Fontänen i Bodträsket, som är en sjö mitt i stan.
Vi har besökt Boden, ca fem mil söderut, två dagar i sträck. Igår var det tandvård för oss båda och optiker för mig samtidigt som vi hade en lång lista med div inköp. Idag var det nya däck till bilen och besiktning av bil och släpvagn. Inga ärenden kvar på listan så vi fick tid till lunch på Ming, vi satt utomhus i sällskap med en massa getingar. Därför åt vi fort och fick mera tid över innan besiktningen.
- Då går vi och tittar på kyrkstugorna föreslog Lasse.
Det var länge sedan jag var där så det passade ju bra.
Solen sken, vi passerade Överluleå kyrka, som Bodens kyrka heter. År 1826 delades Luleå socken upp i Överluleå och Nederluleå församling. 1831 stod kyrkan i Boden klar. Nära kyrkan finns ett område, Kyrkkläppenområdet med röda små kyrkstugor.
Lasse hade läst ett reportage i NSD om kyrkstugorna i Boden. De har fungerat som vandrarhem men nu var det ingen som hade medel att sköta vandrarhemsverksamheten så allt låg nere.
Det var verkligen ingen aktivitet där, men gräset var klippt och det såg välskött ut.
Så fint med sluttningen ner mot Bodträsket.
Utanför en stuga satt en person och läste.
Vi blev lite nyfikna på dessa kyrkstugor, vi har ju läst och hört mycket om Gammelstads kyrkstugor utanför Luleå.
Foto fr Google bilder- Gammelstad kyrkby
År 1996 upptogs Gammelstads kyrkstugor i Unescos världsarvslista, ”omistliga för mänskligheten”
Det finns 16 kyrkbyar kvar i Sverige, av ursprungligen 71, och Gammelstad har den största och bäst bevarade samlingen kyrkstugor i Sverige, 405 st . Stugorna började byggas på 1500-talet och användes av långväga besökare för kyrkobesök och besök på marknader, sockenstämmor och ting.
Gammelstads kyrkstugor i vinterdräkt. Foto fr Google bilder
Bodens kyrkstugor är inte lika kända. Fram med Google och kolla!
De byggdes på 1800 -talet efter delningen i Över- och Nederluleå. Meningen var att det skulle bli 400 stugor! Men 1919 stod 128 stugor klara .
Av dessa är endast 32 st kvar. En av stugorna är i privat ägo och har så varit sen starten. Kanske var det den stugan där någon satt och läste??
Resten ägs av Bodens pastorat. Nu är man inte på det klara vem som ska ta hand om ansvar och skötsel i framtiden. En stiftelse, Kyrkkläppenstiftelsen har skött dem med bidrag från Bodens kommun och kyrkan men det går inte längre.Medlen räcker inte till och styrelsen kan bli ekonomiskt ansvarig. Stiftelsen är nu upplöst och fortsättning följer. ..
En riktig oas är det i alla fall, mitt i stan, i anslutning till kyrkan, Bodträsket och parken.
Vi fortsätter att skörda gurka och sallad, purjolök, dill och en och annan tomat men de flesta är gröna ännu.
Än har frosten inte nupit dem!
Potatisen som vi satte har övertagits av ogräset. Det finns lite blast att dra upp med 1-3 minipotatisar under. Det var annat på Bosses tid!
Men vi (Johan som övertagit Bosse hus, jag stöttar) har planer på att plöja upp ordentligt i höst, lite ogräsbekämpning och luckra upp jorden nästa vår, låta potatisen få groddar innan sådd, lite gödning nästa sommar och så var det väl sjutton om potatisen inte ska få lite fart!!
Lingonen har desto bättre speed. Vi plockade ca 13 kg på en knapp timme i tisdags och hela veckan har jag kokat sylt och gelé.
Så gott med egen gelé till köttgryta, köttbullar, Janssons frestelse, pizza, ja till allt... vet inte hur många burkar gelé jag fått till av vinbär och lingon men det börjar bli fullt i extra kyl/frysen av hjortron, blåbär, hallon, vinbär och lingon. Bär, sylt, gele.....
Hänt sen sist....
Förra torsdag kom vägarbetarna och asfalterade vägen.
Tidigt på morgonen skramlade de igång...
De körde med vält fram och tillbaka, asfaltbilen tog först itu med ena väghalvan och på em den andra halvan och sen dess har det inte kommit ett dammkorn på våra gräsmattor!!!
Fredagen ägnade vi åt att tvätta mattor och torka möbler, Lasse gick med högtryckstvätten och spolade rent altaner, räcken, utemöbler mm. Det blev så rent överallt och nu kan vi sitta ute igen, samtidigt som vi har en fin väg att köra på till Harads och Boden.
Tack Vägverket! Fast sommaren har varit tuff med steniga vägar, tidiga morgnar med vägarbets(o) ljud, vägdamm till tusen och flera som fått punktering.
Avslutar med solrosbild och älvsbild där det faktiskt fanns 17 svanar i morse på väg till sydligare nejder...