lördag 4 september 2021

Höstmarknad i Harads



Idag var det höstmarknad på Kläppgården i Harads, vår grannby där  vi kan handla på Coop och tanka bilen på Gulfmacken. 

Kläppgården är Harads hembygdsgård med festlokaler och en museibyggnad med bruksföremål och möbler från 1800-tal. Där brukar det vara midsommarfest på midsommardagen varje år med gudstjänst, försäljning, lotterier och underhållning. Och fika förstås! Dit brukar vi åka från vår semesterby. 

Det är tradition att ha en vårmarknad i juni och höstmarknad  i september varje år. De har nu varit inställda sen Coronan kom ini våra liv. 


Men idag öppnades höstmarknaden upp! Det märktes att folk saknat detta för ” hela Harads” med omnejd kom till Kläppgården. 

Försäljarna bjöd ut sina varor i ett stort tält. Där fanns sylt, saft, marmelad, chutney, picklade grönsaker, potatis, bakverk av matbröd, kakor, pajer, godis i olika former, sydda, stickade och tovade saker mm mm. 



Här blev vi påminda att vi har ju ett rullrånsjärn som vi köpte i Östersund och vi bakade ofta rullrån i Mattmar. Måste leta fram det och baka egna rullrån. Dessa burkar försvann/såldes i ett kick!!

En ditrest klädförsäljare packade upp kläder till försäljning. 

Valarbetare för kyrkovalet bjöd på godis, information och uppmaningar att rösta i kyrkovalet. 

Inne i Kläppgården kunde man fika, laxmackor på mjukkakor och kaffe eller te. 

Varm korv och grillade hamburgare fanns att köpa utanför Kläppgården. 

Musikunderhållning är ett stående inslag. Jag hörde några Ronny Eriksson- Euskefeurat- låtar. Ronny härstammar från Södra Harads innan han flyttade till Piteå. Hans låtar är otroligt fyndiga och roliga och vi har köpt nästan alla deras cd- skivor under årens lopp och spelat dem flitigt. 

Årets Edeforskvinna och Edeforsman utses varje år under vårmarknaden. Det är personer som har gjort mycket för bygdens utveckling, för ungdomar i byn eller ”satt Harads på kartan”. 

Idag på marknaden träffade vi Ture och Margareta som bor i Sikfors men hälsar på släktingar i Haradstrakten. Vi har lärt känna dem i Huay Yang när vi bodde på Botanica. De brukar komma till Huay Yang ofta så vi har mötts under årens lopp på byn och på stranden. Så roligt att träffa dem och prata lite Thailand och Huay Yang! Vi satt länge i fiket och åt laxmackor och pratade. 

Köpte vi något då? 

Jodå, klädförsäljaren fick sälja ett par jättesköna fodrade fritidsbyxor till mig. Behövs nog i vinter om vi inte kommer iväg till HY. 

Godisförsäljaren, Amanda Nyström, som tillverkar eget godis, sålde mycket idag. Jättegoda praliner och god kola, chokladkola smaksatt med pepparmint och citronkola med vallmofrön. 

Vi köpte en burk picklade morötter och hallonsylt! I år fick vi ju inte tag på några hallon alls att sylta!!!

På en släpkärra fanns perenner till försäljning. Mitt nyvaknade odlarintresse tyckte vi behövde smultronplantor och några perenna blommor till husrabatten. Bl a sibirisk vallmo, som man tycker ska tåla vårt subarktiska klimat. 

Vem blev  korade till Edeforskvinnan och - mannen? 

Jo, det blev Ann Bark- Lindgren. Hon är pensionerad sjuksköterska som flyttade till Harads med sin man för några år sedan, köpte ett stort fint hus mitt emot Coop och har engagerat sig i byns föreningsliv och arbetat extra på äldreboendet Edestrand. Nu är hon engagerad i covidvaccinering i Boden. Anledningen att de tog steget och flyttade från Stockholm till Harads var att deras dotter, Charlotta Lennartsdotter, hade flyttat till sin mans hemtrakter med sin familj, man och små barn

Edeforsmannen blev Juan Handal, som kom som flykting från Palestina till  Harads, fick praktikjobb i Harads och har jobbat sig upp kan man säga. En riktig entreprenör som har köpt och rustat upp fastigheter och hyr ut lägenheter. Han är oerhört omtyckt som hyresvärd och månar om sina hyresgäster på alla sätt. Ordnar gårdsfester, delar ut julklappar och påskägg och frågar sina hyresgäster om de behöver något. På många hus i Harads står det JH- fastighet, han har ca 15 anställda med fastighetsskötsel, städning och tvätteri. Han lär jobba jämt!!!

Två mycket värdiga vinnare! 

De fick, förutom äran, diplom med motivering till utmärkelsen, en målad sopkvast och ett par tovade Edeforsvantar. 

När vi kom hem tog vi en snabb promenad i tallskogen och … ja, vi hittade några KarlJohan -svampar som vi inte kunde motstå. Några smörsoppar och äggsvampar också. Får passa på, inte varje år vi kan plocka svamp här….



Inga kommentarer: