fredag 3 september 2021

Nytt i september




September är här. 
Kallt på nätterna, frostvarning. 


I natt måste jag sätta fiberdukar på pallkragarna och försöka rädda vår fina plocksallad. Ta in tomater för mognad i fönstret, kan bli kallt i växthuset. . 

Idag skiner solen i alla fall men det blåser friskt. 

Denna vecka har vi fått en luftvärmepump installerad. Fått och fått, den kostade 20000 kr med installation..minus ROT-avdrag. En installatör från Älvsbyn, Thomas, kom på tisdag morgon och monterade fast den med en del inne och del ute. Fungerar som AC och kan kyla ner stugan sommartid. Men nu är det jämn värme och fläkt som gäller. 

Den smälter fint in  på väggen och för inget oväsen alls vilket jag befarade. 

Utsidesdelem är betydligt större och smälter väl inte in lika bra på altanen, men vad gör det…Känns bra för nu kan vi stanna längre i stugan på hösten och komma tidigare på våren. 

Thailand har ju inte öppnat upp än, fortfarande två veckor karantän och dyr covidförsäkring samt att UD avråder från resor dit till 15 okt. Hur det blir resten av säsongen vet vi inte men får vara förberedda på en vinter till i Sverige.

Vilken svampsäsong i höst! Vi kan inte ta en promenad utan svamppåse och svampkniv! 

Kommer hem med massor av Karl-Johan,  smörsopp, kremlor och igår tom några blodriskor som är min favorit. Det plockade vi i Jämtland! Här brukar det inte finnas mycket ätlig svamp, men i år poppar de upp. Så roligt! 

Stensopp, alltså Karl-Johansvanp och blodriska .

Lingon och vinbär blir gele i parti och minut. Alla tänkbara kärl fylls med gelé. Lingon- och blåbärssylt också förstås. 

Potatisen, som vi satte i juni, har växt till riktigt bra de senaste veckorna. Johan visade upp några potatisar som var som hasselnötter för tre veckor sen och nu är de snart färdiga för skörd. 

Träd faller också med hjälp av Lasse som med motorsågen fortsätter att rensa i älvsbacken. 




Utsikten blir allt bättre men fortfarande står en stuga  i vägen. 

Nu kanske vi fått tag på en traktorförare som kan flytta stugan några meter, han har i alla fall varit här och tittat på flyttplanerna. Nästa vecka kanske…vi hoppas! 

När vi köpte stugan för tre år sedan låg denna stuga fint inbäddad i grönska. Två stora granar skymde sikten så de fälldes direkt. Den stora björken ville/vågade vi inte heller ha kvar. Sedan fälldes mer och mer, vi ville ha utsikt från bastun också. 


Bastun är en pärla i vårt sommarboende. Så skönt att sitta här i värmen och titta på älven där kvällssolen lyser, fiskar hoppar och båtar, fåglar, isflak ( på vårvintern) flyter förbi…



Inga kommentarer: