måndag 12 augusti 2024

Trevligt besök, bär och Klusåberget


Fina magasinstugan i kvällsljus…

 Det blev verkligen tomt i stugbyn när alla åkte hem. Sån skillnad! Dessutom regnade det oavbrutet den första veckan. Då var vi ju glada att vi inte hade några gäster här i spöregnet. Det var tur att vi hade OS att roa oss med. 


På lördag kväll fick vi ett mycket trevligt besök. Det var Jannes och Evas svärson Erik H ( gift med Anna  sen 10 år) som stannade till en natt tillsammans med fyra kompisar. De var på väg till Kebnekaise för en veckas fjällvandring och toppbestigning. Regnet upphörde! Vi åt middag och sen blev det bad i älven med efterföljande bastu. 


Lasse på väg till älven för årets första bad. Kl är ca nio på kvällen. 

Lasse och Erik med kompisar på flotten. 

När vi nu hade unga och starka killar i älven passade vi på att dra upp rören till flotten och dra upp flotten på stranden. Ingen match för dem! 

Nästa morgon prick kl sex drog de vidare till Kiruna och Nikkaluokta för att vandra till Kebnekajse fjällstation. De hade tur med vädret under sin fjällvecka. Strålande soliga dagar, 20-25 grader varje dag. Helt otroligt! 

Kom de upp till toppen då? 

Jajamen, här är bildbevis på Erik Hognesius i snön på Kebnekaise. 

Lasse och jag åkte till foten av Klusåberget för att plocka blåbär. Vi har ett pålitligt lingon-och blåbärsställe där vi plockat mycket bär under årens lopp. Men i år fanns bara omogna lingon och odon, men inga blåbär. Vi plockade lite odon, som är nära släkt med blåbär men inte lika populära trots att de lär innehålla tio ggr så mycket C-vitamin som blåbär. De smakar inte lika mycket, är ljusa inuti men sylten av odon blir mörk, väldigt lik blåbärssylt och duger bra till morgonfilen. På engelska heter odon ”bilberry”, blåbär är ju blueberry. Latinska namnen är vaccinium uliginosum för odon, blåbär heter vaccinium myrtilis. Lingon  och tranbär är också med i samma släkt vaccinium-bär. 

Vad skulle vi göra nu då, inga blåbär att plocka?

Ska vi  gå upp på Klusåberget? Ibland har det ju funnits blåbär på berget. Sagt och gjort! 


En tuff ( för mig) uppförsbacke väntade, genom vegetationen på en blöt stig. Ovanför trädgränsen blev det lättare och torrare att vandra och några få blåbär hittade vi efter stigens kant. 


Där- tvärs över Luleälven är våra stugor inbäddade i grönska. Huset som syns är bagarstugan hos Johan, fd Nilsens. 


Väl uppe på berget beundrade vi utsikten, fikade och vilade en stund på klipporna. 


Sen började vandringen neråt (mycket lättare) och vi stannade här  och där och plockade några blåbär. En bit neråt så fanns det mera bär och ännu mer hittade vi när vi gick in i skogen. Vilket Eldorado! 

Vi fyllde båda hinkarna och kunde nöjda fortsätta vår nerfärd. Yes!! 

Vi har fått ”beställningar” från barnen i Uppsala så vi ville gärna få tag på lite blåbär.

Sen var det hallon….. allt regn har inte varit gynnsamt för det mognande hallonen. Mycket riktigt, de var små, maskätna och inte roliga att plocka. Gick en runda i våra omgivningar, men  i slänten ner till älven finns hallonbuskar, där är lite mörkt så bären mognar senare och nu var det dags att ta dem. 


Ca 1,5 kg fick jag ihop den eftermiddagen. Tappade tidsuppfattningen i plockandet, trodde kl var ca 4 - på sin höjd  halv 5 men den var halv 7 när jag kom hem. Lasse väntade med middag och hade undrat vart jag tagit vägen. 


Vi är också självförsörjande med grönsaker på sensommaren. Pallkragarna ger rädisor, morötter, ärter, dill, olika salladssorter ( fast salladen har växt dåligt denna sommar) i växhusen finns gurka att plocka, och  tomater och paprika under mognad. 


Vinbär har jag också tagit hand om! Tack Maria och Hasse, ni är ju i Göteborg så era vinbär är nu i vår frys. Om ni kommer hit bjuder jag på vinbärspaj!

I helgen var det final för sommarens aktiviteter på Laxholmen. Det har varit öppet varje dag sen midsommar. På lördagar är det musikunderhållning. Varje dag  försäljning av mackor med lax, renkött eller ost, fikabröd, glass och lotter. Hantverksboden är öppen hela tiden med fina produkter från lokala hantverkare. Mycket sytt och stickat, handgjorda smycken, böcker mm. På lördag 17 aug är det dags för den årliga hemliga resan som hembygdsföreningen ordnar för dem som jobbat ideellt på Laxholmen under sommaren. 


Denna sista lördag  spelade Dubbelt Upp, tvillingbröder som spelar medryckande musik, från allsång till latinamerikanskt. Det regnade på oss så vi satt med paraplyer och lyssnade och sjöng med. 



Inga kommentarer: