söndag 22 september 2024

Mellanlandar i Uppsala

 Varit i Uppsala drygt en vecka nu. 

Fått träffa alla våra närmaste… så underbart! 

Höga Kusten-bron där vi tog rast och en glass. 

Förra torsdag 12 sept lämnade vi vårt paradis i norr, utsikten över älv och berg, alla grönsaker, morötter, gurkor och tomater upplockade och packade i påsar utom gula tomatplantan, den fick följa med i kruka och hänger nu på balkongen hos Erik. 

Första stopp blev hos Eva E och Jonny i Skellefteå. Där fick vi en god lunch och en mysig pratstund. Vi tackar! 🙏 De åker till Huay Yang redan i oktober…vi kommer tre veckor senare.

Sen åkte vi till Umeå och fick en god middag, men först blev det en promenad till Britt-Marie och Runes kolonilott. De hade bl a hallonbuskar, mynta, jordärtskockor, rödbetor och stooora morötter. Vi  övernattade i Umeå, lika trevligt som vanligt att träffas. Tack för er gästfrihet! 🙏

Tänk så bra vi har det på våra långresor genom Sverige! 

Nästa dag åkte vi vidare till Uppsala. Började med att leverera sylt och bär till Jenny och Clas. Sen till Erik för mer leverans av främst blåbär, som han och Leon önskar. Vi baxade in alla väskor och kassar i Eriks lägenhet där vi ska bo tills vi åker till Thailand. 

På lördag kväll var det Kulturnatten i Uppsala. Vi gick ut på stan för att kolla in atmosfären och kulturevenemangen. Massor av folk överallt, restaurangerna fulla med folk och musik strömmade ut genom fönstren. Var är kulturen? undrade vi. Så hörde vi rap-musik på håll och gick till torget där mycket folk samlats vid en scen, en discjockey spelade rapmusik, hade publik och fick applåder…

Sen gick vi vidare och hamnade på Fyris Torg där Domingo Drive, ett Uppsala rockband spelade rockmusik. På den scenen hade olika band spelat musik hela dagen kunde vi läsa på programmet. 



Vidare till Domkyrkan och där pågick ett krönikespel av Erik XIV -s kröning. En speaker berättade om händelsen och vad de åt och drack under firandet på sent 1500-tal. 



De dansade en fackeldans och kungen själv höll ett tal och avslutade med att han skulle gå in och äta en tallrik ärtsoppa, som bekant en av hans favoriträtter, vilket också senare blev hans död. 

Ljusramp med riktiga värmeljus vid Domkyrkan. Här kunde man gå en ljuspromenad. 

Ja men nu hade vi fått kultur av lite olika slag. Mycket mer fanns förstås, körsång, dansuppvisningar, teater och prova på bl a konst och hantverk. Vi var nöjda och började den närapå timslånga promenaden hem. Så hörde vi swingmusik och drog oss ditåt. På en scen spelade ett Swingband  och på dansgolvet dansade en dansgrupp Lindy Hop, föregångare till bugg. 

Och vilka duktiga dansare, vilken kondition! 

Men sen gick vi hem och vilade! Nöjda med att fått uppleva så olika kulturaktiviteter. Förvånade över allt folk som var ute på stan! Hela Uppsala verkade det som. 



Onsdag morgon besökte jag en frisörskola och blev klippt av en andraårselev på Grillska gymnasiets frisörlinje. Det var intressant, många kunder i skolans salong, det färgades och slungades och klipptes toppar och frisyrer. Eleverna övar sig på dockor och varandra det första året på utbildningen och andra året får de jobba med riktiga kunder medan deras lärare visar och demonstrerar hur de ska göra, uppmuntrar och peppar för många är väldigt osäkra. Men de ska ju lära sig så då behöver de göra det på riktigt! 

Tredje året får de göra praktik på riktiga frisörsalonger ute i samhället. Sen är de klara att söka jobb eller starta en egen salong. 

Om jag blev nöjd- det känns väldigt bra och lättskött. Ville ha en kort lätt frisyr som jag bara kan rufsa till utan att frisera för mycket. 

Här är Beatrices och Leons ljuvliga lilla kattunge som flyttade hem till dem just denna vecka. En Ragdoll, nu 14  vector gammal. Så söt och charmig, lekfull och kelsjuk. 


I fredags blev det surströmmingsfest i Knivsta hos Anna och Erik H. De får tag på ”den ädla fisken ” ganska lätt i Uppsala. Det är svårare att få tag på den i Norrbotten. Slutsålt, många affärer säljer den inte pga utfiskning i Bottenviken. 


Röda Ulven och Kallax. Mycket rom i fiskarna, så gott! 

Erik och Anna hade köpt burkar så de räcker till nästa sommar också. Erik H, Eva-Lenas pappa Carl -Uno, Lasse och jag frossade i surströmming medan Jan  och E-L och Anna H föredrog vanlig salt sill, hur man nu kan göra det…


Fantastiskt gott var det! Tack Erik och Anna! 🙏

Igår, lördag, fick vi lunchbesök av Gunilla och Cay. De är ju också Huay Yang- boende i samma hus som vi. Men i år stannar de i Sverige och hjälper sonen att renovera ett hus, som ligger söder om Uppsala. Totalrenovera så det kommer att ta tid och innebära mycket jobb. Kanske i sommar att de åker till HY. Deras fina lägenhet högst upp i vårt hus är uthyrt. Så kan det bli när man har barn som etablerar sig med hus och företag. Och de har fyra barn! Å andra sidan är de själva unga och har tiden framför sig att tillbringa tid i Thailand. Men vi kommer att sakna dem. Det var roligt att träffa dem och vi har alltid mycket att uppdatera, både från Jämtland, Uppsala och Huay Yang. 😍

Nu är det söndag kväll och väckning är satt till kl 3 i natt. Kl 4 kommer taxin och hämtar oss och kör oss till Arlanda. Nu åker vi till Grekland! Landar i Aten, sen lite öluffning med ön Paros som första anhalt. Packning i ryggsäck, inga resväskor, enda som bokats är tre nätter på Paros. Sen får vi se …fortsättning följer i bloggen…





Inga kommentarer: