tisdag 14 juni 2016

Djurliv runt stugan

Vi har husdjur runt stugan. 
Sädesärlan, som hade byggt sitt bo i vedboden, blev inte särskilt bekymrad över att vi flyttade boet lite längre in för att fågelfamiljen skulle få lite lugn och ro. Båda föräldrarna har fortsatt att mata de fyra ungarna. 

När vi sitter på altanen går föräldrarna och plockar mask och insekter bara nån meter ifrån oss.

De sitter på elledningen och vaktar boet.
När vi ska hämta ved så flyger de över våra huvuden och bevakar våra rörelser. 
Det är två veckor sen vi kom hit och nu är det dags för ungarna att lämna boet.
Lasse såg en unge på marken idag och den flög iväg mot älven när den fick syn på honom. Vi har inte sett till föräldrarna idag så troligtvis har familjen flyttat ut idag.
En morgon när vi kom ut skuttade en harunge fram från altanens undersida.
Den har synts till runt stugorna och är inte särskilt skygg. Vi har kunnat betrakta den en lång stund på bara ett par meters håll.
När det blåste som värst i onsdags så  träd fälldes och stolar och blomkrukor virvlade runt, då blåste också vår utediskbänk omkull. Den låg upp och nervänd  och bredvid den stannade harungen till och satt blick stilla länge, den såg lite förfärad ut, kanske över ovädret. Jag hämtade telefonen och den satt kvar så jag hann få några bilder. 

Vi har också sett en sork, som snabbt kilar  iväg i gräset. Det finns många skogsmus och gnagare, men de håller till i skogen på sommaren. På vintern kommer de in i stugorna och vi får städa bort spåren efter dem. 

Nu har vi skaffat två "musskrämmor" som kopplas till elnätet och de alstrar ett högt ljud, omöjligt att höra för oss, men ljudet ska vara outhärdligt för möss, så vi hoppas de håller sig borta. Planen är att lämna dessa musskrämmor inkopplade hela vintern också.



Inga kommentarer: