måndag 22 januari 2024

Matningstur med HYDCR mm

 Ny vecka! Träningen fortsätter som vanligt.

Ett varierat program med tabata, yoga, cirkelträning, rörelsepass med bambupinne, linedance, vattengympa, promenader i Nationalparken..Nej, jag hinner inte vara med på allt, fast jag vill…Det mesta sker på morgnarna! Så många deltagare på varje pass! Mellan fyrtio och sjuttio pers varje morgon! Helt sanslöst! Och roligt! 

På vattengympan igår slogs det rekord med 27 deltagare. Eva P körde sina övningar med oss så jättebra. Lite anpassning får det bli när det är nästan fullt i poolen! Tur att vår pool är ca trettio m lång! 

Men idag fick jag hoppa över tabatan, trodde en förkylning var på gång, hade så ont i halsen i natt men känner mig bättre idag. 
Fick bli en vilodag iaf…

Det är varmt trots att det fortfarande är den kalla årstiden. Ca trettio grader. Har varit så hela januari. Hur ska det bli när den varma årstiden börjar i mars??

Lasses mående växlar! Snart ett år sen bältrosen bröt ut.  Veckan som gått har varit tuff med ovanligt mycket besvär i ögat och huvudhalvan. Men i helgen kändes det bättre och han kunde gå till gymmet och träna på motionscykeln. Han kör hårt där med starkt motstånd och kan ta ut sig rejält. Promenader i nationalparken går också bra men inga övningar på Ranchen där han måste byta ställning ofta och växla mellan stående, sittande och liggande. Vi gör inte så många utflykter med salengen som vi brukar, är inte på strandställena som vi brukar utan poolområdet  får räcka. Vi äter ofta hemma i st f att gå ut till matställena. Det är så mycket skidåkning och annan sport på TV så det är bekvämast att äta hemma.

Här har Sveriges handbollsherrar gått vidare i turneringen.  

Det var ett lyft att skaffa ny stor 50 tums TV och investera i Gobal TV. Så många kanaler som vi kan få in nuförtiden! 

Igår gjorde jag äntligen något som jag länge tänkt skulle bli av. Jag följde med på en matningsrunda i byn. 

Kl nio varje morgon åker någon eller några från Huay Yang Dog & Cat Rescue Center, HYDCR, ut på byn och matar hemlösa hundar. De har med sig torrfoder och stora skålar med ris uppblandat med korv och köttbitar.

De åker med saleng och stannar vid vägkanten där de vet att hundar bor i skogspartier, vid templet eller på stranden. 

Ofta har hundarna ägare men kan vara övergivna då ägarna flyttat eller har ägare som inte sköter sina husdjur. 

Försäljning till förmån för HYDCR

Putte och Siv har med sig hundgodis till försäljning på  sin saleng så man kan köpa en påse eller två och bli god vän med hundarna på byn och stranden. 

Nu är det ca 20 frivilliga som hjälps åt. Från början var det Göran och Mia som började engagera sig när de såg hur hundarna for illa. Tui, som bor i HY , är också väldigt engagerad och kan prata med thailändarna om kastrering och skötsel. Dessa djurvänner har hållit på i 18 år och matat hundarna, ordnat kastrering en gång/vecka med inhyrda veterinärer, de har försäljning av böcker, väskor, kläder, smycken, allt möjligt för att få in pengar till verksamheten. De kastrerar  hundar och katter och tom nån gris ibland. En kastrering kostar ca 150-175 kr. De behandlar djuren mot mask och andra sjukdomar, ser till att de får behandling om de är skadade etc.


En tik som bor hos Göran och Mia,. Den var illa skadad när de tog hand om den och har återhämtat sig så fint. 

 I Thailand får man inte avliva några djur enl den buddhistiska tron, det kan vara någons mormor eller släkting som är återfödd. Det var inte självklart att få kastrera djuren heller i början men numera går de flesta med på det för att begränsa antalet valpar och kattungar. Det är så stor skillnad på välbefinnandet hos djuren nu jämfört med bara tio är sedan. Nu är de mätta och välnärda, har friska pälsar och mår bra. 


Vi åkte med våra salenger och stannade till och gav dem mat. Många hundar var väldigt kelsjuka och tyckte om att bli klappade. Andra hundar var skygga och några kommer inte ens fram så länge vi är kvar. 


En tik som de lyckades fånga in för kastrering efter att hon fått valpar. 


Här  kan Lotta försiktigt närma sig den skygga tiken. 

Ibland föds det valpar ändå och de är ju så söta och fina, men behöver omvårdnad flera ggr/dag så de får de göra upp ett schema för besöken. 


Här vid templet var många hundar samlade. 


Idag var det Lotta och Gith som stod för  matleveransen.. Jag hade egen saleng och följde med som åskådare och kelkompis till hundarna. 



Alla hundar har passande namn! T ex Khao, Dam, Dang ( färgnamn) Snövit, Hjärtat pga av teckningen på pälsen, Gremline? (en gammal hund) Sotis, Tuttlisa m fl lämpliga namn. 



Några hundar bor med munkarna i templet och får mat av dem och på helgerna är det många thailändare som gör utflykter till stranden och sticker till hundarna lite godsaker så igår, söndag, var hundarna inte så hungriga som de brukar vara. 


Det var en intressant tur och roligt att känna igen några hundar som man träffar på när vi rör oss i byn. 



Varje tisdag är det Musikquiz på Ranchens restaurang och vi skänker en summa baht. Förra säsongen samlade vi in till en hjärtstartare att ha placerad på Ranchen och denna säsong har HYDCR fått ta del av intäkterna till sin verksamhet. Det går åt pengar till mat, medicin, kastrering. Många är månadsgivare och många faranger ger spontana bidrag. 



Här överlämnar Jan Hamnarlund, som leder musikquizet, veckans bidrag till Lotta , Göran och Mia och Marie-Louise, alla mycket engagerade i HYDCR. . 

Till sist- något helt annat! 
En varning! 
Gör inte som jag! 
Jag gick en strandpromenad och behövde inte ha på mig glasögonen. Vad gjorde jag? Stoppade ner dem i en liten axelväska tillsammans med en vattenflaska av plast. Inget fodral, ingen påse. Hela promenaden skavde glasögonen mot plastflaskan. När jag skulle använda dem så var där en tydlig skada på höger glas och en mindre skada på vänster. Gick inte att putsa bort! Fina, dyra, progressiva glasögon!! Så irriterande att använda. 
Blev en sväng till Jirawat  optiker här i HY som fixade nya glasögon åt mig. En vecka tog det och här fick jag besked om att de är färdiga för avhämtning. 
Billigare än i Sverige men ändå en onödig  kostnad! 


Behöver jag säga att de kommer att behandlas med största möjliga försiktighet och alltid läggas i fodral!!!

Inga kommentarer: