tisdag 7 november 2017

DanSingKhon, Loi Kratong och Blue Marine

Den kalla årstiden har börjat i Thailand. Temperaturen sjönk med ca fem grader häromdagen, från 30 till 25, och det kändes! Plötsligt var det kallt att sitta på balkongen! Dessutom har det blåst mycket senaste veckan. Inga stranddagar precis....Förra veckan var vi på salengturer till Thap Sakee och Prachaup Khiri Khan och på lördag åkte vi till marknaden i Dan Sing Khon. Vi behövde köpa orkidéer och stolsdynor. 

En av blommorna tillsammans med fina  ”thaiflickan” som jag fick i födelsedagspresent av A-C och S. Frågade en thailändska vad man kallar den på thai. Hon sa ”tukkata” som betyder docka. Kanske finns flera namn..

Tre blommor i krukan, kostar 100 baht, ca 25 kr för alla tre! Krukan ingår inte..

Här står den trevlige trafikvakten i Dan Sing Khon och blåser i sin visselpipa medan han skickligt dirigerar bilar, motorcyklar och salenger till och från parkeringsplats. 

Fredag 3 november firades Loi Kratong i hela Thailand, en högtid då man bl a skickar iväg blombåtar i hav, sjöar, kanaler.. man skickar iväg sina bekymmer, ofta en slant med i båten, och så kan man börja på nytt. 

Naturligtvis med lite extra feststämning, på Saos hade man ordnat buffé och vi var många faranger som åt och drack och hade en trevlig kväll. Sen köpte vi var sin båt och gick till havet och såg dem segla iväg med tända stearinljus i mörkret. 

Loi Kratong firas vid fullmåne i november, så datumet kan variera från år till år. Man firar att regnsäsongen är över och man tackar vattengudinnan och ber om ursäkt om man har förorenat vattnet. Man firar också att man har skördat riset klart för denna gång, som ska vara årets viktigaste skörd. Som bekant skördas riset flera ggr/år. Denna info enligt Google. 

På lördag kväll var vi fem pers som åkte till Nong Pu vid havet och åt kvällsmat. Månen speglar sig i vattnet och man kan skönja ”den lutande palmen” som är ett kännemärke för Nong Pu. En strandhund söker något ätbart ..

Ett nytt bostadsområde är planerat mellan Botanica och stora vägen Petchkasem Road

Marken är förberedd och husen planerade med var sin pool istället för en gemensam, spännande att följa och se vad som blir av detta..

Ett annat bostadsområde där folk flyttar in i sina villor är Blue Marine. Det ligger mellan Van Ravi, där vi bor, och Es Su Casa.  Villaområdet är jättefint med två långa pooler och ljusa och fina villor.

Där finns också ett residence med 48 lägenheter. Jag minns när de började bryta mark och påla för höghuset. Vid årsskiftet 2013/14 dunkade och dånade det där..Så såg det ut i maj 2014..

Och här är det klart för inflyttning..

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för informationen om det som händer hos er.
Här njuter vi av riktigt härligt höstväder./ Marianne

Eva Mattmar sa...

Tack själv för att du tar del av informationen!
Så roligt med läsare, och roligt med kommentarer! Idag är det ösregn kan jag meddela, vattnet stiger i kanalen...det blev strömavbrott vid tretiden inatt och vi fick tillbaka strömmen vid elva. Inget varmt morgonkaffe! Åskan går och det är så fuktigt i luften. Känns novembervädret igen? Skönt att ni har fina höstdagar i Sverige.

Anonym sa...

Oj Eva Vad roligt att läsa Din blogg nu. Har inte gjort det på länge. Men, nu är vi så säkra på att komma ner och med din blogg känns det som det närmar sig med fart, nästan som vi är där. Kram och Tack från både Rolf och mig