tisdag 3 september 2024

Till Jokkmokk



Var är vi nu? 

Ingen tvekan om att hösten har kommit till våra trakter. 
Rönnbärsklasarna  lyser röda, träden skiftar i gult och älgjakten började 1 september 


I helgen var det höstmarknad i Jokkmokk.
Den pågår från sista fredagen t o m söndag i augusti.  Vi brukar åka dit på lördagen med Britt-Marie och Rune från Umeå. De kom även i år och denna gång tänkte vi vara med på kvällsaktiviteterna också så vi hyrde ett rum på Vandrarhemmet Åsgård, mitt i marknadsområdet. 


Vi fick ett stort sexbäddsrum, hade bokat för fyra pers, med våningssängar, så bara en av oss behövde klättra till överslafen. Lyxigt också att både lakan och handdukar ingick i priset. Bra faciliteter f ö med välutrustat kök och badrum. Närheten till marknaden en stor fördel. 



Tack och lov inget regn under helgen men lite kallt blev det allt på kvällen. Ett stort partytält var uppställt med servering av drycker och lite mat. 



En scen där kvällens band partybandet Riff Raff Ruff från Umeå höll oss igång. Kvällens gästband bjöd på A tribute to ABBA sent på kvällen. Otroligt lika ABBA!

Publiken dök upp sent på kvällen men höll ut betydligt längre än vi, som behöver vår nattvila. 

På dagen vandrade vi runt marknadsstånden, handlade lite och fikade där PRO hade sitt fikatält som de brukar. 



Många uppblåsbara lektält fanns för barnen där de kunde klättra och åka rutschbana, helt gratis! 20 kr/vuxen i inträde på dagen. 




Till lunch bjöds det på Fabrikörens varm korv med bröd. Det var ICA Raiden som firade 50 år och bjöd på varm korv på lördag, glass på fredag. Fabrikören fick uppdraget att ordna korvutdelningen. Det finns ju två tillverkare av korv i Jmk. Skrev ett inlägg om det i juni. 

Jokkmokks korv är ett välkänt varumärke, som såldes för några år sedan, inkl recept och rättigheter till namnet. 

Men… efter en tid kom han som hade sålt rättigheterna på att han ville starta korvtillverkning igen. Så då kallade han sin korv för Fabrikörens och de är väldigt lika varandra i  konsistens, utseende och smak. Möjligen liiite mer sälta i en av dem. Goda och mycket populära är de båda sorterna. Tillverkas i Jokkmokkstrakten!


Vad hade försäljarna för utbud då? 

Jokkmokks skor med bl a exklusiva  fritidsskor tillverkade i Jörn. En person gör hela skon, berättade Tord Blom, i stället för att tillverkningen sker på löpande band. Bättre kvalitet blir det då enligt Tord. Det visade sig att Britt-Marie och han gått i samma klass på högstadiet, jag gick i parallellklass, så vi hade många gemensamma minnen. 

Kläder i massor, tjocka sockor och vinterkläder, som vi inte behöver när vi tillbringar vintern i Thailand. 


        Godis! Klart vi köpte marknadsgodis! 



Massagetvålar var intressant. Allt i ett! En tvättsvamp inne i tvålen som blir kvar när hela tvålen är slut. Måste testas! Svårt att välja bland alla goda dofter.

Tvålar från Vuollerim, ja de är importerade från bl a Frankrike, ingick i sortimentet från Vinterblomma.  Ägarinnan har egen produktion av underkläder etc som också såldes.



Jämtdalens keramik från Strömsund med fina alster. 



Mycket mera fanns att köpa, fast höstmarknaden är naturligtvis bara en bråkdel av Jokkmokks vintermarknad som hålls i februari. Den har anor från 1600- talet medan höstmarknaden har funnits bara sen slutet av 1900-talet 



På söndagen åkte Umeborna hem och Lasse och jag passade på att ta en promenad runt Talvatissjön där det finns fina promenadstråk och elljusspår på vintern. 




Det var en trevlig helg och roligt att få besök från Umeå. 

Jag och B-M flyttade till Jokkmokk ungefär samtidigt på sextiotalet och bodde där under tonårstiden. Vi gick en nostalgirunda och tog bilder på gamla och nya hus i samhället…. Här kommer en kavalkad…

 

Flottaren i parken står kvar! 


Här i gula huset på Herrevägen 5 bodde B-M när de flyttade till Jmk. Blev flera flyttar efter det. ..


Mitt i byn, där vägen delar sig finns Stoorstålka där man kan köpa hantverk och souvenirer, förr fanns här Sparbank, Papperslappen (bokhandel med tipsinlämning, leksaker, spel etc  ) Synsam mm. Hörde att Papperslappen har stängt för gott nu. En epok…


Lars Pirak- platsen med fina blommor och möjlighet att spela golvschack. Lars Pirak är en känd konstnär från Jokkmokk.

”Lokal Krog” heter denna nya restaurang, tidigare restaurang Gasskas, tidigare Åströms el och på sexti- sjuttiotalet fanns här Phils konditori. 

Biograf med anor! 

Folkets Hus med dans, bio och konferenslokal. Tidigare var biblioteket inrymt på övervåningen. 


Porjusvägen  20 B där mina föräldrar bodde när de flyttade tillbaka till Jmk från Åsele. 

Nya biblioteket! Nåja, minst 20 år sen bibblan flyttade hit…

Gamla Apoteket är numera centrum för konst och hantverk. Fina arbeten, vantar , sockor, jackor, sameslöjd, kåsor.

Så vackra alster! 


Så roligt att komna till Jokkmokk och alla fina minnen från förr…. 


2 kommentarer:

Titti08 sa...

Tack för trevligt inlägg liksom alla tidigare i sommar.

Eva Mattmar sa...

Tack Titti för att du tittar in här och skickar en kommentar!
Uppskattas! ❤️