tisdag 7 januari 2020

Genom thailändsk landsbygd till Prachaup


Det är många som frågat om det finns en väg till Prachaup Khiri Khan utan att behöva köra på motorvägen, Petchkasem Road. Det finns det, vi åker på småvägar ofta väster om  motorvägen för att ta oss till PKK. 


Vi har saleng och då får man/vill man inte heller åka på den starkt trafikerade motorvägen. Ofta är vi en hel karavan med mc och salenger som åker iväg. 
Vägen är svår att beskriva då det är minst 20 avfarter. Man kan åka en rundsväng med färre avfarter och asfalt nästan hela vägen. Många vägar leder till PKK men det finns en flaskhals vid ung halva vägen där det inte finns några alternativ. Det tar ca 1,5 h i vardera riktning att åka småvägarna, lite snabbare om man är ensam eller inte tar någon paus. 
Igår var vi tre fordon. Färden går genom den thailändska landsbygden med små byar, gårdar, odlingar , sjöar, dammar, kor, hundar, tuppar, hönor , kycklingar, nån vacker tjur, blommor och ananasfält mm. 
 Denna damm med lotusblommor passerar vi ...

Ser ni storken? 



En tjusig villa mitt i ingenstans med tillhörande..

 
grisfarm..

Vattendrag och broar med eller utan räcken..

Burmabergen i bakgrunden...

Prachaup Khiri Khan är provinshuvudstad, härifrån styrs verksamheten i området, även storstaden Hua Hin hör till området och administreras härifrån. Här finns banker, affärer, restauranger , varuhus, tågstation, fast i betydligt mindre omfattning än i Hua Hin. En fin strandpromenad där det är marknad varje helg. Vi har ett militärområde, Wing 5, som inrymmer flygfält, badstranden Au Manau, ett berg med Dusky Leaf- apor som är en vänlig sort som man kan komma nära och mata med majs och andra godsaker. 


Det finns också ett apberg inne i PKK med en annan sorts apor som är mer framfusiga. Där gäller det att hålla i sina ägodelar, annars kan de norpa till sig kepsen, väskan , kameran eller nåt ätbart som du håller i. Man kan gå trappan upp till toppen av berget men håll hårt i sånt du vill behålla. 
Vi hade lite ärenden att uträtta, banken , skoaffären, bokhandeln på Tesco Lotus och matinköp på Macro , där många restaurangägare från byn handlar. Idag stötte vi på både Ammie  Za från I am och Tony från Ranchens restaurang. 

Man får påsar med is på Macro att lägga i kylbagarna och maten klarar resan hem bra om man ser till att göra sina inköp allra sist. 
Här visar Lasse och Clas upp de viktiga ispåsarna! 

 

Vi åt lunch på Seafood Rablom efter kustvägen. Ett populärt lunchställe dit många uniformerade tjänstemän från institutionerna åker och lunchar. Alltid mycket folk där mitt på dagen. 

Utsikt mot bergen och Au Manau i söder  

Utsikt österut efter den långa stranden.
 
Utsikt västerut mot bergstoppar och staden.

Det var en trevlig tur och vid tretiden åkte vi hemåt och var hemma strax före kl fem.
Trötta efter dagsturen så gjorde vi inte mycket mer den dagen...

Dagen innan, trettondagsafton 5 januari, har vi bröllopsdag. Nu 42 år!!. Samma dag firar Claes och Birgit sin förlovningsdag.
 


Andreas och döttrarna Ida och Moa på jullovsbesök.

Då bjöd de hem oss till Kingbäcks takaltan på bubbel, snittar och frukt i solnedgången. Jättegott och sen åkte vi till Cha Bar, fd Blå Stolarna som verkligen fått ett uppsving! Så mycket folk, tur att Birgit förbeställt bord. Stora sällskap avlöste varandra under kvällen.


Vi beställde pizza till flickorna och alla vi andra tog ett set av grillspett, pepparsås, pommes och sallad.Riktigt gott!

Moa och Andreas

Andreas och Ida



Glass till dessert, är ju iaf bröllopsdag! 



Inga kommentarer: