söndag 2 augusti 2015

I-G flyttar. Hjortronen börjar mogna.

början av juli blev vår kära faster IG, 91 år gammal, sjuk och låg på sjukhuset i två veckor. Hon blev grundligt undersökt och provtagen. Inga direkta sjukdomar upptäcktes men eftersom hon inte var stark nog att flytta hem till sin lägenhet så fick hon ett rum på korttidsboende där hon kunde få stanna i tre veckor. 
   Blombukett från Nils fina blomsterland.

Hon fick komma till Älvstrand i Harads för att få närmare till alla anhöriga i vår semesterby  och få besök av oss under sommaren
      Pioner från Ingrid och Kjell i Luleå.

Vi kunde konstatera att det inte var aktuellt med eget boende längre och vi ansökte om permanent boende. Det fanns ett ledigt rum på Edestrand i Harads och hon kunde få det.


Den 27 juli flyttade hon in. Dagen innan hade vi hämtat en del möbler från hennes lägenhet i Boden. Det känns skönt att veta att hon inte bor ensam längre om något skulle inträffa. Visserligen hade hon hemtjänst fyra gånger om dan i Boden men mellan besöken var hon mycket   ensam. 
         IG-s stuga, målat av Sten W 

   Några av hennes tavlor finns på plats,
En av hennes orkidéer som har knoppar.

Nu åker vi till Edestrand nästan varje dag och pratar en stund och ser efter om det är något hon vill ha eller behöver. Så kan  vi göra ända till mitten av september då vi flyttar söderut. 


Lasse har plockat över ett kilo hjortron häromdan. Mogna, saftiga bär.
Vi bjöd Nils och Bosse på ärtsoppa och pannkaka med hjortron till middag.
Vi kunde sitta på altanen den middagen. Inget regn och rusk! 

Tre varianter: 
Färska hjortron, sylt och rårörda hjortron.

Igår regnade det precis hela dagen, så mycket vatten så marken kan inte ta emot allt. Bosse hade kokat en jättegod älgköttsoppa med klimp som han bjöd oss på. 

En riktig nostalgisk köttsoppa som vi minns från tiden när farmor Ester och mamma Anna-Lisa stod för matlagningen. Sååå gott! Tack Bosse!

Peter med familj åkte till Västerås igår, lördag.
Nils och Ulf åker till Göteborg och Uppsala på tisdag. 
Då blir det bara Lasse, jag och Bosse kvar.
Fast broder Jan kommer och jobbar på hälsocentralen i två veckor så han kan besöka oss på kvällarna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad fint ni gjort hos I-G, hoppas att hon kommer att trivas bättre och bättre för var dag. På söndag kommer Janne så då kan han hjälpa till med det som behövs.
Ha det så bra, kram!

Eva Mattmar sa...

Tack! Det ska bli roligt när Janne kommer. Känns trist att Nils och Ulf åker i morgon, men de har ju varit här några veckor så vi får väl finna oss. Tur att vi har några utflykter framför oss denna vecka. Mer om dem i bloggen ...