torsdag 30 september 2021

Vuollerim




Idag tog vi en tur till Vuollerim, ca 35 km norrut efter väg 97. Tillhör Jokkmokks kommun medan våra stugor ligger i Bodens kommun. 

Vi parkerade bilen vid Coop och började vår sightseeing vid Vuollerims Hotel och lunchrestaurang. 


Tittade in  i restaurangen, här serveras en maträtt /dag. Just idag var det ” Palt black and white”. Intressant combo, troligen potatispalt och blodpalt. Vi älskar palt , men var inte hungriga så vi vandrade vidare. 


I Vuollerim möts Lilla och Stora Luleälven. Här finns kraftverk och Vattenfall har kontor här. När vi passerade älven och uppdämningen så var marken tillplattad och bearbetad. Vi frågade vad som ska byggas där?


-Nej, ingenting, sa killen med spaden, vi är färdiga här nu. Vi har förstärkt så området inte ska rasa ner i ”havet” , underförstått älven. 

Brant backe ner till älven…

Vi fortsatte till Hembygdsgården..

Fångstgrop med älg av pinnar klädd med älgskinn på ryggen.

Spännande fordon..

Vi kom fram till Hembygdsgården. 


                       Stängt för säsongen. 


Alldeles bakom Hembygdsgården finns en relativt stor byggnad som jag tror var tänkt som en museibyggnad för Vuollerim 6000. År 1983 började man med stenåldersutgrävningar vid älven i Vuollerim. Man hade hittat spår av två gamla bosättningar med sex hyddor. Under några år var det väldig aktivitet här med arkeologer och utgrävningspersonal.  Man hade funnit spår av bosättningar med en stor hydda och fem-sex mindre hyddor, daterade till 4000 år f Kr. Man tror att 40-60 personer hade sitt vinterviste här på Älvnäset. 



De ställde ut föremål och modeller av stenåldersfynd i Folkets Hus och hade guidade visningar både på plats vid älven och i Folkets Hus. Vi var med på många guidningar. Oerhört spännande! Men allt rann ut i sanden tyvärr, blev för dyrt för Jokkmokks kommun, att driva. Nu finns inga spår av denna aktivitet kvar. Mer än det tomma museet. 

Vi fortsatte ner till Spegeldammen, där utflödet från dammen släpps igenom. 

Bilar kör över vattenvägen och man kan gå över på stenar men vi nöjde oss med att titta en stund och gick tillbaka. 

In i skogen på andra sidan vägen, som går till Porsi,  Messaure och Murjek. 

Fina promenadstigar kors och tvärs i skogen med stora blåbär och lingon kvar på tuvorna. En skylt utlovade blå taggsvamp, jag spanade men såg inga irl, bara på bilden. 

Kom fram till vad jag tror Vuollerims flygfält, en låååång raka utanför bostadsområdet. Tror inte den används till flyg men vet inte säkert. Vidare in bland villorna. Kunde inte tro att det finns så mycket hus och villor i V-rim! 

När man kör igenom samhället ser man bara Kyrktjärn och kyrkan, Coop, Hotellet, några enstaka butiker och några få villor men mot älven var det rena stadsbebyggelsen, nåja många villor iaf. 

En av oss visste inte riktigt var vi var så vi frågade en man med en hund hur vi skulle komma tillbaka till centrum och han visade vägen som den andra av oss redan hade klart för sig. 

Namnet Vuollerim heter Vuolleriebme på lulesamiska.  Vuolle betyder nedre och riebme ung ”vatten som rinner fort utan att forsa fram”

Här bor ca  620 personer. 


Vattenfall är en arbetsgivare här, sysslar med underhållsarbete av kraftverk och elförsörjning, vidare finns lokala entreprenörer och man lever även av handel och turism. 

Här kan man boka fisketurer med rödingsfiske..

Det finns skola fr förskoleklass tom åk nio. 

Friskola upp till åk nio. 

Högstadiet åk 6-9 är organiserat som friskola. Elever från Harads, där högstadiet lades ner år, får välja mellan att åka till Boden eller Vuollerim, ca 4 mil till bägge skolor. 

Förskola finns i anslutning till skolan. 

Här finns också äldreboende och  bibliotek,

Några kändisar som kommer från Vuollerim!

Lars-Göran Nilsson, Virvelvinden från Vuollerim.


Lars-Göran Nilsson, född 9 mars 1944 i Vuollerim, är en svensk före detta ishockeyspelare. Hans smeknamn var "Virvelvinden från Vuollerim”. Han spelade 469 matcher i högsta serien i Brynäs IF vilka han tog 8 SM-guld tillsammans med och gjorde 177 A-landskamper i Tre kronor, han gjorde 45 mål.Wikipedia


Jakob Hellman, född 1965, musiker och låtskrivare, som gjorde hitalbumet ” och stora havet” år 1989 med låtar som Hon har ett sätt, Vara vänner, Tåg. Otroligt hyllad musiker! Först i år, 2021, har han kommit med ett nytt album. ”Äntligen hemma”. Har också varit med i ”Så mycket bättre”.


Zemia Hamilton, 1965 -2015, sångerska uppvuxen i Vuollerim. Känd hit var ”Min arm omkring din hals” från filmen 1939. 

Birgitta Svenden, operasångerska, operachef och hovsångerska, född 1952 i Porjus men uppvuxen i Vuollerim. 

Lilian Ryd, född 1949, författare och journalist. Har skrivit faktaböcker som ” Kvinnor i väglöst land” , ” Vi åt aldrig lunch”, Nybyggarliv”.Mycket läsvärda. 

Och naturligtvis Bengt Djupbäck ( 1915-1998) alias Jokkmokks-Jokke, som härstammar från Djupbäcken. 

 Hans barndomshem ligger under vatten efter fördämningen vid kraftverksbygget, men hans minne lever kvar i Jokkemuseet i Porsi, beläget vid missionshuset, öppet om sommaren. 

Han tog namnet Djupbäck som efternamn i st f Johansson, som var hans födelsenamn. 

torsdag 23 september 2021

En vecka i Uppsala

 Hemma i norr igen efter en vecka i stadsmiljö. 

                Uppsala domkyrka, bild fr Google bilder

Åkte till Uppsala förra tisdag för att besöka  barn och barnbarn som jag inte träffat sen början av augusti när de åkte hem efter sin semester. 


Rönnbärsträdet utanför köksfönstret på Lagerlöfsgatan...

En så rolig vecka. Intensiv förstås, det gällde att hinna med så mycket som möjligt. 

Efter några månader i lantlig miljö med minst 8 km till närmaste affär och fem mil till närmaste stad så kändes det fantastiskt att bara ta cykeln till köpcentrum och matvaruaffärer! Det uppskattade jag! Och cykla till de nära och kära! Jag trivdes oväntat alldeles utmärkt i stadsmiljön.

Leon har varit hos Erik och mig hela veckan och jag följde med och lämnade honom vid skolan. Han är sex år nu och går i förskoleklass i en ny skola. 

Leon hade fotbollsträning på lördag fm. 

 

Mamma Beatrice och jag cyklade med honom dit. Vi satt på läktaren och tittade på när de tränade teknik och spelade träningsmatch på slutet. 

Julia, Leon och jag var på bio på lördag em. En ny biograf med bekväma stolar, fåtöljer, som kunde tippas bakåt, så man halvlåg och fick fotstöd! Inte alls som jag minns när jag var på bio senast. För att inte tala om godisförsäljningen. Förut en bemannad liten vagn att handla ett begränsat urval godis och möjligen en dryck. Nu en hel godisbutik med stort urval av även chips och olika drycker. Hmm, vet inte om jag tycker det är till det bättre med detta urval…Filmen var en barn/ungdomsfilm ”Sune firar midsommar”..,den var väl ok…Sen cyklade vi till Max och åt hamburgare. 

På söndag åkte vi med Clas och Jenny till svampskogen vid Fjällnora. 

         Julia, Leon och Clas letar efter kantareller..

Där hittade vi trattkantarell, rödgul trumpetsvamp, några kremlor och gula kantareller men mest blek taggsvamp. Julia plockade även blåbär. 

      Blek taggsvamp fanns det gott om ….

En härlig tur i friska luften och vi kom hem med mycket svamp. 

Carl bjöd på middag en kväll. Han är 16 år och har börjat på gymnasiet. Han går elprogrammet och får en yrkesutbildning till elektriker efter tre år. 

Han lagade thaimat, pad grappao med ris och stekt ägg. Min favoritthaimat! 

Khao pad grappao moo sap kai dao!

Ris wok basilika( Holy basil) köttfärs ägg stekt. 

Jättegott och välkryddat med chilifrukter av olika styrka. Tack Carl! 

Mycket mer hände denna vecka, stort som smått…

Julia och Leon bakade bullar innan bion. 

Vad gör Linn då? Jo, hon tränar konståkning för fullt. Morgonpass några ggr/ vecka och alla dagar i veckan utom en ledig. Julia tränar också konståkning men har lite mer ledighet. 

Orkidén som jag fick av Lasse och Leon förra året när jag fyllde år….den blommar en omgång till…

Jättevackra liljor som Marie fick av sin syster förra helgen när hon fyllde år. De doftade lite väl starkt så de fick pryda balkongbordet. Men fina är de!!!

söndag 12 september 2021

Svamp och vatten!

Börjar med några höstbilder från våra skogspromenader i omgivningen. 


Det är magiskt att gå på den torra tallheden….
Lätt att ta sig fram, mjuk mossa, frisk luft och sol, som ger skuggor av träden. 


Det skiftar i gult, orange, rött och brunt…



Så härligt att gå i skogen och plocka svamp.
 Vi behöver inte leta efter dem, känns mer som att svampen letar efter oss! 


Varje gång vi går på motionsrundan kommer vi hem med två påsar svamp. Har alltid med mig några påsar i fickan - och en svampkniv. Så får vi syn på något brunt vid vägkanten, och då är det kört! 


Ingen trafik efter den gamla vägen så inga bilar som släpper ut avgaser. 

Vi tar nästan bara soppar, rörsvampar. Det finns ju bara en sopp som är giftig, djävulssoppen som bara finns på Öland  och Gotland och faktiskt även i Uppland läste jag. 

Eldsopp och gallsopp smakar så illa så de kan man inte äta. Resten av sopparna är ätliga, vilket också maskarna tycker så vi får grovrensa i skogen. 

Stensopparna är i en klass för sig! 

   

Karl -Johan är en stensopp. Alla Karl-Johan är stensoppar men alla stensoppar är inte Karl-Johan. 

Det finns tydligen tre sorters stensopp. 

Karl-Johan, rödbrun stensopp och finluden stensopp. 

Den vi hittar i våra skogar är rödbrun stensopp som anses lika god son Karl -Johan. 

Fimluden stensopp finns mest i södra Sverige. 

Dessutom plockar vi smörsopp, sandsopp och strävsopp om de är fina. 

Av skivlingarna tar vi blodriska och kremlor..

Tyvärr har vi inte hittat kantarell, citronskivling, trumpetsvamp, rimskivling i dessa skogar. 

Men vilket svampår i år! 

Massa påsar i frysen nu! 

Annars har veckan mest gått åt att bekymra sig över vattnet. Det finns vatten i brunnen, tack och lov, men det är något brott på vattenledningen så det rinner ut i marken nånstans. Vi får vatten i kranarna en stund, sen sinar det och vid koll av vattennivån i brunnen har den sjunkit rejält. Då törs vi inte ha pumpen igång. När den stängs av så stiger vattennivån snabbt till normalläge. 

Vi trodde felet var vid en av avstängarna vid ett ev husen där det hade sipprat upp mycket vatten som syntes ända uppe vid gräsnivån. 

Vi tog hit grävare och rörmokare som grävde sig ner två meter, på frostfritt djup, och bytte ut den trasiga avstängaren. 


Men det räckte inte, problemet kvarstår, så det måste vara en läcka nån annanstans också. Nu sätter vi igång pumpen en stund och fyller hinkar, sen stänger vi av pumpen och låter vatten rinna till i brunnen. Det fungerar tillfälligt men vi kan inte använda toalett, dusch och tvättmaskin. Tur att vi har bastun…och älven. 


Lasse tog faktiskt ett bad i älven igår efter jobb med trädfällning och dragning av stammar, ris. och kvistar. Skönt, tyckte han. Inte kallare än i somras då vi alla badade och simmade i älven. Ska man tro på det? 

På tisdag åker jag till Uppsala och hälsar på barn och barnbarn en vecka. Nu längtar jag efter dem! 

Sen var det meningen att vi skulle vara kvar här till november, nu får vi se hur det går med vattenförsörjningen.,,,,