onsdag 12 augusti 2020

Klusåberget



Klusåberget från vår altan.

Berget från stranden.

 Igår, 11 augusti, gick Janne, Lasse och jag upp till toppen av Klusåberget. Berget på västra sidan av Luleälven. Det var inte den lättaste vandring vi gjort! Förr i tiden gick vi, ett stort gäng från byn, upp på berget varje sommar och hade med oss fika, grillade korv och tittade på utsikten. Nu är det ca 15 år sen jag var där senast. Då fanns det en utmärkt stig att följa med röda markeringar. 


Nu gällde det att klättra över stock och sten, nerfallna träd och en urskog av sly. Några små bäckar/diken att hoppa över. 

Hur har det blivit så här? 

Jo, 11 augusti- 8 september 2006 härjade en skogsbrand här. 

Brandbilderna från Google år 2006

Den dittills största skogsbranden i Sverige i modern tid. (Efter 2006 har vi haft några torra somrar med ännu större skogsbränder i Västmanland, Skåne, Ljusdal...)

Men då brann det i 29 dagar fram till 8 september. 

Många brandkårer var engagerade i släckningsarbetet, både från länet och andra län. Ca 1900 ha skog brann ner. De, som var kvar här i byn kunde betrakta branden från första parkett, de såg hur helikoptrar hämtade vatten i älven och besprutade elden. Hoppades att inga eldslågor skulle hoppa över älven vilket faktiskt hänt under tidigare bränder. 

Efter branden var stigarna upp till toppen förstörda. 

Många brandsvedda stubbar på vägen upp. 


Nu såg vi många spår av elden. 14 år senare, i form av nerfallna träd och brandhärjade stubbar. Mycket tät grönska och sly hade växt upp och gjort att det var svårt att krångla sig igenom. 

Men...det var mödan värt när vi nådde toppen och såg utsikten, som att sitta i ett flygplan och titta på utsikten! 

Janne tittar på vår by på andra sidan älven...

Där syns ju några av husen i byn...

Lasse spanar söderut..

Där syns Forsträsket..

Öskatan heter ön..

Laxede kraftstation 

 Luleälven på sin väg mot havet. Laxede kraftverk i norr och Harads och Bodträskfors by med öarna Öskatan och Haradsön. Forsträsket och Djupträsket syns tydligt. 




Det lär finnas fler utstakade vägar upp till toppen, dels från baksidan av berget, vi såg röda pinnar som visade på markeringar att följa. 


Ska också finnas en lite längre stig från andra änden av berget. Vi har lite att utforska! 

Det fanns mycket blåbär och Lasse och jag plockade så mycket vi kunde få med oss genom snåren. 

Såg ut som ett stort djur som väntade på oss när vi krånglat oss ut ur skogen..

Janne kom i söndags och vi började utflykterna direkt med ett besök på hans hallonställe. Inte så lätt att hitta dit men oj, vad mycket hallon! Så mycket att jag inte kom mig för att ta nån bild, bara plockade på. 3,6 kg hallon på en timme. 

Nästa dag undersökte vi en myr efter hjortron men de är övermogna och bortplockade nu. Fick med oss ett knappt kilo i alla fall. 

På eftermiddagen blev det sightseeing i trakter vi inte besökt på många många år. Lillån och Kettisträsk, rundtur mellan broarna vid Edefors och Bodträskfors, lite utvikningar i Bjässand och Grundsand. Många fina stugor efter älvskanten! 

Så trevligt med Uppsalabesök! Idag skulle vi söka blåbärsställen men regnet kom emellan...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Inga resor till thailand i höst! Blir det en vinter i kalla sverige?

Eva Mattmar sa...

Ser så ut som att det blir en Sverigevinter!
Vad jag kommer sakna träningen på Ranchen, tabatan och yogan, linedance och bugg. Och alla trevliga nya kompisar, värmen och strandpromenaderna med det ljumma havsvattnet. Läste nånstans att i mars 2021 kanske de lättar på restriktionerna, beroende på pandemiläget. Men i mars är det ju dags att åka därifrån när det blir så ” olidligt” hett, enligt mig. Bara att gilla läget, får träffa barn och barnbarn oftare, som jag saknar så i HY....