söndag 4 september 2022

Höstmarknad i Harads




Idag var det höstmarknad vid Kläppgården i Harads. 

Lite kallt på morgonen, men solen tittade fram under dagen och det blev riktigt skönt. 

Mycket folk hade sökt sig hit, bl a Ture och Margareta från Sikfors. Vi har träffat dem i Huay Yang under flera år innan pandemin. Vi bodde t o m grannar på Botanica innan vi köpte lägenhet på Van Ravi Residence. Så roligt att träffa dem och prata om vad som hänt sen sist. Tures bror Tommy D, ordförande i Edefors hembygdsförening, hade hintat om att de skulle komma till höstmarknaden..

Tommy bor i Åkerby och han och hans fru hade dukat upp ett bord med produkter från sin gård, TA-gården. Där fanns hallonsylt, krusbärsmarmelad, chiligurka, morotsmarmelad mm. 

Jag köpte en burk chiligurka, jättegod, baserad på Västeråsgurka. Deras bord hade en strykande åtgång, snart fanns det bara några få burkar kvar. 

Mina inköp idag blev chiligurka,  torkad trattkantarell och svart trumpetsvamp 

Man kunde också köpa böcker av Katarina Palm och Jan-Erik S, 

Stickade och tovade plagg, 


Torkad svamp av Hanna Fager

Yvonnes Bageri, gluten och laktosfri, från Boden sålde INTE sina produkter! 

Nej , nej , men vi fick provsmaka. Smakbitar av tunnbröd smaksatt med granskott eller björksopp eller nässlor! 

Så gott bröd! Vi hade gärna köpt, men då fick vi åka till Saluhallen i Boden där de säljer sitt bröd.  Det ska  vi nog besöka när vi åker till Boden. 

Dessutom fick vi provsmaka en kladdkaka smaksatt med bl a hjortron och morotskaka med glasyr. Mums! Hon berättade att hon ska komma till Harads och baka i Svantes Bistro och grill- hus när det blir klart i deras bageri. 

Några val-bord var uppsatta och bemannade, bara drygt en vecka kvar till valet. 

Man kunde köpa hamburgare och thaimat och fika förstås. Vi köpte laxmackor och chokladkaka och satt i solskenet och fikade med Ture och Margareta. 


Bertel V gick omkring med en hink med blåbär och vi fick gissa vikten på hink och innehåll. Alltså - så mycket blåbär som vi plockat i höst och jag har noga vägt hinkar och bär, tillsammans och var för sig, jag var säker på att pricka rätt på vikten. Gissade på 5100 g efter att noga vägt hinken i handen…,, de flesta gissningar var 4-5000 gr. Men … till min förvåning vägde den ca 3500 gr och det blev inget pris! Nåja. Vi har plockat så mycket blåbär så vi klarar oss utan den hinken—- surtt sa räven….

Kläppgården har fått sitt namn från ordet ”kläpp”, som betyder ”liten kulle”, och räknas som en av bygdens äldsta bosättningar. Gården finns upptagen som hemman nr 4 i jordaboken år 1543, och finns också i förteckning över skattepliktig egendom i samband Älvsborgs lösen 1571.

Inne i Kläppgården var det konstutställning. Eva Astrid Westlund och Marga Isaksson ställde ut tavlor med natur - och Norrbottensmotiv i olja, akvarell och acryl.




 

Även små bordstavlor med tänkvärda ord.  

Vi tittade också in i museibyggnsden med ett stort utbud av gamla bruksföremål och möbler från bondegårdem förr i tiden. 

En skolsal finns också med skolbänkar, kateder med ringklocka och skolböcker från förr. Blir alltid lite nostalgisk när jag ser en lackad skolbänk med pennfack och bläckhornsgrop, med bänklock att öppna för skolböckerna.


En sån skolbänk satt jag i från ettan hösten 1954 till  jag gick i åttan och vi flyttade till Jokkmokk hösten 1961. Kanske vi fick modernare skolmöbler  på högstadiet men t o m sexan var det skolbänk som gällde.

Skolböckerna som finns samlade i en monter är faktiskt ännu äldre än mig så jag känner igen dem.

Detta kan vi instämma i….

Tiden rusar iväg och snart är det dags att bryta upp från vårt härliga sommarliv och flytta till den härliga vintervärmen i Thailand. 






Inga kommentarer: