söndag 23 februari 2020

Loppis för hundarna och tropiska växter

Loppis!
Förra lördag 15/2 var det stor loppis på Ranchen.
Mrs Phuan, som hade souvenirboden bredvid Ranchen gick bort för ca två år sedan och det, som var kvar av souvenirerna i butiken såldes förra lördag till förmån för Kjell Bergqvists hjälporganisation.
Kjell och Karin B var där och kollade in vad som fanns till utförsäljning, kanske handlade lite också.
Det blev saker kvar och igår, lördag, fanns också möjlighet att handla....
Det, som sedan blev kvar, gick till dagens Loppis vid Templet till förmån för hundarna i byn. Idag var det inga kastreringar av hundar och katter, som det brukar vara vid Wat Samut- templet varje söndag samt försäljning av tröjor, väskor, kokosprodukter mm för att få in pengar till kastrering och mediciner och mat till byns hundar, framför allt de hemlösa hundarna.
Det var loppis i stället!


Samma plats där veterinärerna håller till.

Lite av utbudet....






 

Idag, söndag, är det kommers vid templet. Mellan kl 10-13 är det öppet för shopping. Göran, Putte, Siv, Gith, Marie-Louise, Christina, Kicki och Tommy är där och sköter försäljningen . Man har uppmanat folk att rensa i sina hus och lägenheter och skänka kläder och saker till loppisen.
Vi åkte dit til kl 10 och botaniserade bland grejerna Fick hämta kundvagnen i salengen för att få plats med allt som jag inte visste att jag behövde.


Siv sköter kassan..


Putte visar och demonstrerar ..
 
Kicki visar och berättar ...

Detta blev inhandlat.


En skopa till att ha på stranden eller i bastun som ska byggas upp vid våra stugor i norr, hade redan köpt två. Handdukar och små vaser alltid bra att ha, en fin topp, en marracas, en nackkudde, några hängare till stugorna..


Hunda Yang- fyndigt namn

Barnen vid Sanukskolan, den svenska skolan i Huai Yang, har skrivit ett häfte om hundskötseln i byn, allt viktigt volontärarbete som görs varje dag för att hundarna ska få mat, parasitmedicin och bli kastrerade.
Varje dag åker Marie-Louise och Mia med flera ut med sina mc och salenger och ser till att hundarna får mat och medicin om det behövs. Khun Tui, som bor vid Dolphinstranden, gör också ett jättejobb med hundarna.
Det är stor skillnad på hundbeståndet i byn nu jämfört med för tio år sedan, då hundarna var magra och skabbiga, skygga och många valpar föddes. Nu är de välnärda och vana vid att folk är snälla mot dem så det är lättare att möta dem på promenader och cykelturer. Men.... det händer att folk blir bitna av lösa hundar, så det är inte att ta for givet att man kan lita på dem! Senast för två veckor sedan blev en väninna biten i vaden av en hund, som hon mötte efter vägen. Hunden vände sig om efter mötet och bet ett djupt sår i vaden. Till synes helt utan anledning! Det blödde rejält och iväg till sjukhuset i Thap Sakae för rengöring och omläggning av såren, rabiesspruta förstås. Svårläkta sår i värmen och många besök på sjukhuset. Fem rabiessprutor med några dagar mellan varje spruta. Inte att leka med och lita inte på hundarna! Så många som passerar dessa hundar varje dag på promenad eller cyklar förbi, de ligger vid vägkanten och tittar. Men plötsligt kan någon av dem få ett infall- anfall!!

Arne J från Skövde, kompis till Lasse och läsare av min blogg, var på mc- tur till Ban Krut med omgivningar tillsammans med ett sällskap från vårt hus. De besökte templet och en Buddhagrotta i närheten och tog lite bilder som han la ut på fb. Bland andra tropiska vanliga växter i vår omgivning.
Jag fick låna dem till bloggen...
                                 Foton : Arne J

Mangoträd- mamoang på thai


Ananasplanta, tar tre år för plantan att bära frukt, sen är plantan förbrukad.
sapparot- ananas på thaispråk


Fikon-manuua på thai


Papays. Stora  tunga frukter...Malaco på thai

Igår var vi på Villa Waree och åt Janssons frestelse med tillbehör.
Vi var elva pers vid långbordet hos Kingbäcks.
Mycket trevligt och gott!
Först ett besök med drink hos Tinna och Hans i deras tjusiga hus med egen pool och sala vid  kanalen.



  Solnedgång från Villa Waree med utsikt mot fiskebåtarna.




-

1 kommentar:

Eva Mattmar sa...

Rättelse: inga fikon på bilden! Fick höra att det var dadlar! Det var också fel, idag berättade vår thailärare Pim att det är frukter från oljepalmen, man gör palmolja av dessa frukter. ”Palm naman”
kallade hon dem.