onsdag 5 mars 2014

Simkurs!

Det här ska ni tänka på!
Lasse och Sören har bestämt sig för att lära sig crawla. De hade tur, för på femman finns en man, Janne, som i sin ungdom var med i juniorlandslaget och dessutom är pensionerad lärare, visserligen i matte/no men en pedagog är alltid en pedagog. Detta fick Ann-Christin och jag också erfara, se nedan
Kl 14 idag var det dags för lektion. Frisimseleverna hade införskaffat simglasögon på Pop´s och var beredda. A-C och jag stod på kanten med filmkamera och I-phone.
Så här ska ni göra!


 Först lite teori om benspark, armtag och andning och sen praktiska övningar med benspark på rygg, armtag i sittande och liggande ställning och hur man ska ta armtagen och vrida kroppen i crawlläge.
Eleverna tränade på och crawlade på kortsidorna samt fick tips av Janne om förbättringar. Det svåraste är andningen och få in tekniken så att det inte blir så jobbigt. Målet är ställt nu- att innan hemfärd orka crawla hela långsidan med en riktig crawl-teknik. Tror
faktiskt de klarar det för det såg riktigt bra ut.

 
 
Janne hade också uppmärksammat att damerna hade en del att förbättra på bröstsimmet. Vi tog plats i vattnet och fick en lektion i hur man andas och håller huvudet, tar armtagen på ett effektivt sätt, vi fick korta av armtagen rejält. Sen fick vi träna och fick uppmuntrande feedback av vår instruktör. Nyttigt!

Innan dessa övningar hade vi motionerat från tidiga morgonen. Nåja, tidigt, men halv 8 var det dags för en timmes takgympa. Eivor leder dessa övningar på taket till en villa på Villa Waree. Denna träningsform kallas för Tabata. Efter uppvärmning tränar vi armmuskler, magen, ryggen, ben, rumpan, balansen, avslutas med stretching.
Vi fick en rejäl träningsvärk efter första gången. Kändes skönt och togs som bevis för att övningarna var effektiva.

Tabata är en form av högintensiv intervallträning, HIIT där du på kort tid kan uppnå väldigt stora träningsresultat. Träningsformen är smart upplagd då du blandar högintensiva övningar med korta vilor under en förutbestämd tid, ofta 4 min.Varje träningsrunda innehåller 8 repetitioner som du utför i 20 sek med vila i 10 sek mellan varje repetition. Ett runda på 4 min kan räcka, men kombinerar du flera muskelgrupper kan du träna flera rundor under samma träningspass.
                                                                                                                                ur halsosidorna.se
 
Direkt efter takgympan var det dags för dagens promenad i byn.
Det blev den korta rundan på 1 h 20 min idag för Lasse, Siw och mig.
Långa rundan till Orchid tog Putte, Lotta och Ulf.
 
Mycket motion blir det!
A-C och Sören kom med kaffe och kanelbulle efter all träning, vilket vi tyckte att vi gjort oss förtjänta av. Sen blev det slappa med en bok i vilstolarna på balkongen till det var dags för middag, som idag blev Golfrangens goda fiskgratäng.
 
 
 
 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Det är väldigt vad ni motionerar, gympa, simning, dans, promenader. Är det någon Triathlon på gång?
Kanske kan få med er på cykel träning nästa år. Kan hyra racer cykel på ???Corner.
Ni verkar ha det bra. Har Bertil och Irene kommit ner?
Ha det så bra och träna stenhårt!
Hälsningar Arne

Eva Mattmar sa...

Cykel är inte fel. Alla motionsformer välkomnad.

Eva Mattmar sa...

Välkomnas.... Ska det vara. Lasse undrar du planerar någon cykeltur norrut i sommar?
Bertil och Irene har inte kommit om de inte kom i natt.