tisdag 29 juli 2014

Shoppingtur och Surströmming!


Yanne och Jenny har mycket att prata om vid köksbordet.

 Lördag- Yanne och jag tog en shoppingtur till Boden och passade på att besöka Inga-Greta i sin lägenhet mitt i stan, där det har varit så varmt de senaste veckorna. Vi försökte få tag på en fläkt men alla fläktar var slutsålda, har nog aldrig förr hänt i Bodens historia. 
Varmt alltså även på lördag, men på söndag var det regn och åska hela dan.
 Vi bjöd Bosse och Kirsten på middag, köttfärspajer ( älgfärs från Bosses höstjakt) och jordgubbstårta till kaffet.
Det var så mörkt i köket när jag lagade mat, blixtar och dunder avlöste varandra, strömmen försvann vid två tillfällen så det var osäkert om det skulle bli nån varm middag. Men det blev det!
Jenny och Clas och barnen kom på kvällen, de hade haft fina dagar i Jaktviken med Clas syster Camillla och kusinerna Axel och Emma. Badat i viken många ggr/dag, ätit gott, varit med på löpartävling och Jenny vann sin damklass och fick ett fint pris, en check på 500 kr och ett snyggt rosa linne. Söndagen tillbringade de på Leos lekland med kusinerna så barnen var mer än nöjda vid hemkomsten.
Idag åker de rullskridskor i Harads på asfaltbana.
     Julia och Linn, med knäskydd.  på väg till rullskridskoåkning, 

Det har blivit ca 10 grader kallare nu så det är mera normala sommar-temperaturer . Men älven håller vattentemperaturen, förhoppningsvis  långt in i september.
Erik och Yanne tog en tur till Luleå idag. 
Vi andra ska gå till Bosse på backen och äta surströmming, och grilla hamburgare för dem som inte lärt sig uppskatta den goda fisken ännu.
    På väg till surströmmings/hamburgarfest
 
Den goda färdigfileade fisken

Vanligtvis köper vi burkar med hel fisk som man får rensa och filéa själv och hitta god fiskrom om man har tur och får honor. Men..... I brådskan så togs två burkar med färdigfileade strömmingar. 
Hmm, jag undrade hur det skulle bli...,
Men det var helt ok för alla, även jag tyckte det var gott med denna förberedda variant.
Mums med surströmming, potatis, lök och tunnbröd, tomater och öl och kanske  snaps.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ewa O Lasse
Här byter vi ut surströmmingen mot matjessill annars är ingredienserna nästan desamma. Vi lägger till gräddfil och gräslök.
Lasse håller kvar vid SAAB färgerna på jackan. Ränderna går aldrig ur!
Har bestämt mig för att ta cykeln upp till Nedre Forsnäs nästa år. Iréne får ta bilen och serva lite på vägen upp.
Arne o Iréne

Anonym sa...

Känner doften hit ner till Västkusten.
Smaken är det i alla fall inget fel på.
Mums./Marianne

Eva Mattmar sa...

Det låter som ett bra beslut att cykla norrut, särskilt med följebil. Ni är så välkomna! Vi får planera mera i Huay Yang i vinter. Nu verkar det som om den fina sommaren med Thailandvärme är på väg tillbaka, undrar om det är för mycket begärt att önska en lika fin sommar nästa år.

Eva Mattmar sa...

Tänk att man tycker att det doftar gott också när man gillar surströmming! Och så är man hungrig när burken öppnas. Mums!

Annika sa...

Mmmm vad gott jag gillar surströmming skarpt!