torsdag 1 september 2022

Till Knösberget!

Första september. Hösten är här på riktigt. Idag är det kallt, 11 gr, och blåsigt. Lite regn också. Sol mellan varven. Vattnet i älven börjar dras tillbaka så man kan ta sig fram i strandkanten. 

Idag börjar älgjakten i Norrbotten. Nu har vi plockat färdigt våra lingon och blåbär!! 

Vi är nöjda, 31 kg blåbär och ca 15 kg lingon. 6 kg hjortron i somras och ca  4 kg hallon..Det har varit ett riktigt blåbärsår! 

Inte varje år vi kan frossa på blåbär! 

I söndags tog vi en promenad till Knösberget ovanför väg 97. Visste inte ens att berget hade ett namn, vi brukar bara säga ” berget”..Alltid lär man sig något nytt! 187 m står det på kartan .Klusåberget på andra sidan älven är 273 m ö.h. 


Sista chansen innan älgjakten! Vi har hört att det är stor avverkning av skog på gång så vi ville se hur det artar sig. Det är branta uppförsbackar i början så man tar lite sats, men sen är det lättgånget  och bara skööönt att vara i skogen. Vi antog att skogsmaskinerna skrämt bort ev björnar men jag tjoade ändå med jämna mellanrum. Jodå, det finns björn där! För några år sen satte någon upp en kamera vid en koja och satte ut lite godsaker. Det blev fina bilder av stora björnar! Har sett bilderna och fotat av. 

      Bilder från webbkamera vid skogskoja


Nästa bild tog jag vid myren. Inte olikt en björn av stenar….

Vi såg inga björnspår i söndags. 

Vi såg andra spår. 

Ren sa Lasse. Inte älgspår, för de är mer avlånga och spetsiga. 

Runda och  tydliga spår. 

Här har det avverkats. Timmerhögarna väntar på att fraktas till väg 97 för vidare förädling…

Vi kände knappt igen oss. Förhoppningsvis blir det mycket bär på hyggena så småningom. 

Bosses koja ser ensam ut!
 Den låg inbäddad bland träd förut. 


Vi fortsatte vägen förbi myren där vi plockat hjortron i somras, ända bort till vändplatsen. Där gick vi in i skogen upp på en höjd för att se om vi kunde se Bålstjärn, eller Borstjärn som vi alltid kallat den lilla skogstjärnen. (tjärn=sjö i skogen)

Den var för långt bort men vi hittade mängder av stora fina blåbär. Bara plocka och äta och samla överskottet i en plastpåse vi hade med oss. 

På hemvägen passerade vi traktens ”livlina”.

5 G masten som finns bara några km från stugan . Den gör så vi har bra internetuppkoppling i stugbyn. Det är vi, speciellt jag, tacksam för. 

Sträcker sig många meter upp i luften…

… och är förankrad med tre vajrar på tre ställen. 

Det blev en tur på ca 8 km sammanlagt, upp-och nerförsbackar.. 

Måndag och tisdag blev det bilturer till Boden och Luleå. Förbokade besök, bl a med släpkärran till besiktningen. Passade på att ta en sväng till Storheden för lite inköp och till Luleå och hälsa på Anne-Maj, som var gift med min farbror Sten. Alltid lika roligt att träffa henne, fyllt 87 år, pigg och alert! Många minnen att prata om!

 Sen åkte vi till min kusin Ingrid och Kjell. De har passerat 80 år och flyttat från sitt hus med sjötomt till en fin lägenhet i centrala Luleå. Stor, rymlig lägenhet med en  fantastisk uteplats som hör till huset. Grillplats och många sittgrupper, blommor och bärbuskar. Där bor de bra! Tack för jättegott fika, Ingrid och Kjell! Alltid lika roligt att träffa er också och uppdatera oss om vad som hänt sen sist! 

Vilka aktiviteter står  på tur? Jo…

Höstmarknad i Harads på lördag…

Surströmmingsfest vid Udden på torsdag…

Besök av Eva och Jonny från Skellefteå fredag till söndag…

En veckoresa till Verona, Italien på tisdag 13-20  sept

(Erik ska springa EM i Ultralöpning i Verona 17-18 sept)

Troligen kommer älgjägarna från Gävle hit snart! 

Vi hinner inte ha långtråkigt här iaf!!

De vita rosorna vid altanen har blommat så fint hela sommaren. 

I växthuset har vi paprika, chilifrukter, gurka, purjolök och tomater…i år har tomaterna hunnit bli röda och vi är självförsörjande på grönsaker.

De olika sallatsorterna  kom igång i augusti när alla sommargäster åkt härifrån och nu har vi en ” skog” av sallat i pallkragarna. Persiljan har också gått bra i år. Mycket morötter har vi fått. Men inte dill, rödbetor, pak boom ( Morning glory eller vattenspenat) Jordgubbarna gav inga bär, mest blommor och blad….

Vi har fått bra med röd tomat, körsbärstomater och även thailändska tomater som jag satte frön av i våras…

Tack Nok för fröna! 

Inga kommentarer: