torsdag 17 december 2015

Denguefeber och Jellyfish!

Idag var det info om denguefeber och Jellyfish.  Det var Bangkok Hospital i Hua Hin som höll i informationen och den ägde rum på Nishaville i stora salen, där vi dansade för bra precis ett år sedan.
Mycket folk hade hörsammat inbjudan och vi blev bjudna på fika. 

Dr Sithichai berättade och visade databilder. 


Det handlade mest om denguefeber, en virussjukdom, som förekommer i ett tropisk bälte från Brasilien över Afrika, Indien och Sydostasien. Viruset sprids med denguemyggan, aedesmyggan, som det finns fyra varianter av. 
Man blir immun mot den mygga som smittade en,men inte mot de andra tre myggarterna.
Första gången man blir smittad får man hög feber, ont i leder och utslag på kroppen, ev rödsprängda ögon. Man är rejält sjuk ett par veckor men återhämtar sig så småningom. Andra gången man blir smittad, av någon av de tre andra aedesmyggorna, så kan det bli inre blödningar med dödlig utgång. Så andra gången vill man klara sig ifrån om man nu vågar vara kvar i tropikerna.
Behandling är att dricka mycket, återhållsamhet med febernedsättande och blodförtunnande medel. Myggspray och heltäckande klädsel och inte ha vattensamlingar på gården där myggan kan lägga sina ägg. Byt vatten i blomvaser och skålar!

Det har nu i december kommit ett vaccin, utarbetat för att skydda mot alla fyra myggarterna, som ska utprovas först i Mexico och förhoppningsvis tas i bruk inom några år. Statistik visar att antalet döda i denguefeber har minskat sen 1958.

Sedan berättade dr Sitchicai om Jellyfish med anledning av att flera badande i Huay Yang blev brända i november när det regnade mycket.
Maneter finns i våra vatten i Hua Hin , Prachaup och Huay Yang, Suratani.
Bada inte när det har regnat, bada inte i grumligt vatten, håll er nära stranden och ha vinäger i badpackningen.  Gnugga inte på det brända området, häll över vinäger eller saltvatten, absolut inte sötvatten. 
Krossade växter, som finns på stranden, kan appliceras på den brända huden.
      Sea morning glory heter den vackra strandväxten, som kan lindra besvären efter brännmaneter.
Tyvärr ökar förekomsten av Jellyfish eftersom havet blir varmare och  man fiskar ut både sköldpaddor och fiskar som äter jellyfishen. 
Det gäller att vara försiktig. Jag fortsätter att bada med långbyxor och långärmad blus, alltid skyddar det något. Att åtminstone ha på sig en t-shirt för att skydda bålen är inte så dumt. Jag har sett färska brännsår på kroppen på en vän, som blev ordentligt bränd, och det ser inte trevligt ut. 
            Bild lånad från Googles bilder

En särskild Box jellyfish, kubmanet, angriper hjärtat och man dör i regel inom några minuter. Om man överlever ett sådant angrepp har man haft tur och faran är över efter ca tio minuter. Den finns även i vårt hav, Thailandsviken, runt öarna Koh Tao, Samui, Phangan och kring Cha Am/Hua Hin. Se upp! Eller ner i vattnet! 

Tur att vi har en härlig pool att svalka oss i.



Inga kommentarer: