söndag 29 augusti 2021

Tid att skörda…



Taggsvamp, bild fr Google bilder

Nu plockar vi…det vi hittar! Lingon, blåbär, röda vinbär, och idag svamp! 

När vi bodde i Mattmar hade vi nära till svampmarken vid elljusspåret precis nedanför vårt hus. Vi hittade blodriska, taggsvamp, fårticka, kremlor, rynkad tofsskivling ( som jag tror blev rödlistad som föda). Så roligt det var att bara gå över vägen och komma hem med korgen full. 

              Blodriska, bild fr Google bilder 

Det finns inga giftiga soppar, rörsvampar. 

Ja, djävulssopp finns förstås men bara på Öland och Gotland. Eldsopp  och gallsopp finns men de är så beska i smaken så man äter dem inte och de är inte dödligt giftiga. Riskor är lätta att känna igen, men bara blodriskan är god. Den avger en röd saft så man blir alldeles röd om fingrarna vid plockning. 


    Kremla, kanske vinkremla     Bild fr Google

Kremlor är också lätta att identifiera. Lätta att bryta av och har en rad av ränder runt om hatten. Hatten kan ha olika färger, beroende på sort. Inga giftiga kremlor finns heller, man kan smaka på en skiva och om den smakar starkt så behöver man inte ta den. 

Här i Norrbotten har det varit svårare att hitta svamp! Jag vet att folk plockar kantareller vid kusten men här i inlandet tror jag det är för torrt. 

Men det finns….vi åt surströmming i fredags med grannar från udden, Gudrun och Ove, och de berättade att det fanns Karl Johan- svamp i våra trakter. Kungen av soppar! Nästa dag visade Gudrun en bild på fb på sin skörd. I tallskogen skulle man leta! 

Vi gav oss ut idag på fm. Upp i skogen bland tallarna. 

Inte en svamp av något slag! 

Men på lite fuktigare mark hittade jag en sorts taggsvamp, även kremla och några soppar. Allt åkte med hem! På hemvägen vid vår nerfart vid vägkanten fanns några fler soppar och tro det eller ej, definitivt en koloni med Karl Johan, eller  stensopp som också är dess namn. Bara 50 meter från stugan. 

Hem och rensa och undersöka exemplaren, maskätna eller? 

En del av dagens svampskörd

Den mystiska taggsvampen, inte alls lik den jämtländska…

Alldeles säkert skäggriskor…

Kremlan var fin, inte maskäten och smakar bra..

Karl-Johan-svamp, som det finns massor av i år

Karl Johan-svamparna var inte alls angripna. Så fina! 

Taggsvamparna såg inte ut som i Jämtland, Där var de vita och mjälla. Dessa var hårda, bruna, sega och såg inte  aptitliga ut. Googlade på dem och tror att det var nån typ av korktaggsvamp. .Inte ätliga! 

Riskorna som vi hittade bland stensopparna, var skäggriskor. Inte så giftiga men behöver förvällas ca 10 min i vatten som man sedan kastar. Inte så vanligt att man tar tillvara skäggriska i Sverige men i Finland lär det vara vanligare att använda skäggriska i matlagningen. 

Vi fick ihop en bra skörd av svamp idag. 

Karl -Johan -svampen är jag extra nöjd med. 

Har nu förvällt svampen och delade upp den i en blandsvampstuvming med kremla och en stor fin sopp som inte var stensopp ( Karl- Johan) Sen blev det en burk med enbart Karl-Johan. 


Tidigare i veckan har vi plockat ca 25 kg lingon och ca 4 kg blåbär. Det blir mycket god gelé och sylt. 

Vi har haft tre dagar med strålande väder, soligt och varmt och det är så underbart att vara ute på hygget och sjunka ner i mossan bland lingontuvorna. 

I växthuset skördar vi gurka och tomat, paprikan växer bra liksom chili, som smakar starkt och gott, som i Thailand. 

Här växer paprikan….


Vi har fått rätt bra med tomater i år. De har mognat allt eftersom. 

Gurka, både lång gurka och minigurkor har vi skördat. 

I pallkragarna är vi självförsörjande på sallad, rädisa, morot, ärtskidor, vattenspenat, rosettkål, timjan, basilika, dill och persilja. Känns så lyxigt! 


Blommorna, som jag tog frön av förra sommaren. har nu på sensommaren börjat blomma. Tagetes, solros, penséer, ringblommor. Tur att jag köpte plantor på försommaren så vi har haft ”köpesblommor” att njuta av i sommar. 




Nytt denna vecka- ny spis! Den förra fungerade visserligen, men hela spisen blev väldigt het vid användning så det var nog en tidsfråga innan den tänkte  lägga av helt. Troligen har den tjänat stugan sen 1995 då den var ny!


Den nya blev en spis med häll! Fyra plattor! 

Inga kommentarer: