fredag 31 januari 2020

Träning och odling

Nu var det ett tag sen sist....sorry..



Träningen pågår för fullt, har varit med på nästan alla yogapass på Ranchen med Anna-Lena S.
Så otroligt värdefulla 90 minuter tre morgnar/ vecka.



Gillar särskilt Yinyoga där man håller positionerna i 3-5 minuter. Så bra det känns!
Tabatan med Eivor är också helt outstanding. Passar oss så bra med ordentlig uppvärmning och stretching efteråt, balansövningar och konditionslåtar varvat med tabata för ben, armar, mage, rygg och rumpa.
När Anna-Lena åkt hem, då har Carola R haft pass med core/mobility, också fina övningar med inslag av yoga, balans och stretching. Jättebra!
Ny yogainstruktör nästa vecka blir Gunilla S.
Linedance fortsätter varje onsdag med fler och fler deltagare. Lätta danser i början och lite mer
att ” bita” i på slutet.



Vi har också återupptagit bugg en timme på torsdag em och lär av varandra, ingen kurs eller instruktör anlitad.



Nu har vi också kommit igång med thaistudierna efter det långa uppehållet. Mark, vår lärare, är upptagen med jobb denna säsong. Vi hade kommit igång så bra i våras med thaibokstäver och lite läsning av korta ord, men under sommarsäsongen i Sverige så glömmer man mycket. Nu har Pim från Thap Sakae tagit på sig att repetera med oss en gång/vecka i vår lilla grupp. Hon försöker också få oss att uttala ljuden rätt och där finns att göra!! Hur vi än säger och härmar henne blir det inte rätt. - Mai chai, säger hon, phut mai... betyder -inte rätt, försök igen... och vi försöker förtvivlat igen men det låter nog inte som thailändska i hennes öron.

Odlingen med Yupa växer och frodas...


Så här kommer ”våra” tomater se ut så småningom.






Tomatplantorna är upphängda i två våningar och börjar böra frukt. Än så länge är tomaterna gulgröna men snart kan vi börja skörda.

Morning glory- pak boung




Däremot skördar vi Morning glory för fullt. Det var de första fröna jag satte i jorden och de har växt! Pak boung heter växten på thai och vi skördar och delar ut.



Man kan äta den som sallad eller tillaga en rätt som heter ” Pad pak boung” som brukar finnas på menyn på restaurangerna. Vi wokar vitlök och chili i olja, lite ostronsås och lite vatten, lite honung eller plommonsås och i med Morning glory i bitar, får wokas ca en- två minuter. Klart! Finns recept/video  på youtube. Försiktighet med alla ingredienser utom grönsaken, blir lätt för starkt och då smakar det inte gott.



Papayan växer men ingen frukt än.



Chili börjar bära frukt.





Hittade en thai-melon på marken som lossnat från stjälken så den tog jag hem. ”Daeng thai” så personalen när jag visade den. Daeng moo heter vattenmelon. Vi smakade den till frukost idag, god och inte så söt som vanliga melonsorter.

 
Det är torrt i Thailand, inget regn har kommit på länge. 
I norra Thailand är det kris på risodlingarna, riset torkar bort pga av vattenbrist. 
Grundvattennivån är låg och sjöar, dammar har lägre vattennivå än de brukar. Det märks också i dammen i anslutning till odlingen att det är mindre vatten än vanligt. 
Yupa och Ola vattnar landen ett par ggr/dag. 

 



Inga kommentarer: