmar sa...

Kommenterar som inloggad på Googlekonto.

Anonym sa...

Kommentarfunktionen krånglar. Går bra att kommentera som inloggad på Google men inte som anonym. Nu är jag utloggad.
Någon som kan prova? Skriv bara ”hej”

Anonym sa...

Det gick bra men jag måste bevisa att jag inte är en robot genom att klicka på bilder som visar trappor, bilar, traktorer etc

Anonym sa...

Och trycka på Publicera- knappen flera ggr...