torsdag 30 september 2021

Vuollerim




Idag tog vi en tur till Vuollerim, ca 35 km norrut efter väg 97. Tillhör Jokkmokks kommun medan våra stugor ligger i Bodens kommun. 

Vi parkerade bilen vid Coop och började vår sightseeing vid Vuollerims Hotel och lunchrestaurang. 


Tittade in  i restaurangen, här serveras en maträtt /dag. Just idag var det ” Palt black and white”. Intressant combo, troligen potatispalt och blodpalt. Vi älskar palt , men var inte hungriga så vi vandrade vidare. 


I Vuollerim möts Lilla och Stora Luleälven. Här finns kraftverk och Vattenfall har kontor här. När vi passerade älven och uppdämningen så var marken tillplattad och bearbetad. Vi frågade vad som ska byggas där?


-Nej, ingenting, sa killen med spaden, vi är färdiga här nu. Vi har förstärkt så området inte ska rasa ner i ”havet” , underförstått älven. 

Brant backe ner till älven…

Vi fortsatte till Hembygdsgården..

Fångstgrop med älg av pinnar klädd med älgskinn på ryggen.

Spännande fordon..

Vi kom fram till Hembygdsgården. 


                       Stängt för säsongen. 


Alldeles bakom Hembygdsgården finns en relativt stor byggnad som jag tror var tänkt som en museibyggnad för Vuollerim 6000. År 1983 började man med stenåldersutgrävningar vid älven i Vuollerim. Man hade hittat spår av två gamla bosättningar med sex hyddor. Under några år var det väldig aktivitet här med arkeologer och utgrävningspersonal.  Man hade funnit spår av bosättningar med en stor hydda och fem-sex mindre hyddor, daterade till 4000 år f Kr. Man tror att 40-60 personer hade sitt vinterviste här på Älvnäset. 



De ställde ut föremål och modeller av stenåldersfynd i Folkets Hus och hade guidade visningar både på plats vid älven och i Folkets Hus. Vi var med på många guidningar. Oerhört spännande! Men allt rann ut i sanden tyvärr, blev för dyrt för Jokkmokks kommun, att driva. Nu finns inga spår av denna aktivitet kvar. Mer än det tomma museet. 

Vi fortsatte ner till Spegeldammen, där utflödet från dammen släpps igenom. 

Bilar kör över vattenvägen och man kan gå över på stenar men vi nöjde oss med att titta en stund och gick tillbaka. 

In i skogen på andra sidan vägen, som går till Porsi,  Messaure och Murjek. 

Fina promenadstigar kors och tvärs i skogen med stora blåbär och lingon kvar på tuvorna. En skylt utlovade blå taggsvamp, jag spanade men såg inga irl, bara på bilden. 

Kom fram till vad jag tror Vuollerims flygfält, en låååång raka utanför bostadsområdet. Tror inte den används till flyg men vet inte säkert. Vidare in bland villorna. Kunde inte tro att det finns så mycket hus och villor i V-rim! 

När man kör igenom samhället ser man bara Kyrktjärn och kyrkan, Coop, Hotellet, några enstaka butiker och några få villor men mot älven var det rena stadsbebyggelsen, nåja många villor iaf. 

En av oss visste inte riktigt var vi var så vi frågade en man med en hund hur vi skulle komma tillbaka till centrum och han visade vägen som den andra av oss redan hade klart för sig. 

Namnet Vuollerim heter Vuolleriebme på lulesamiska.  Vuolle betyder nedre och riebme ung ”vatten som rinner fort utan att forsa fram”

Här bor ca  620 personer. 


Vattenfall är en arbetsgivare här, sysslar med underhållsarbete av kraftverk och elförsörjning, vidare finns lokala entreprenörer och man lever även av handel och turism. 

Här kan man boka fisketurer med rödingsfiske..

Det finns skola fr förskoleklass tom åk nio. 

Friskola upp till åk nio. 

Högstadiet åk 6-9 är organiserat som friskola. Elever från Harads, där högstadiet lades ner år, får välja mellan att åka till Boden eller Vuollerim, ca 4 mil till bägge skolor. 

Förskola finns i anslutning till skolan. 

Här finns också äldreboende och  bibliotek,

Några kändisar som kommer från Vuollerim!

Lars-Göran Nilsson, Virvelvinden från Vuollerim.


Lars-Göran Nilsson, född 9 mars 1944 i Vuollerim, är en svensk före detta ishockeyspelare. Hans smeknamn var "Virvelvinden från Vuollerim”. Han spelade 469 matcher i högsta serien i Brynäs IF vilka han tog 8 SM-guld tillsammans med och gjorde 177 A-landskamper i Tre kronor, han gjorde 45 mål.Wikipedia


Jakob Hellman, född 1965, musiker och låtskrivare, som gjorde hitalbumet ” och stora havet” år 1989 med låtar som Hon har ett sätt, Vara vänner, Tåg. Otroligt hyllad musiker! Först i år, 2021, har han kommit med ett nytt album. ”Äntligen hemma”. Har också varit med i ”Så mycket bättre”.


Zemia Hamilton, 1965 -2015, sångerska uppvuxen i Vuollerim. Känd hit var ”Min arm omkring din hals” från filmen 1939. 

Birgitta Svenden, operasångerska, operachef och hovsångerska, född 1952 i Porjus men uppvuxen i Vuollerim. 

Lilian Ryd, född 1949, författare och journalist. Har skrivit faktaböcker som ” Kvinnor i väglöst land” , ” Vi åt aldrig lunch”, Nybyggarliv”.Mycket läsvärda. 

Och naturligtvis Bengt Djupbäck ( 1915-1998) alias Jokkmokks-Jokke, som härstammar från Djupbäcken. 

 Hans barndomshem ligger under vatten efter fördämningen vid kraftverksbygget, men hans minne lever kvar i Jokkemuseet i Porsi, beläget vid missionshuset, öppet om sommaren. 

Han tog namnet Djupbäck som efternamn i st f Johansson, som var hans födelsenamn. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så intressant. Hade ingen aning om det är så många kändisar som kommit från Voullerim.
Grattis på din dag Eva ��

Eva Mattmar sa...

Tack för gratulation!
Jo, Vuollerim har fostrat många profiler.
Lilians bror, Yngve Ryd, borde också varit med i samlingen. Han föddes 1952 och dog 2012, endast 60 år. Han är författare och har dokumenterat samisk kultur i många böcker.
Snö, Eld, Ren och varg med flera. Har också skrivit om nybyggarlivet. Han flyttade till Västerås med sin familj i tonåren men återvände till Jokkmokk vid 25 års ålder och bodde i Jmk fram till sin död.