måndag 10 februari 2014

Fågelliv!



Solnedgång över Burmabergen. Foto: Lars Olofsson


Med kikare och Morten Stranges " Birds of Thailand"
Fågelbilder nedan tagna ur boken







Vi hör ofta ett fågelläte som låter lite skarpt, "ko-wel" "ko-wel" och har undrat vad det kan vara för fågel. EB från Villa Van Ravi hjälpte oss med forskandet. Hon lånade kikare och fågelbok och intrevjuade thailändare och kom fram till att det är en ......








Common Asian
Koel, därav lätet. Fågeln håller till i träd och buskar och är inte så lätt att få syn på, men den hörs desto mer och oftare. Den är som göken, en parasitfågel som lägger sina ägg i andras bon, hos oriole-fågeln och hos kråkor.
Hanen är svart och honan brun men vita fläckar och den är ca 40 cm lång.










                                                                              

En annan mycket vanlig fågel som vi ser överallt är

Common Myna, Myna-stare på svenska, som är  är totalt orädd och kommer ofta in på balkongen och kollar om det finns något ätbart. Man ser dem ofta i par eller i små grupper. Fågeln är brun med gul näbb och gult runt ögat.












 

Sunbird kan man tro är en kolibri men kolibrifåglar finns inte i Asien, bara i Amerika.
De äter insekter och nektar från blommor. De bygger ett litet pungformigt bo i buskar och träd.

 
 
Från vår balkong ser vi också green bee-eater. De sitter ofta på kraftledningar och på grenar och gör snabba utflygningar uppåt och fångar insekter i luften och snabbt tillbaka till grenen för att bearbeta fångsten. (Ingen bild)




Drongo, en svart fågel som samlas i palmerna utanför balkongen i solnedgången och fångar insekter. Lasse sitter med kikare och har räknat till 16 st på en gång i samma palm. En rolig drongo är racket-tailed drongo som har två låånga spröt på stjärtfjädrarna med en platt tofs på. Ser ut som de kan tappa stjärtfjädrarna när som helst.













Indian Roller, en mycket vacker fågel med blå och turkosa vingar som syns tydligt när den flyger.
Har fått sitt namn för att den ser ut att rulla fram i luften.











Magpie Robin, Dajaltrast på sv, ser ut som en liten skata, svart och vit, sjunger vackert.
 (Ingen bild.)


Kohäger, cattle egret, som lever tillsammans med en ko och äter insekter och maskar som korna trampar upp.Den äter också grodor och ödlor.
Man ser den ofta sitta på kons rygg.
Foto:Eva O











Asian Openbill
är en lustig stork som har en tydlig öppning i näbben. Den äter apple snails, äppelsniglar? och använder sin speciella näbb för att fånga och bearbeta maten. Man ser den på risfälten efter palm-och risfältsvägen bakom Jeabs hus.





Solen har snart gått ner över hustaken....Foto Lars O

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jätteroli

Anonym sa...

Jätteroligt att se hur fågellivet är hos er vilka vackra fåglar. Är det stannfåglar eller flyttar dom någon gång. Här hemma tycker jag att det blir färre fåglar? Ha det så trevligt och det är så trevligt att läsa er sida.Hälsn. M o B

Anonym sa...

Hej Lasse
Fågeln som visas på den gula boken Birds of Thailand såg jag när vi åkte Paradisturen med utgångspunkt från Phuket Town.
Med båt till fina öar, "Paradis" öar. Hong, Poda övernattning, Chicken Island och flera andra öar o stränder.
Ha det bra, Heja Sverige friskt humör det är det som susen gör.
Vår granne(1 km) Hellner tog silver, Heja Lerdala!!
Häsningar Arne

Eva Mattmar sa...

Det är verkligen ett nytt fågelliv här. Enligt fågelboken flyttar en del arter när de ska häcka , inte så långt , de håller sig här i Asien. Av fåglarna jag skrev om är det bara storken som flyttar, de andra bor här året om. Roligt att ni läser min blogg!