måndag 25 april 2022

På plats i norr och SM i 24-tim Ultralöpning

En vecka sen vi packade ihop och åkte norrut. Vilken härlig , solig vecka vi haft! Vi åkte från Uppsala på tisdag fm, övernattade i Umeå hos Britt-Marie och Rune. Alltid lika roligt att stanna till hos dem. God mat och sköna sängar och trevligt att få lite tid tillsammans. 

Det tar ca sex timmar från Uppsala till Umeå. Sedan har vi bara fyra timmar bilfärd till vårt sommarviste norr om Harads. 

Robban och Maria hade firat påsk i huset på backen och  vår nerfart från 97-an till stugan var upplogad. Bara att köra fram till stugan och packa in (förstår inte att vi alltid har bilen helt fullpackad). Tack Robban! 

Tjälen är förstås kvar i jorden och snön smälter i värmen så det var geggigt och lerigt framför stugan. Så klart körde vi fast med bilen och fick palla upp med bräder för att få loss den. Nu får bilen stå parkerad på behörigt avstånd. 

Lite snösmältning att vänta på! 

Solen hade värmt upp stugan så det var bara att flytta in, sätta igång el och vatten och ”starta sommaren”

Fascinerande att se hur älven tinar fram för varje dag.

Dagen vi kom så var det bara små öppningar i istäcket. 

Nästa dag var strömfåran öppen! 

En dag senare var nästan hela älven isfri. 

Den stora ”riskasen” tänker vi elda upp, om vi törs! 

Många  svanar rastar på älven på sin väg till sina häckningsställen. Här simmar  två svanar vid vår badplats. 

Lasse skottar fram stigen till bastutunnan. 

Nästa stora händelse var lördagens SM- lopp i 24- timmars ultramarathon i Växjö. Erik har laddat för detta lopp länge med träning och rätt kost. Blev inget  påskgodis för honom i år! 

Han och Marie åkte till Växjö i fredags och lördag kl 11 gick starten för 24 timmars löpning på en 800 m lång bana. De var ca 60 löpare som gav sig iväg. Han placerade sig bra redan från början, ca 5-6-e plats. 

Ser pigg ut i början av loppet. 

Vi följde loppet på Friidrottskanalen och Ultramarathon .se. På kvällen när vi la oss hade han en stabil 4-e plats. 

På morgonen hade en löpare släppt och han låg trea. Kul om han kan hålla det sex timmar till, tänkte vi, då får han en medalj! 

Men Erik tänkte annorlunda! Efter ett skobyte ökade  han farten och närmade sig tvåan och lyckades ta sig förbi Torbjörn G. Ettan Christian M låg långt före och kändes ointaglig men Erik ökade farten ytterligare, satte in spurten med fem timmar kvar av loppet! Närmade sig Christian för varje varv och lyckades komma ifatt även honom. 

Här står det nr 1 för första gången på resultattavlan! 

Men nu måste han kunna slå av på takten, tänkte vi, och ”bara” säkra segern. Men då fick han besked av sin coach att om han håller farten har han chans att ta det svenska rekordet på 24-timmars som var 266,515 km. 

Egentligen ”omöjligt” men han gav det en chans. Han bjöd på en otroligt spännande avslutning och med kramp och ont överallt passerade han rekordet med 72 meter! 

Det blev nytt svenskt rekord, guldmedalj i 24-timmars ultramarathon och guld för Herrar 40 år.

Helt otroligt! Dessutom kvalificerad för EM i Verona i september. 


Vi firade Eriks seger med en liten flaska Cava. . 

Benen bar i 24 timmars löpning med en snitthastighet på 5,24 min/km, men att stå på prispallen var övermäktigt! 

Det var en pärs, även för oss! Vi var alldeles slutkörda hela söndagen! 

De sista metrarna med kramp i benen! 

Hur känner man sig efter en sådan urladdning? Vi fick prata med guldmedaljören på kvällen och han kände sig skaplig, inget illamående denna gång, men otroligt ont i benen. Det blir ingen löpträning för honom de närmaste dagarna iaf!

Inga kommentarer: