lördag 26 juli 2014

Årrenjarka med helikoptertur

Härlig dag i Årrenjarka. 
Lasse och jag besökte Gunilla och Cay, som tillsammans med Lena Carle hyr en stuga i Årrenjarka i närheten av Kvikkjokk några dagar. 
Vi åkte via Jokkmokk, efter Lilla Luleälven, förbi bl a Vaikijaur, Tjåmotis, Njavve till turist-och stugbyn Årrenjarka, vackert belägen på en halvö, en nätt liten resa på ca 20 mil.
     Vyer från bilfönstret.

Efter drygt två timmars bilfärd kom vi fram och blev välkomnade av Cay och Gunilla. ( De bor i Åre kommun vid Helgesjön, besökte oss i N Forsnäs förra sommaren, kom till Huay Yang i tre veckor på hösten, trivdes så bra där att de åkte tillbaka till HY i juni i år tillsammans med Gunillas syster Christina med familj)
     Gunilla i Huay Yang-T-shirt och Thailandshatt.

    Bilder från stugan.


Och nu tog de emot oss i stugan i Å. och bjöd på en fantastisk lunch, avocadoförrätt och fjällröding med goda grönsaker och ett fullkornsbröd som Gunilla bakat själv.


Efter lunchen bar det iväg till Arctic Air där de bokat en helikoptertur för att få se fjällvärlden från ovan. (Dagen innan hade de gjort en båttur i fjällen)


Vi var fem pers inkl Lena som tog plats i helikoptern. Första helikopterturen för oss  alla. På med hörselskydden och ställa in mikrofonen och vi lyfte rakt upp i luften.


Häftigt att se sjöar, vandringsleder, fjälltoppar, slingrande bäckar, stugor, skog från ovan. Prinskullen och Tarradalen vid Kvikkjokk passerade vi. 
Piloten berättade vad platserna heter, många samiska namn som jag inte minns. Vädret var klart och ca 30 grader som vanligt denna sommar.






Landningen var lugn och mjuk mitt på den uppritade cirkeln. Vilket fordon helikoptern är! Behöver ingen stor plats för att gå ner. 

      Vår helikopterförare.

Tack Cay och Gunilla för den överraskningsturen!
Sedan åkte vi till stugan och åt jordgubbar och vispgrädde, kaffe och chokladbitar.
Så var det dags för en simtur i det för året ca 23-gradiga fjällvattnet. Många badställen att välja på i Saggats,som sjön vid Årrenjarka heter. Vi gick genom skogen till en fin plats med ett litet vadställe där vi kunde simma omkring och man ville inte kliva upp ur det ljumma vattnet.
Sen gick vi till huvudbyggnaden med reception, restaurang och affär. Där träffade vi stugkompisen Lena  C med döttrarna Noomi och Nhem som hjälpte till i restaurangen, då de känner ägarna för turistanläggningen Gun och Lennart.
Innan hemfärden drack vi te/ kaffe och lax- och Jokkmokkskorv-mackor.
Lilla Luleälven var alldeles spegelblank på hemresan och vi beundrade den vackra naturen under färden. På ett ställe trodde vi att det var en björn som korsade vägen, men det var en ovanligt mörk ren visade det sig och senare dök det upp flera renar upp under resan.

Hemma vid 23-tiden, trötta och helnöjda med dagen. 
Stort tack till Gunilla och Cay!

7 kommentarer:

Annika sa...

Häftigt med flygturen och fina bilder!

Eva Mattmar sa...

Tack Annika, det var alldeles fantastiskt att få vara med om detta. Jag är alldeles överväldigad av allt vi får uppleva både här i Sverige och i Thailand.

Anonym sa...

Men vad kul, måste ha varit häftigt. Trevligt m överraskningar bara så där...här har åter haft en kanonfin dag, m sol och värme och bad🏊 och 🍰🎂 såklart, vi har ju firat Vilmer 6 år!

Eva Mattmar sa...

Ja, det var oväntat! Riktigt roligt! Blir många kalas för mysiga Vilmer, både på svenska och finska. Tänk att finvädret har fortsatt ...men nu är det torrt överallt

Anonym sa...

Du skriver så målande, så det känns som vi är med på era äventyr. Ha det fortsatt bra i värmen/Marianne

Eva Mattmar sa...

Tack Marianne! Så kul att du följer bloggen. Önskar er en fortsatt fin sommar!

Unknown sa...

Tack själva! Det var så roligt för oss att få besök av Thailandsvänner i vår stuga. Ja, det blev en dag att minnas. Så kul! �� Nu är vi på väg mot Uppsala och Göteborg. Vi hörs och ses! Kramar från oss i bilen Cay, Gunilla, Lena och Anton.