lördag 19 juli 2014

Högsommar och rallarrosor

Rallarrosorna blommar så vackert vid vägkanterna. Just nu är de vackra men på sensommaren när de blommat upp till toppen och börjar fröa är de så lagom vackra. Dessutom brukar man ju säga att när rallarrosorna blommat upp till toppen så är sommaren slut, liksom semestrar och sommarlov, så det är lite vemodigt då.

Men än så länge finns det knoppar kvar!
Namnet har de fått eftersom de ofta växer vid järnvägsspår där rallarna ( de som byggde järnvägar) arbetade.
De kan också kallas för grisblomma för grisar gillar att äta dem eller det riktiga namnet mjölkört. Enligt Wikipedia ska man kunna använda hela växten till läkemedel och i hushållet. 
Vi fortsätter med storhushåll, ca 15 pers, på middagarna. Vi har kokat pitepalt, ätit pasta med krabbsås och kycklingrätter, Bosse på backen gav oss en påse med grytbitar så Clas som är expert på kötträtter får göra en köttgryta till söndagsmiddag. Idag blir det tacos.
    Goda efterrättsbakelser hos Eva och Janne.
Erik och Yanne har provat på några thailändska rätter från den nyöppnade thairestaurangen i Harads. Jag och Lars som äter thailändskt på restaurang i Huay Yang har förstås synpunkter på prisläget, men de måste ju tjäna lite på verksamheten förstås. Thaimaten från Harads var god och lagom kryddad enligt   provsmakarna.
Ruben åkte tillbaka till Uppsala igårkväll för att jobba några veckor innan  praktikperioden som dietist börjar i höst.
Jenny kom hit igår efter att ha jobbat två veckor efter Brasilienresan. Clas och barnen är mycket glada över mammas inträde i vårt " paradis".
Och vädret är paradisiskt, trots en rejäl åskskur igårkväll. Vattnet i älven blir allt varmare, sanden på stranden är ibland brännande het men för det mesta mycket behaglig, varma vindar sveper över Nedre Forsnäs. Inga varma kläder eller stövlar på. Vi är alla förvånade och kan inte minnas en sådan juli månad tidigare.
Elvira ska prova på en regnpromenad för det är ju så sällsynt med regn denna sommar.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, vilken sommar vi har, härligt!

Eva Mattmar sa...

Tack, vi är så förundrade över den tropiska tillvaron.
Vi undrar hur länge den kan vara....

Anonym sa...

Ja vilken sommar och här är det Mattmarveckan nu. Varmt och skönt är det. Växer potatisen hos er/ ni kanske redan smakat nypära? Kul att följa vad ni gör! Meta.

Eva Mattmar sa...

Trevligt med Mattmarveckan! Middag på Stenhammaren?
Potatisen blommar, nyperan blir till Surströmmingen i bästa fall.
Ha det så bra på Mattmarveckan, ett annat år tänker vi komma då...