tisdag 19 mars 2024

Sorg i Huay Yang

 

Lördag 9 mars hände en svår motorcykelolycka. Två kompisar var på mc-tur under ett par veckor och åkte söderut från Huay Yang till Malaysia. De tog in på olika resorter, spelade golf, hade trevligt och uppdaterade på facebook var de var och vad de gjorde så vi kunde följa deras resa. Men på hemresan var olyckan framme vid en omkörning som inte gick som planerat och en av kompisarna frontalkrockade med en mötande bil. Den omkomne var Peter Nielsen, grundare och vd för Cha-Ba med verksamhet i Huay Yang. Peter och hans fru Marita har verkat i byn i snart 20 år och jobbar med fastigheter och service. Har många områden   att sköta om och blir flitigt anlitade av folk som vill bygga om och förbättra sina hus och lägenheter. De har många thailändare anställda i sitt företag och Cha-Ba är ett namn välkänt i hela byn. Peter skötte det praktiska med planering och räknade på arbete och kostnad, Marita sköter det administrativa och ekonomi. Det är en enorm förlust för hela byn och företaget. Alla är chockade och undrar över framtiden. 

Peter Cha-Ba Nielsen kom hem till templet vid havet i förrgår och igår var en ceremoni på kvällen. Många, både faranger och thailändare, mötte upp i templet där kistan stod uppställd på ett podium, många vackra blomsterkransar kantade den. 







Marita hälsade på oss i ingången till templet och sex munkar tågade in och höll en själamässa på ca 20 minuter. Mycket stämningsfullt och värdigt med alla som deltog för att hedra den omkomne. 

Idag på tredje dagen efter hemkomsten blir det kremering. Sen ska askan föras till Sverige där Peters döttrar Sandra och Therese får jordfästa honom. 

Mycket folk kom till Wat Samut templet till ceremonin innan kremeringen. En munk berättade om Peter på thai, jag  kände igen några ord på thai, bl a ”chi vit” återkom, som betyder liv. 



Flera munkar mässade tillsammans,, vi fick lämna vita pappersblommor som samlades ihop i en skål och följde med kistan. Locket på kistan  togs av innan den kördes in ugnen och de som ville fick ta ett sista farväl av Peter. 

Alla som kom till begravningen fick en nyckelring format som ett hjärta med Peters namn. Marita kastade ut lyckomynt i form av blommor innan kremeringen skulle börja. 

Vi var många som upplevde ceremonierna som vackra, värdiga och hoppfulla enligt buddhistisk tro. 

Vila i frid, Peter! 


Ett täcke upphängt i Templet skänkt av våra vänner Andrea och Gerhard Glasier från Tyskland. De kom hit ung samtidigt som oss 2014 och de byggde ett hus efter vägen mot vattenfallet och bor här permanent med sina hundar. 

4 kommentarer:

Titti08 sa...

Sorgligt men fint inlägg om Peter Nielsen.
Såg han ofta i byn körandes på sin saläng.
Han var till oss en gång när vi bodde på Chortip, mycket trevlig.
Så stor förlust för byn, och hans anhöriga förstås.

Anonym sa...

Tack Titti! Ja, en enorm förlust för företaget och alla anställda, för hela Huay Yang och för Marita och döttrarna. /Eva

Anonym sa...

Detta känns otroligt! Hur snabbt det kan gå! Vi var några från VanRavi Residense, som fick ett mycket givande och långt samtal med Peter i höstas, då han gav oss värdefull kunskap och förståelse om de olika kulturerna i byn.
Detta är lika chockerande som Ann-Christines snabba bortgång förra månaden. Vi tänker på de anhöriga och önskar ett ljust minne över både Peter och Ann-Christine❣️

🌹🌹🌹//Gunilla & Cay Mikael

Eva Mattmar sa...

Ja, det är sorgligt.
Främst för de anhöriga men han var också engagerad i hela byn och hade så många anställda thailändare.
Han kunde mycket om kulturer och religioner, hade varit intressant att lyssna när ni träffades. Vila i Frid, Peter!