torsdag 26 november 2015

Årets Loi Kratong

                Bilden från Google-bilder

Igår var det Loi Kratong, en riktig festdag i stora delar av Asien. Man tillverkar eller köper färdiga "kratonger" och skickar iväg på havet eller något vattendrag samtidigt som man önskar sig något.
                   Bild från Google
Man skickar upp rislyktor efter mörkrets inbrott också med en önskan om välgång, man träffas och äter och dricker gott. M.a.o fest! Och fyrverkeri!
Månen tittade fram en stund på kvällen.


Högtiden följer månens faser, det måste vara fullmåne. I år blev det relativt sent ,25 nov. Nästa år blir det 16 nov.
Förra året var det i början av nov när vi mötte Ruben i Bangkok. Vi stannade där några dagar och fick vara med på den stadsdelens LoiKratong-firande. Mycket dans och uppvisningar och "kratongerna" fick sjösättas i en mindre sjö i stan.
                     Bild från Google

I år fick vi beundra skådespelet från sjuksängen. Vi behöver bara dra undan gardinerna i sovrummet så har vi utsikt över rislyktornas färd över havet. Nishaville hade stort firande och lyktorna syns väl från vår balkong. Jacks, eller Dolphin point, firade också, men de lyktorna drar söderut utom sikt för oss.
De lysande lyktorna kommer inte till sin rätt på bild!

Vi har varit däckade i tre dagar nu och har det omåttligt tråkigt. Orken har försvunnit efter feberdagarna. Hostan sitter i.
Vi , eller jag, har missat en massa roliga aktiviteter som linedance, tabatagympa, bridge, snäckorna ( damträffen en gång/vecka, vi är ca 60 st med i gruppen men alla kommer inte varje vecka)
Vi slog på stort igår och åt nån sorts middag på balkongen.

Nudlar med kryddblandning som man köper färdigförpackat för 12 baht( dela med 4,2 för krontal) och löser upp i kokt vatten. 

Vi delade på en sådan förpackning och gjorde en vit-och rödkålssallad med tomater till.
Välkryddat och alldeles lagom mycket.
Vi kan rekommendera några sjukdagar om du behöver gå ner i vikt. Vår nyinköpta våg jublar varje gång vi ställer oss på den!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vi Lennart o jag saknar dig på bridgen. Nästa gång blir det hos Sune och Sonda Orchide 3 första huset till vänster om ingången, lördag 28 november kl 10. Krya på dig

Eva Mattmar sa...

Tack Mona!
Saknar er också! Kommer i morgon, lördag.
Mår bättre nu.

Anonym sa...

Jag hoppas att ni inte spridit er "bantningskur" vidare. Ni vet ju hur många av oss slaviskt följer en metod ex5:2, för att sedan återfalla i sitt gamla mönster.
Nu hoppas jag att ni är tillbaka i ert gamla mönster igen.
Kram och en trevlig helg/Marianne