fredag 7 februari 2020

Grattis Tommy och lite grönt....

Festkväll igår!



Vår loftgångsgranne Tommy A fyllde jämna år igår och vi var bjudna på firande!
Tommy och Kicki köpte lägenhet nåt år efter oss och vi kom på att vi, Tommy och jag, har nåt mycket speciellt gemensamt. Nämligen Messaure. Har skrivit om Messaure i ett inlägg från juni 2015.
Där har vi bott, både han och jag, dock ej samtidigt. Han föddes i Porjus, flyttade med sin familj till Messaure och växte upp där och gick i skola  i Messaure till sexan. Flyttade söderut ca 1961. Jag bodde i Jokkkmokk under min tonårstid, gick korrespondensgymnasium i Jmk, tog studenten i Malmö 1966 och vikarierade som lärare i några år. Bl a i Messaure , ca fyra mil från Jmk, år 1967-68.
 
Vi hade många minnen att prata om. Just minnen är det enda som finns kvar av kraftverksanläggningsamhället i Norrbotten. Flera sådana samhällen fanns, Laxede, Harsprånget, Messaure som byggdes upp under byggandet av vattenkraftverken i Lule älv. Det var slutet av femtiotalet och början av sextiotalet som de byggdes. Harsprånget långt tidigare. Då byggdes tillfälliga samhällen upp med bostäder, kyrka, skola, affär, Folkets hus, sporthall, mm.






Sen revs allt och flyttades till nästa anläggningsby. Skogen tog över och samhället växte igen till oigenkännlighet men i Messaure har en hemvändargrupp satt upp skyltar och bilder där centrum var.
De, som växte upp i dessa samhällen har på något vis förlorat sina rötter och söker sig gärna tillbaka för att minnas.
Där har vi alltså bott och vi känner en viss samhörighet via vår gemensamma Norrbottenslänk!



Igår firade vi Tommy med bubbel och godsaker på deras balkong. De har kompisar från Nynäshamn på besök,  Kalle och Elenita som också var med och firade.







Sen fortsatte vi till Ranchen och åt en jättegod middag med plankstek och fläskfilerätter.



Vi tackar så mycket för en trevlig kväll!


Igår hade vi också buggkurs, vi var 16 pers som tränade på några turer och tränade på att hålla stadiga armar utan  att ” såga” och att inte hålla fast varandra utan ” trycka och dra” i stället. Lite tips vi fått av de, som kan bugga för vi är mer eller mindre nybörjare i vår grupp. Men vi tycker det är väldigt roligt att bugga loss trots att värmen trycker på och vi svettas omåttligt denna timme på torsdag em. Vi är ju vana vid värme nu och träning i tropikerna! Tabatan börjar redan halv åtta på morgnarna för att slippa undan värsta hettan.



Core/ mobilitet - så härlig träning på morgonen!



Yogan och core/mobility har lite  lugnare övningar så då kan vi börja kl åtta. Under högsäsong december  tom februari är det någon träningsform varje morgon utom fredag och ”man” vill ju vara med på ALLT! Så proffsiga instruktörer och roliga träningar! Dessutom finns det eftermiddagspass med Familjegympa tisdag em, linedance onsdag em och bugg och Tabata torsdag em. Snacka om träningsläger!

    Så var det odlingen.


Mitt i Morning Gloryn! Pak boung på thai!



Tinna och jag plockade Morning Glory, sallad och thaimelon  igår. Yupa var där och band upp tomater tillsammans med Lotta. Yupa tog några bilder av oss i grönskan. Vi delade ut Morning Glory till grannar och vänner och tipsade om recept. Den har växt klart nu och får lämna plats till mera tomatplantor.



Våra tomater är fortfarande gula men Yupa  får sändningar från sin syster i Cha Am  som hon säljer bredvid sin restaurang Aunchan.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Har börjat läsa din blogg sporadiskt. Så mysig. Har sökt lite på orten funderar lite på att köpa bostad i Thailand och verkar ju väldigt fint. Blir väldigt nyfiken på Ranchen verkar va kul. Har en dotter som är fem år, familjegympa låter kul. Är själv lärare har undervisat i bla idrott. De som har kunskap och tid antar jag får ställa upp om man vill som ledare?

Eva Mattmar sa...

Så roligt att du har hittat min blogg!
Jo, vi som är ledare för olika pass på Ranchen ställer upp med det vi kan och har tid till. Tid har vi gott om , vi pensionärer, men ibland blir det jäktigt även här! Har haft vattengympa förut men i år hoppar jag över det, fast det finns de, som frågar efter det. Vi tycker ju om att träna och dansa, vi som är ledare och det är ju en förutsättning. Familjegympan är jättebra för både barn och vuxna.
Det är ju mest pensionärer och äldre som tillbringar vintrarna hör i Huay Yang men även barnfamiljer. Det finns en svensk skola som tar emot barn från 5 tom 16 år. Minst fyra veckor/ säsong. Öppen november tom mars.
Det är inte mycket hålligång på kvällarna, några barer har öppet till 10-11.
Många fina restauranger, Ranchen är en av dem med mer internationellt kök, finns också många mindre restauranger med thaimat och europeisk mat. Prisläget är betydligt lägre än i turistorterna!
Det finns många hus och lägenheter att hyra och till salu, till låga priser. Dels är det ett generationsskifte bland farangerna i byn och dels har det byggts många nya bostäder som inte har sålts.
Jag skulle nog rekommendera att hyra ett hus eller lägenhet och känna sig för. En del som kommer hit trivs så bra då de säljer sitt hus i Sverige och flyttar hit , kanske har ett fritidshus eller bor i husbil i Sverige. Andra som kommer hit tycker det är alldeles för lugnt och långt till bra shopping och folkliv. Beror på vilka intressen man har. För dem som gillar yoga, träning, långa strandpromenader, umgås med likasinnade, bra prisläge, så är det rätt plats.
Säsongen varar från november tom mars.
Övriga tider är det inte så många faranger här.
Sommaren får ett litet uppsving, många åker hit på sommarlovet.
Har du frågor så hör av dig!
Kul att du kommenterade! Eva

Viktoria sa...

Tack för så lågt och fint svar. Så roligt att du blev glad. Tycker det här med Ranchen verkar roligt, kul att ni är så många engagerade, härligt med glädjespridare. Du är klok, det är nog bäst att hyra först. Ja svenska skolan låter toppen att ha i närheten. Nästa år börjar allvaret för min flicka och även mig då förstås som har valt att vara hemma med henne och tagit tjänstledigt från min lärartjänst i fem år nu då. Hade varit roligt att nån gång låta henne gå på sanuk och kanske även jobba där själv. Jag älskar Thailand på sommaren, men har ingen erfarenhet av de regionerna kring huay Yang. Vi hur en våning i Sverige och hade tyckt de vore roligt att ha något utomlands istället för sommarstuga i Sverige. Älskar Thailand, dottern likaså. Stor kram och tack för ditt svar