fredag 3 mars 2023

Bältros forts.

 Uppdatering av Lasses bältros. 
                     Bilderna är ganska skrämmande.
                     Han har godkänt att de visas. 

Bakgrund

8 feb/-  Ont i örat, sen ont i  ögat och i en körtel på halsen Vet inte om det har nåt samband med bältrosen. 

12 feb- De första blåsorna börjat synas  på huvudet, ser ut som insektsbett. Vänster öga  börjar svullna. 

14 feb- Besök på apotek i HY, fick antiinflammatoriska tabletter och avsvällande medicin till ögat samt paracetamol som smärtlindrande. Ingen nämner bältros. 


16 feb- Blåsorna  går sönder, blir rödbruna märken på halva huvudet. Ögat är svullet. Till Bangkok hospital i Hua Hin. Läkaren konstaterar bältros. Ögat är inte påverkat vad gäller syn, ögontryck och inre delar. Sår på halva huvudet. Fick medicin- Valtrex som hindrar tillväxt av virus, Cerebrex antiinflammatoriskt, Lyrica som smärtlindring, ögondroppar som håller fukten i ögat. 


18-19 feb  Kan vara uppe en stund och följer med när vi blir bortbjudna hos goda vänner i huset, men går hem och lägger sig efter en stund. 

20-27 feb. Vilar mycket  denna vecka, obehagskänsla och tryck i ögat, ont på huvudet och ” det känns som det rinner vätska på huvudet”

27 feb- Återbesök på sjukhuset. Rejält ont i ögat,  men det verkar inte vara skadat enl läkaren. Sårskorporna börjar lossna på huvudet och ser bra ut tycker läkaren. Lasse har ont i ögat och orkar ingenting. Ny smärtlindrande medicin,  cerebrex och amitriptylin, medicin som ska börja verka efter 3-4 dagar, saltlösning att tvätta huvudet med, antiinflammatorisk salva till såren på huvudet när sårskorporna lossnar,  antiinflammatoriska ögondroppar och mera Valtrex. 



Dagarna som följer får han mer och mer ont i ögat, som är svullet  och känns som det håller på att sprängas. Han sover ingenting på nätterna, inte heller på dagen utan ligger mest och har ont i ögat. Sårskorporna på huvudet lossnar och där börjar det se normalt ut men han har ont på huvudet. 


Nu ser han riktigt bra ut på huvudet men ögat värker mer än någonsin. 

3 mars- Sex dagar utan förbättring av ögat, det blir ondare och ondare, ingen sömn heller. Vi får tid  hos läkaren på sjukhuset i Hua Hin. 

Han konstaterar att inne i ögat ser allt bra ut, inga skador utan tom bättre än förra besöket. Svårtt att öppna ögat och läkaren förstår att han behöver mer lindring för nervsmärtan och konsulterar en annan läkare som är mer expert på  lindring av nervsmärta vid bältros. 

Hon föreslår  att han slutar med medicinen som har  så lång verkanstid och ordinerar Lyrica i stället. Plus några andra mediciner  som lindrar nervsmärta. Fick en injektion som tillfällig lindring. Återbesök hos henne om en vecka. 



Det finns vaccin mot bältros. Shingrix heter det, ges på vaccinationscentraler. Det ingår inte i högkostnadsskyddet så det kostar en slant att ta det. Ca 2500 kr/spruta och man behöver 2 sprutor med ca två månaders mellanrum. Med åldern får man ett sämre immunförsvar och viruset som vi har i kroppen, om vi har har haft vattkoppor, kan triggas igång och utveckla Herpes zoster, bältros. Effekten av vaccinet är god och det skyddar minst 7 år, kanske längre enl info på nätet. Personer  över 50 år rekommenderas att ta vaccinet.

Denna sjukdom vill ingen av oss ha!!


8 kommentarer:

Anonym sa...

Vi tänker på er och hoppas verkligen att Lasse snarast blir bättre! Fruktansvärd sjukdom, vi kommer att beställa vaccination. Man vill verkligen inte råka ut för detta! Kramar till er båda från Irene o mig.

Bodil Andreasson sa...

Jag har pratat så länge om att vaccinera oss mot bältros. Det är dags nu.

Anonym sa...

Lider med Lasse och dig, så fruktansvärd sjukdom. Kryakramar till Er 💝

Anonym sa...

Stor kram till Lasse från oss, vilken hemsk sjukdom.
Eva och Janne ❤️

Anonym sa...

Krya på dig Lasse🥰 Detta har fått mig att vaccinera mig få jag kommer till Sverige! Tack för att ni delar med er/ kramar Rosie-Marie💕💕

Eva Mattmar sa...

Tack för hälsningar och kommentarer!
Det är väl värt kostnaden att vaccinera sig!
Så här vill ingen ha det…
/Eva och Lasse

Anonym sa...

Så fruktansvärt tufft. Hoppas innerligt att Lasse snart slipper denna värk och tillfrisknar. Styrke Kramar till er båda

Anonym sa...

Skickar massor av kryapådigkramar till Lasse.