torsdag 7 juni 2018

Sommarfest på Edestrand 

Äldreboendet Torggränd och Gårdsgränd bjöd in till lunch för anhöriga med nationaldagsfirande igår 6 juni. Klockan 12 var vi inbjudna. Och vilken lunch vi fick.....( till självkostnadspris) Borden i matsalen var dukade med bästa porslinet på vita dukar. De boende hade sina matplatser och vi blev placerade bredvid ”de våra”. Personalen hade grillat lax och de serverade tunnbröd, cider och öl samt bar ut tallrikar med grillad lax, potatis, sås med dill och rosépeppar och sallad. Så festligt!Här väntar Inga-Greta och Gun-Marie på dagens lunch...Säkert fyrtio personer i matsalen med boende och anhöriga. Personalen gick runt och serverade, pratade och pysslade om dem som inte hade några anhöriga på besök. De tog sig också tid att sätta sig och äta en stund.

En trubadurduo, Micke och Leif, spelade gitarr och sjöng kända visor från förr och nu. Evert Taube, Sven-Ingvars, Owe Törnqvist, dansbandslåtar och Elvislåtar. En hel timmes underhållning, under tiden fick vi kaffe och rulltårtsbakelse med svensk flagga på. 

Inga-Greta var klädd i en ny, fin långklänning dagen till ära. Så roligt att de åker till Boden och köper lite nya kläder tillsammans med de boende. Här har hon kommit in på sitt rum. Efter allt stillasittande så gick IG och jag på en liten rundvandring i huset. Mysigt uterum med infravärme i taket och mycket blommor.

Så fint de har gjort iordning ett skåp med saker från förr. Kryddburkar, en gammaldags våg, en kakburk och blomtavla...

Nu håller de på att planera för sommarens utflykter...bl a en tur till Piteå med övernattning två nätter, Laxholmen och flera dagsturer. Förra året åkte de till en stuga på hösten och plockade lingon, stannade där ett par dagar. På våren, i maj 2017, åkte de till Kreta på en veckas semester, sju boende och sju pers av personalen..... Jag tror jag får ställa mig i kö för en plats på detta äldreboende när den dagen kommer....och Lasse också....skulle nog passa oss bra....

MEN.....

Så länge får vi hålla till godo med vår stuga. Den fungerar alldeles utmärkt vid normal sommartemperatur. De senaste dagarna har det varit ca 8-10 grader och mycket blåsigt.På natten är det ner till 3 grader, men ingen nattfrost ännu. Då blir det kallt inomhus också, eftersom isoleringen är obefintlig så smiter värmen ut snabbt. Vi sätter på elementen i det rum vi befinner oss, köket eller TV-rummet eller sovrummet. Ett rum i taget, om alla element är igång samtidigt så går en säkring....så har vi det, men från femton grader och varmare är det inga problem. Idag passade vi på att baka när det kändes för kallt...Jag bakar ut och Lasse gräddar...mjukkakor kallar vi detta matbröd, typ polarkaka med mindre socker.. efter mamma Anna-Lisas recept. På begäran av en av oss blev det också småkakor, inte min favoritsyssla, men vi delade på kakdegen och fyllde en plåt var. Lasse gjorde hallon-och hjortrongrottor och jag nöjde mig med vanliga pärlsockerkakor. 

Temperaturen steg till modiga 22 grader i köket under baket...

4 kommentarer:

Titti08 sa...

Vilket härligt äldreboende.
Kul att se bilderna.
Har varit 6 dagar i Spanien, Frigiliana, bergsby 6 kilometer från Nerja.
Varmt och skönt. Många promenader uppåt och nedåt.
Tyvärr har vi liksom ni kyligt här i Umeå.
Titti/Chortip Villa.

Eva Mattmar sa...

Låter skönt att vandra i spanska bergen om det inte är för varmt!
Det går tydligen en gräns för värmen mitt i Sverige och ni och vi ligger på fel sida.
Tur att vi har Huay Yang på vintern. Det här är ju i alla fall ”den kalla årstiden ”, rudoo nao, för oss....

Anonym sa...

Tänk att det fortfarande finns äldreboende som fungerar. Lika härligt att följa er, var ni än befinner er.
Ni får ha en fortsatt bra sommar/ Marianne

Eva Mattmar sa...

Detsamma till er Marianne och Bjarne. Fortsatt trevlig sommar, ni har ju sommarvärme också!! Vi har lite nordliga vindar men när solen visar sig och vinden avtar är det underbart. Roligt att ha Dig som läsare av bloggen. Tack för de fina orden!
Kram/ Eva