torsdag 23 november 2023

Morgontur i Hat Wannakon mm

Soluppgång kl 06.30 över Thailandsviken 

                             21november 2023


Här kommer en rapport från Van Ravi Residence, som har fått en nyrenoverad fräsch skylt vid infarten. 



Idag är det 23 november.



Grattis vår äldste son Erik, 44 år idag.

Han firar sin födelsedag med att landa i Taipei, Taiwan. Om ca en vecka, närmare bestämt 1-2 december, ska han springa VM i 24-timmarslöpning. Sverige skickar 7 deltagare som har kvalificerat sig genom att springa tillräckligt långt på 24 h. 

 Tre herrar och fyra damer. Några av deltagarna åker tidigare till Taiwan för att hinna acklimatisera sig till tiden, miljön och vädret.  

Jag och Lasse åker dit nästa vecka och tittar på loppet och hejar fram våra hjältar. Vi bor ju så nära, tar bara 3,5 timme från Bangkok. Mer rapporter kommer…..

Vi tränar här i Huay Yang också må ni tro…

Emelie Elmers kör hårt med oss på Ranchen måndag och onsdag. Mats Ö tar lördagspasset  och Lotta A är tillbaks från sitt besök i Sverige och tar torsdagspasset  så länge. Fler instruktörer är i antågande ….. 

Dessutom har vi på Van Ravi Residence och Villor vattengympa i vår pool med Eva Petterson. Varje söndag em.

                          Bilden är från förra säsongen  

 Såå bra upplägg och härliga övningar i vattnet!!!


Tidig morgon vid Dolphin beach…

06.30 närmare bestämt

Nästa motionstillfälle provade jag på i tisdags. Det är ett gäng från vårt område som varje tisdag och torsdag ger sig iväg på morgonpromenad i Nationalparken Hat Wannakon som ligger vid Nishaville. Så nära för oss och man har gjort iordning en promenad-och cykelslinga i skogen och runt ett par sjöar. 


Mot Hat Wannakon…

Lasse P tar täten och vid templet ansluter Lady Du och Lady Di , två strandhundar som gärna följer med på rundan. Lady Du har fått sitt namn av att hon är duktig och kapabel att ta sig förbi hundarna som bor i parken , de vill ogärna släppa in och förbi okända hundar. Lady Di är lite vekare och visat sin underdånighet mot parkhundarna. 

Fina stigar och vägar, bitvis asfalterade. Det finns också skyltar efter vägen med information om fåglar och djur i parken, om man hinner stanna och läsa! 



Nu kommer vi in i den bebyggda delen av nationalparken vid havsstranden och här finns restaurang och stugor att hyra. Och hundar! Våra sällskapshundar får smyga fram, ….men så får alla hundar syn på en ekorre och tillsammans börjar de jaga upp den i ett träd och nu nosar hundarna lite på varandra och märker att inget än av dem utgör något hot. 


På ett ställe stannar vi till och tittar upp i ett träd. Här bor det minervaugglor, sägs det. En liten uggla sitter strax ovanför hålet och tittar med sina stora ögon. 



         Minervauggla  från Google bilder 

Ca 160 gr tung, ca 2 dm lång, en av de mindre ugglorna. 

Den minsta ugglan i Sverige är sparvugglan, som en stare i storlek. Den minsta ugglan i världen är kaktusugglan, ca 13-14 cm  lång. 

I Sverige finns det 11 ugglearter! Min fågelintresserade make kan alla elva! 

I världen finns det över 200 ugglearter. 

Minervaugglans  utbredningsområde är Europa, Nordafrika, Mellersta Asien,  inte riktigt Thailand enl kartan, men några kan väl ha flyttat lite söderut…

Vi var åtta personer som i rask takt avverkade rundan, vi startade halv sju på morgonen och var hemma vid åtta. Det kändes att man börjat dagen…

Så skönt och trevligt att promenera med gänget! 

I förrgår åkte vi till gränsstationen i Dan Sing Khon för att köpa reentry. En stämpel i passet så att du kan resa ut ur landet och få komma in i Thailand igen utan att ditt uppehållstillstånd går förlorat. Vi har ett års uppehållstillstånd, baserat på O-visum (för pensionärer) som vi förnyar varje år. För varje gång vi reser ut ur landet måste vi ha ett reentrytillstånd. Missar vi det gäller inte vårt ettårs uppehållstillstånd längre och vi får bara en månad som vanliga turister. Då är det bara att åka hem till Sverige och skaffa nytt O-visum och börja om från början. 

Nåväl, jag fick mitt reentry för 1000 baht ( ca 330 kr) men inte Lasse. Han hade bytt pass och alla visumstämplar fanns i det gamla passet! Inget reentry kunde utfärdas på gränsstationen. Nej, först ett besök på Immigration i Hua Hin och överföra stämplarna till nya passet. 

Jaha, nästa dag hade vi ändå bokat ett besök i Prachaup Khiri Khan för Lasse att förnya sitt thaikörkort som hade gått ut efter fem år. 


Vi hade bokat taxi dit så först klarade han av körkorten Ett  kort för  mc och ett för bil. 



Sen till HH och Immigration och stämplarna flyttades för 500 baht och reentry löstes för 1000. Baht.



På kvällen kopplade vi av på Jonnys mysiga uteplats med en GT och kvällsmat på Piranya! Kunde vi vara värda, fast vi missade morgonens motionspass! 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ni har verkligen fullt upp!😀Trevlig promenad, det vill vi gärna hoppa på oxå. Lycka till med resan och heja rop på Erik!
A18

Anonym sa...

Ja, fast vissa dagar gör vi ingenting! Idag blev det bara ett tabatapass i morse och uppdatering av blogg och så försöker jag lära mig hur Instagram fungerar. Lasse tog en stund vid poolkanten. Nu såg jag på Insta att sonen var framme i Taipei och inspekterar parken de ska springa i. 26 gr och han tyckte det var varmt men det blir svalare framöver. Vi har med täckjacka och långkallingar..,.En natt i Dajia park kan bli kylig…

Anonym sa...

Vi håller tummarna för Erik och hoppas att ni får en trevlig vistelse.

Anonym sa...

Tack för det! Det gick ju inte som Erik önskat den här gången. Förkylningen var inte över och förhöjd puls, hosta och feberkänning gjorde att han avbröt efter 7 timmar. Oerhört besviken men klokt att inte ta några hälsorisker! Lasse och jag fick en intressant resa till ett för oss nytt resmål.