Vi var ca 100 intresserade deltagare. Det var fika med lax-eller rensteksmackor och två guider lotsade oss på rundtur i naturen.
Först var det bygdens berättare Stigbjörn som berättade om lapptallen.
På 1300-talet bestämde de styrande i söder att naturtillgångarna i norr skulle utforskas. Man reste från Uppsala med båt via Luleälven. Ett antal roddare, fångar och mindre ansedda personer, skötte transporten. En av dessa, Salomon, var extra besvärlig och rymningsbenägen. Han sattes då i land på holmen mellan båda forsarna.
För att söka en flyktväg klättrade han upp i ett träd men han insåg att det var omöjligt att ta sig därifrån. Däremot upptäckte han en massa stora laxar i vattnet. Han lurade in några laxar i en fälla och fick således mat. När båtarna kom tillbaka på hemvägen så var han fortfarande vid liv, till deras stora förvåning. Han förhandlade med dem om ett frisläppande mot att de skulle få se en rikedom som han hittat,nämligen all lax i vattnet.
Så gick det till när laxfisket började i Luleälven. Det fanns inga fiskare på plats utan de fick importeras från kusten.
Där hade man som tradition att bygga stenlabyrinter för att gynna fiskelyckan och lura bort smådj-arna. Det blev en stenlabyrint även på Laxholmen vilket är unikt i inlandet.
Om Salomon blev frisläppt vet vi inte....
Sen var det dags för nästa guide...
Biologilärare Mats Karström från Vuollerim. Han hade fått Vattenfall med sig att bekosta ett beskydd av Laxholmens unika flora. Sen två år är det värnområde med snitslade stigar och utmärkta fyndplatser. Mats kunde berätta om blommor och blad...många arter är endemiska och vissa arter finns bara på ett fåtal platser i världen
Det är en alg, violstensalg. Om man skrapar på den i fuktigt väder känner man violdoft.
Tallkottar i mängd, använda av större hackspett
Och vår egen trädkoja växer fram, nu med stege...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar