söndag 5 augusti 2018

Projekt ”Magasinet”

Ändå sedan vi fick frågan om vi ville köpa ”Åkes stugor” har vi gått och tittat på magasinet. Undrat i vilket skick det är, om det är något man kan göra i ordning. Trappan till sovloftet var så rutten så man tordes inte gå upp för den och fönsterna var täckta av tygskynken så vi kunde inte se in. 

Det var en gång ett magasin där min farmor och farfar förvarade mat och redskap. Boningshuset byggdes 1920 och sedan byggde de ladugård och stall som nu är rivna, de byggde magasin, vedbod och dass samt några lador för förvaring av hö. De hade djur, häst, höns, en gris och några kor till mitten av femtiotalet då de avvecklade jordbruket. Min farfar Hesekiel dog redan 1956 men min farmor Ester levde till 1980, då var hon 90 år gammal. Från 1968 bodde hon i en lägenhet i Boden tillsammans med faster Inga-Greta. Somrarna tillbringades alltid i hemmet i N Forsnäs. 

På sextiotalet skaffade mina farbröder Nils och Åke egna sommarstugor. Farbror Sten byggde ett fint hus på Knabben i flera etapper. Där bor kusin Håkan och Kirsten när de är lediga från jobb i Köpenhamn.Nils köpte faster Adinas stuga och renoverade den, Åke renoverade magasinet till en fin stuga där han bodde med sin familj på somrarna från 1964 till 1996 då han lät bygga ett nytt hus. Magasinet förvandlades från förvaringshus till en charmig stuga utan vatten och avlopp men elektricitet drogs in. Rummet nere är ca 16 kvm och sovloftet på övervåningen lika stor golvyta med snedtak. Trappan byggdes på utsidan. Där bodde fyra personer varje sommar under semestern. 

När barnen blev större byggde de två friggebodarCamillas stuga byggdes 1989.

Peters stuga från ca 1992

Och sen fina stugan på 40 kvm, med alla bekvämligheter, perfekt för två pers. 

Magasinstugan fick bli lekstuga och förråd när nya stugan stod klar. De sista åren har nog ingen varit i stugan förutom för att lägga in flera grejer under tak. Ett handbollsmål, bord och stolar, studsmattan, presenningar...Uppe på sovloftet har insekterna huserat i fönstren och damm har samlats.......Men inte nu längre.......

När de andra stugorna blev upplyfta, fått nya broar och trappor, vindskivor och räcken, målats lite, ett fönster åtgärdat, så var det Dags.

Ny trappa till sovloftet, Huset blev rödmålat, 

Rummet nere utrymdes, tak och väggar har skrapats och målats, fönster och dörrar är påbörjade. Sovloftet är utrymt vad gäller linneskåp och garderob, filtar och mattor, kastat en del och tvättat en del som kan användas. Dammsugit och våttorkat överallt, och vips ser det riktigt fräscht ut! Får fundera på möblering och vad mer som ska göras. Utsikt från trappan.

Dagens mysterium! Skulle ta en bild på utsikten från fönstret på loftet. Just när jag tog bilden plaskade det till i vattnet och det blev tydliga vågor i vattnet. Jag tog en bild till och när man jämför bilderna syns det tydligt att ”något” var i vattnet och jag hörde plasket. Vad var det?

Sen blir det att ta hand om alla träd och sly som Lasse sågat ner. Ett hästjobb och höstjobb återstår....Samla ihop och så småningom elda upp fast i sommar eldas ingenting med den torkan vi har i år. Det blir att dra fram med röjsåg och sekatör, slita och släpa.....Men Utsikten mot älven är mödan värt! 

6 kommentarer:

Anonym sa...

Otroligt så duktiga ni är, och så fint det blir!
Glöm inte att ta det lugnt också. Kram

Anonym sa...

Ni fixar en hel stugby, som ni kan hyra ut. Ni är otroligt duktiga. Njut av arbete, sol, vänner mm/ Kram Marianne

Siw Frid sa...

Hej Eva! Nu har ni ett stort projekt. Vi köpte Puttes mors morfars gamla hus med flera småstugor. Visste inte riktigt vad vi skulle göra med det. Vi röjde och slängde en massa gammalt och sen insåg vi att vi inte hade tid så vi sålde det igen. Lycka till med ert projekt. Ses kanske i november när vi kommer till byn. Kram Siw

Eva Mattmar sa...

Jo, det är ett stort projekt men vi är väldigt motiverade. Just nu har jag ” mannen på taket” där han lägger plåttak ist f papptaket som var dåligt på halva taket. Lite våghalsigt set det onekligen ut. Han försökte få en hjälplinje men han hade inte tid. Själv är bäste dräng. Vi kommer t Bangkok 4 nov.

Eva Mattmar sa...

Det blir fint, möjligt att hyra ut också kanske. Bed and breakfast. Vårt eget koncept av trädkoja, vi har ju Tree Hotel i Harads bara en mil bort. De tar 5-10000 kr per koja för en natt inkl frukost. Vi kunde ju vara ett budgetalternativ?? Vi får väl se....

Eva Mattmar sa...

Vi ska ta det lugnt när vi kommer till Thailand, kanske, åtminstone hälften av oss..
Det kommer bli kanonfint, magasinet eller härbret blir som ett smycke i vår stugbacke....