måndag 1 januari 2024

Nytt År och besök av makak -apa




Gott Nytt År - 2024
Sawaddi Pee Mai - 2567

Så är det måndag igen! Nyårsdagen 1 januari 2024!

En mellanhelg-vecka med mycket träning- sö-må-ti-onsd men sen tog jag ledigt några dagar till nyårsafton igår då Tomas körde ett ”tabatapass med discotema” Väldigt bra start på nyårsafton. 

Och ännu bättre blev det när jag kom hem för Eva och Lasse P i andra änden av loftgången bjöd på frukost, räkmackor med alla tillbehör, svensk majonnäs, ägg, dill och förstås dillkokta stora räkor. 



Vi på tvåan och Siv och Håkan från fyran 

Gissa om det smakade bra! Vi skålade ut det gamla året med en lakritsshot à la Lasse Lappen, vår granne på våning 2. 

På morgonen hade äntligen Eva E landat i Bangkok och kom med taxibuss hem till Jonny som har varit ensam här sen början av november då vi åkte tillsammans hit. 

Vi förstod att hon inte längtade efter pannbiff och potatis precis utan vi beställde thaimat till kvällens nyårsfirande. 


Det började med bubbel och fantastiska snittar, ost och tryffelmarmelad som Siv och Håkan bjöd på. 


Dessa snittar så goda, mjuk pepparkaka stekta i smör, ädelostblandning och valnötter. Aroy mak mak 

Håkan ser över förrätten och öppnar bubblet! 


Grattis Sören K i Norrköping på din födelsedag säger vi! Nu är det bara 10 dagar kvar tills ni kommer. 

Sen hämtade vi thaimaten på Mr Klea. Åtta personer kostade mindre tillsammans än det billigaste buffépriset/person på någon restaurang i byn. Ändå är de inte dyra med svenska mått mätt. Men nu mäter  vi thailändskt!!!

Med lite åtgärder  får vi plats på balkongen. 

Thaimaten smakade bra! 


Vi spelade ett nytt spel på kvällen och vid elva gick vi till stranden. Där samlas mycket folk och skickar iväg rislyktor, lite fyrverkeri vid tolv och restaurangen Poms har levande trubadurmusik hela kvällen. 


En eloge till Sverigeresenärerna  Eva E som höll ut hela kvällen och Siv och Håkan som just kommit tillbaka från Sverige dan före nyårsafton. Vi andra är ju acklimatiserade. 



Att vi är i tropikerna med tropiskt djurliv märker vi extra mycket när det blir närkontakt med djurlivet. 

Förutom att ormar kan leta sig in i villor och småhus  ( tack och lov bor vi i ett sexvåningshus och känner oss  rätt  trygga inomhus) så finns det skorpioner, tusenfotingar, maneter i havet, massor av duvor som flyger in på balkonger utan skyddsnät och skitar  ner. 

Då och då kommer en av varanerna,  som bor i kanalen vid vårt hus, och tar ett dopp eller simtur i vår pool ! Vakten kommer snabbt och motar tillbaka den till kanalen. Den kommer helst när det är lugnt i huset och lite folk som badar. Nu har vi inte sett nån varan  på länge. 


Men däremot fick vi häromdagen se en apa komma balanserande på elledningen på andra sidan kanalen. Den kom från stranden, hoppade upp på Saos tak och gick på ledningen mot Vills Maris och Aruna. Vilken balans och precision! 

Nästa dag när jag kom hem på salengen så mötte jag apan när den gick på vägen vid muren vid vårt område. Jag skyndade mig att parkera och såg hur den klättrade upp på taket vid vår cykelförvaring, vidare upp mot elaggregaten. Lasse och jag åkte till stranden vid Tubbs och efter en stund läste jag en varning på vår Van Ravi-sida på Facebook. 

Eva P skrev ” vi har en apa på loftgången, den har ätit våra bananer och försöker öppna en vattenflaska! Akta er för att få in den i lägenheten, den är kvar i huset. 

Den hann med ytterligare besök hos Maria K på första  våningen, hon skulle äta frukost och fick se en svans, trodde det var en katt, men det var apan som mumsade på jordnötter som hon lämnat framme. Hon stängde dörrarna till sina sovrum och kallade på vakten. Sen tog sig apan upp på femte våningen  där den hittade både melon och banan att mumsa på men sen gick den in i trapphuset med brandtrapporna och då stängde Lasse P alla dörrar till trapphuset med nödutgångar . Nu var den instängd, förstärkning tillkallades från nationalparken Hat Wannakon, personal kom med en stor bur och ställde den på fjärde våningen med godsaker i .Apan gömde sig under taket högst upp på sjätte våningen, 



Den upptäckte att luckan till buren slog igen och vägrade gå i fällan. En hel natt satt den där uppe men nästa dag blev frestelsen för stor, bananerna i buren såg goda ut och apan fångades in. Nu är den förhoppningsvis tillbaka i sin flock eller långt bort härifrån. Mycket apbajs har det blivit att torka upp. 


Makakapornas utbredningsområde. 

Det var en makak-apa, samma  sort som finns på apberget mitt i Prachaup Khiri Khan. De är kända för att stjäla allt löst, kameror, kepsar, kaffemuggen, bullar ur handen etc Kommer man för nära fräser den och visar tänderna. Enl Google betyder makak ”Lyckans son”eller ”Söderns son”


Läste att i Lopbury håller  makakaporna på att ta över en hel stad. De förökar sig snabbt och är väldigt framfusiga i att förse sig med vad de behöver och förstör allt som  de kommer åt utomhus. 


Vi har också några fall av denguefeber i byn. Det finns  fyra sorters aedesmyggor som kan bära på viruset som ger denguefeber. Man får ont i leder och muskler, rödsprängda ögon och feber. 

Tigermyggan som kan sprida dengue och zikavirus 

Många behöver sjukhusvård för att förhindra uttorkning och klara av påfrestningen. Vi har ca tre-fyra kända fall i byn just nu. Myggan lägger sina ägg i vattensamlingar så undvik att ha stillastående vattensamlingar! 

En trevligare sak gjordes i ordning nu på morgonen i hiss-och trapphuset på våning två. 

Två tavlor sattes upp på den kala väggen vid trappan. Dizzie Gillespie (1917-1993), känd jazzmusiker, som spelade trumpet. Bengt Kristoffersson, fotograf, som hade lägenhet på våning 2, tog en bild på honom vid något Sverigebesök. 

Bengt var väldigt stolt över bilden och satte upp den på stenväggen i lägenheten. De nya ägarna skaffade ny stor TV och då fick tavlan  inte så mycket plats att ståta med så de föreslog att vi skulle sätta upp den i trappan så fler kunde se och beundra den. Jättebra förslag, för vi har tänkt dekorera de kala väggarna i trapphuset. De hade också en tavla av Bengts fru Karin som var konstnär och målade fina tavlor, Hon hade t.o.m. vernissage på Ranchen i januari 2015. Finns ett blogginlägg från 18 januari 2015 om detta. 


      Fototavla, Dizzy Gillespie, av Bengt  Kristofersson 

     Tavla t v -okänd konstnär 



                         Av Karin Kristoffersson 

Den tavlan fick också en lämplig plats så den syns och nu lever både Bengt och Karin Kristoffersson kvar i huset där de brukade tillbringa vintrarna och trivdes så bra. Bengt gick bort i mars 2021 och Karin gick bort i mars 2023 

Eva och Lars P hade också en tavla som de inte hade plats för och den sattes också upp. Nu är det upp till lägenhetsinnehavarna på övriga våningar att dekorera sina delar av trapphuset så det finns något fint att  titta på när man tar trapporna eller stiger ur hissen.

 Lycka till! 

Gott Nytt 2024! 


2 kommentarer:

Anonym sa...

Gott Nytt År!
Vad trevligt ni verkar ha haft med att fira in det nya året.
Här har vi kallt-22 och ska få upp mot-30 längre fram i veckan.
Hoppas ni klarar för dengue febern.
Kram Gerd

Anonym sa...

Men nu har ni visst kallt läser vi. Tåg och bussar inställda. Vi har fått tillbaka 30-31 gr i luften och poolen. Rätt skönt, lite kallt när det gick ner till 24 gr i poolen förra veckan. Många av våra bekanta och kompisar är på väg hit nu, blir kul att ses. Hoppas er kyla ger med sig snart! /Eva O