lördag 5 april 2014

Strand"fynd"







Nu är det härligare än nånsin att gå på stranden.
Bred och stadig att gå på. Ett och annat intressant finns att beskåda.
T ex de stora, vita , slemmiga, maneterna som har strandat när vattnet sköljer upp dem. Där ligger de och väntar på att "ätas" upp av sanden. Eftersom de mest består av vatten så torkar de snabbt och sjunker ner i sanden. Det råder olika meningar om dessa maneter är såna som bränner.
Några säger att de ofarliga, medan andra säger att de visst bränner också, om än inte lika mycket som  de mindre bruna och röda maneterna med långa tentakler.Inte så trevligt att bada med dem.
En bekant i huset, I , blev bränd när hon och och hennes man, B, badade. Han såg att det fanns stora vita maneter i närheten. Det gjorde fruktansvärt ont och hon fick vinäger på såren, vilket ska döda de aktiva brännämnena. Sedan bar det iväg till sjuksköterskan som la om såren och ordinerade en stark penicillinkur i några dagar. Såren har fått läggas om varje dag och inget badande under tiden.
Respekt för havet!  Inte glömma att vi befinner oss i tropikerna.




























Här har en krabba grävt ner sig...
Mera strandfynd- många krabbor finns det. Små, snabba, som gräver ner sig i sanden fortare än kvickt och lämnar en liten sandhög med mönster efter sig. De är så små så man får anstränga sig för att upptäcka dem. Ibland kommer det upp större krabbor.


Många krabbhål och en "vitmanet" som förintas






























Nån fisk kan man hitta på stranden och rester av tioarmad bläckfisk. Det är en avlång del som ser ut som ett ben eller en stor kärna. Den tioarmade bläckfisken har en sådan kropp. Man kan köpa dessa bitar i Zoo-affärer och låta burfåglar, papegojor och undulater hacka på den.
Innehåller något kalkhaltigt som de behöver.




Rester av en tioarmad bläckfisk.




Fina snäckor kan man hitta. Fast folk som var här förr om åren tyckte att det de stora fina snäckorna hade minskat i antal. Vi hittade en fin stor snäcka med ett levande djur i skalet. Vi tog kort på snäckan och lämnade den i havet sen.











 
Den mönstrade snäckan hittade Lasse på stranden i höstas, den har ett otroligt mönster, som om det var målat eller ristat. Väldigt unik i våra ögon. Sedan fick vi se att likadana snäckor använder fiskarna i
sina nät som sänken och de har flera stycken på varje nät.
 
 
"Sänkesnäckan"















Sjöstjärnor flyter ibland upp på land.
Påminner om en taggig frukt
eller en igelkott.



Här jobbar ett gäng med hacka, sil och hink och hackar loss snäckor och tar ut innehållet och samlar i en hink.
Säkert en delikatess men de får jobba hårt för varje liten snäcka för att få loss den och sen bända upp de små skalen, skölja och bevara godsaken i hinken.






 






Här passerade vi ett korallrev med mängder av musslor.
 Vi bände upp en och såg att det fanns liv i det.
Vår promenad till stenpiren i norr tog en timme och fyrtio minuter. Så var vi nyfikna på vad som dolde sig bakom piren så vi gick ut på de vassa stenarna och kikade runt udden och minsann......
inte helt oväntat fortsatte stranden på andra sidan...
 
Vad finns bakom udden....

Jo..en strand till..
 









1 kommentar:

Annika sa...

Fina strandfynd från vår underbara strand!