torsdag 26 maj 2016

Södertälje i försommarskrud

Idag regnstänk på de nyputsade fönstren. 
8 grader...
Annat var det i tisdags då vi åkte till Södertälje för att besöka Christina och Tommy. Då var det otroliga 28 gr, varmast hittills i landet. Vi satt på deras altan och fikade, lunchade och åt middag på kvällen. Så skönt och så gott!
På em gick Christina och jag en promenad i den fina försommarskogen där det blommade och grönskade. 
Sverige är vackert!
     Christina smälter in i grönskan...

Onsdagen bjöd på tio grader kallare väder och nordliga vindar men vi tog en tur till Tveta friluftsområde där det finns motionsstigar och kanotklubb vid sjön Måsnaren. 

Där fanns ett vandrarhem också. Därifrån kom ett stort gång mc-knuttar i de övre åldrarna, satte sig på sina mc och drog iväg i kortege...
           Några av "Fire Riders"

På vägen dit hade vi stannat till mellan Gläntan och Kvedesta där det finns ett bestånd med skunkkalla, stora växter vid vägkanten. 
De gula blommorna  hade blommat ut, men det fanns fröställningar  och spår efter dem.

Botanikern Magnus Johnsson  planterade ut dem för att se om de tog sig,de härstammar från Berings hav i västra Nordamerika. Nu finns de på några ställen i Sörmland. 
Så ser de ut i full blom, lånat bilder från Googles bilder.

Tänker lite på guckuskon som finns  i stora mängder i Jämtland vid Storsjön i den kalkrika marken. Fast det är en orkidé med stora gula blommor som blommar i början av juni. 
Skunkkallan luktar inte så illa som namnet antyder även om den har en sötaktig och kvalmig doft av dy och kärrmark där den trivs.
En fördel med att stanna till i Mellansverige på våren är att vi får uppleva hägg-och syrénblomning två ggr och se hur det grönskar mer och mer för varje dag.
I Södertälje blommar syren och äppelträd..
    Men det grönskar även i norr..
Min kusin tog en bild av Stugan förra veckan. Snart är vi där. Längtar!
Älven är isfri...Snart badar vi där...

Inga kommentarer: