söndag 12 november 2017

Regn, besök på konsulatet och träning pg....

Söndag och idag regnar det. Det har varit uppehåll sen i onsdags då det fullkomligt vräkte ner vatten från skyn hela onsdagsnatten och dagen. Regnet började på tisdag kväll då Christina J  och jag hälsade på Eva L i hennes nya hus på Jasmin. Vi gick till Ranchen för kvällsmat, det duggregnade lite.

Jasmin är ett fint villaområde i Huay Yang

Eva hade födelsedag och vi hade just beställt in var sin pizza när strömmen gick. Mörkt i lokalen förutom batteriljusen i påsarna på borden. Tiden gick, Tony, krögaren, kom och berättade att hela byn var strömlös men de hade en gasspis så om vi ville fick vi byta beställning till thaimat, ris fanns och det krävdes ingen ugn till thaimaten. Vi beställde om och åt vår mat i mörkret. Efter nån timme kom elen tillbaka. Sen regnade det hela natten. 

Nästa dag blev Lasse och jag bjudna på kaffe och tårta på Villa Waree hos AC och S. Sen blev det filmtime, först ” En man som heter Owe” och sen en äldre dokumentär om Owe Thörnqvist med flera av hans fyndiga låtar.  Ett bra sätt att fördriva en regnig dag!

På fredag åkte vi taxi till Hua Hin och besökte konsulatet för att hämta ut våra income letter , som vi behöver när vi ska söka ett års förlängning av vistelsen i Thailand. 

Svenska konsulatet är beläget i hotellkomplexet Dhusi Thani strax norr om Hua Hin.

Hit åker vi varje höst, vi samlar ihop våra inkomstpapper från pensionsmyndighet och försäkringsbolag i Sverige. Vi fotar av dem och mailar fotona till Konsulatet i Dhusi Thani. Sen sammanställer de våra inkomster och räknar ut att vi har minst 65000 baht/månad före skatt. Så får vi ett Income letter, stämplat och undertecknat av konsuln. I år hade jag dessutom ett nytt pass och då bör/ska man skaffa ett dokument från ambassad eller konsulat att det nya passet är OK. Som tur var kunde de bekräfta det på konsulatet och jag fick ett stämplat och underskrivet dokument !!

Mycket vatten och fontäner runt hotellbyggnaderna. 

Dessa dokument tillsammans med bevis på att vi har fast adress ska lämnas in på Immigration i Hua Hin och så får vi stämplar i passet att vi får stanna i landet i ett år. Kostar 1900 baht/person. Dessutom måste vi köpa reentry, så att vi kan komma in i landet igen nästa höst och ha kvar vårt ettårs tillstånd. Kostnad 1000 baht/person och reentry. Blir två st för mig eftersom jag åker hem över jul. 

Vackra röda blommor håller på att slå ut i rabatten utanför konsulatet. 

En liten varan höll på att äta en fågel till lunch i i Dusi Thani- dammen när vi kom och störde. Vi har samma sorts varaner i kanalen nedanför vårt hus och idag var det en stor varan på ca 1,5 m som simmade omkring i kanalen och vi kunde se den ordentligt i kikaren. Såg på fb att Per och Anna i grannvillan hade haft en stor varan på besök uppe på deras altan!!! Kanske samma som vi såg. Det oväntade besöket hade jag inte uppskattat. Finns en anledning att vi bor tio meter upp i huset. Ormar är inte heller välkomna hos mig. Då och då hör man att ormar kommer på besök inne i husen eller i trädgården. 

Efter konsulatbesöket åkte vi till Market Village för lite shopping. AC följde med oss till Hua Hin, trevligt med sällskap under shoppandet! Skönt med taxi som väntar på en och kör dit man behöver. 

Vi har kommit igång med Tabatan i torsdags och vattengympan är igång sen två veckor. Söndag i Van Ravi -poolen och torsdag i Villa Waree- poolen. Vi ska turas om att leda, Christina J och jag. 

Vår eminenta tabataledare Eivor kom till byn på onsdag, hade första tabatapasset på torsdag morgon, skadade knäet på torsdag em, går nu med kryckor! Två Evor, en från Dolphin residence och en från Van  Ravi residence ska hjälpas åt att hålla verksamheten igång. Måste gå!! Igår och idag har vi träffats hos Eivor och planerat och tränat. Igår efter planering gick vi på Saos och åt kvällsmat, sen spelade vi ett typ dominospel som jag glömt namnet på. Trevlig kväll.Lite rosevin passade bra till spelet!


Inga kommentarer: