måndag 25 juni 2018

Midsommar 2018

Midsommarhelgen 2018 är över. Det blev en mycket trevlig helg med god mat och goda vänner. Gunilla, Cay och Anton, 16 år från Jämtland kom på torsdag em. Midsommarvädret annonserade att det skulle bli regn i två dagar så vi passade på att titta på midnattssolen vid älven redan på torsdag kvällDenna bild är lånad av Gudrun Cassel vid udden och togs i början av veckan. Cay, Lasse och Gunilla fixar elden till korvgrillning.Gott med lite naturgrillat på kvällen.Månen i söder..Och solen i norr ca kl 10 på kvällen...

Midsommarafton klädde vi på oss rejält, ulltröja, regnkläder och gummistövlar och åkte till Laxholmen för musikunderhållning och fika med laxmacka. Mycket folk hade samlats där som vanligt på midsommarafton då det också är premiär för sommarcafeet. 

På kvällen samlades vi, ca 20 pers, i stora husets stora kök för midsommarbuffé. Vi brukar sitta ute och äta men det var inte aktuellt i år med regn och ca 10 gr. 

Barnen åt först och de gick sen till en stuga och såg film, då bereddes fler sitttplatser till några vuxna....Mycket god mat och många efterrätter serverades..Fr vänster- Johanna, Mia, Jan, Carl-Uno, Lasse i bakgrunden, Gunilla och Eva-Lena.Äldst, yngst och mittemellan.

Nils,Hugo och Johanna. .Vi köar för maten...

Nästa dag hade vi bokat bord på Tree Hotel Guesthouse och Gunilla, Cay, Anton, Lasse och jag åt renskav med potatismos och lingon.. Mycket gott. Fin gammal stol från tiden detta hus var ålderdomshem. Världskarta med nålar för alla nationaliteter som besökt stället. Jag satte dit en nål för Huay Yang. Britta och Kent, som började med verksamheten på Harads Tree Hotel och några av alla utmärkelser de fått. 

Sedan drack vi kaffe på Kläppgården och hann med lite av det midsommarfirandet också. Rigmor och Janne fr Vuollerim spelade och sjöng men gudstjänst, tipspromenad, lotterier var slut och nästan alla gäster hade gått. Vi fikade medan de plockade ihop bord och stolar och jag gick in i hembygdsmuseet och tittade och fotade de vackra gamla sakerna....En badbalja från förr.... vi fick också bada i köket i en träbalja  när jag var liten...Separator för att skilja grädden från mjölken

En sån skolbänk hade jag i småskolan, kanske just denna...

På söndagen åkte våra gäster mot Jämtland igen via Storforsen och Umeå. Vi åkte till Jaktviken och hämtade Carl, 13 år, som varit hos kusin Axel i en vecka. Så här nära havet bor de med utsikt över havsviken. 

Nu får vi rå om vårt äldsta barnbarn i en vecka innan hans föräldrar och syskon kommer på semester...


2 kommentarer:

Anonym sa...

Ni får ha en trevlig sommar. Här njuter vi av värme och sol/ Marianne

Eva Mattmar sa...

Men... skrev ett svar som inte publicerades. Nu har vi också sol och värme, men inga bad i älven ännu för min del. Mätte temperaturen förra veckan, 15 gr. Barnbarnen badar och några tuffa gäster från Finland vågade sig i vattnet förra veckan. Själv väntar jag...
Fortsatt trevlig sommar önskar jag er...