torsdag 30 juli 2015

Visumregler!!!

Det börjar bli dags att titta över visumdokumenten.
Vi har Non-immigrant O-A visa, långtidsvisum, och får förlänga dem ett år i taget genom att visa att vi har ekonomi att bo i Thailand.


För att få O-A visum måste du vara 
- minst 50 år 
- visa personbevis (engelsk text)
Ha läkarintyg på att du inte har sjukdomarna lepra, elefantiasis, tuberkulos, syfilis i tredje stadiet eller vara drogberoende
- Visa utdrag ur brottsregistret
- tre ansökningsblanketter ( inte kopior)
-tre kopior av passet, tre foton
- ha en pension/inkomst på 18500 kr efter skatt, per person och månad eller 228000 kr, insatta på thailändsk bank sen tre månader tillbaka!

Här är en förändring som jag upptäckte av en ren slump!
Förut var månadsinkomsten 14500 kr eller 175000 kr på thaibank, men när jag kollade på Alla Visums hemsida stod det 18500 kr eller 228000 kr!


Skumt, tyckte jag med en så stor höjning! Jag ringde upp Alla Visum och frågade-
Jodå, sen tre månader tillbaka var det nya regler- en höjning av 4000 kr !!!!!!
Om man inte har denna pensionssumma så går det att kombinera med bankmedel, som ska ha varit insatta på thailändsk bank sen tre månader tillbaka.

Många åker hem till Sverige över jul/nyår och de kan ha ett vanligt pensionärsvisum som ger 90 dagar i Thailand men samma ekonomiska villkor gäller numera här. Men man slipper visa läkarintyg och brottsregisterutdrag.
Man kan också ha turistvisum om 60 dagar med möjlighet till förlängning av 30 dagar om det behövs.



Vi, som stannar från oktober tom april/maj behöver dock O-A visumet.
Det är bara första gången du behöver alla dessa dokument. När det ska förlängas räcker det med att visa dokument från banken, försäkringsbolag och pensionsmyndigheter att du har denna ekonomi. 
Vi får åka till Hua Hin till svenska konsulatet i Dusit Thani och få alla dokument uträknade efter skatt och sammanställda till ett enda dokument. Sen ska det skrivas på av konsuln innan vi får besöka Immigration Bureau där passen stämplas med visumstämplar, mååånga stämplar!!
Under året måste vi åka tillbaka till Immigration Bureau i Hua Hin eller Dan Sing Khon och visa upp oss och få nya stämplar var 90-e dag.

Första året man har O-A visum får man åka ut och in i Thailand så många gånger man vill. 
Men från och med andra året har du bara en inresa, vill du åka hem till Sverige eller besöka grannländer så måste du köpa ett inresetillstånd om 2000 baht ( ca 500 kr) för varje inresa eller 5000 baht ( ca 1500 kr) för obegränsade inresor under ett år.
Det är inte helt enkelt att sätta sig in i alla bestämmelser och regler och det gäller att kolla så inte nya bestämmelser smugit sig in. 
Hoppas att jag får någon kommentar om jag har missat något!

Annikathailand?? Du kan det här!

  HTTP://annikathailand.blogg.se


Utsedd till bästa Asienblogg 2014 !

5 kommentarer:

Anonym sa...

3:dje gången gillt?????
Ni ser ut att ta ut svängarna rejält när ni är hemma i Sverige.
När bär det av till HY?
Kram
Marianne en ständig följeslagare av din blogg

Eva Mattmar sa...

Jodå, det är full fart hemma i Sverige. Nu är vi snart ensamma i semesterbyn och vi har några spännande utflykter framför oss.
13 oktober åker vi till Huay Yang.
Jätteroligt att du följer min blogg!
Hoppas få träffa er i Huay Yang!
Kram Eva

Unknown sa...

Wow! Vilken byråkrati
Se bara till att ni är i Huay Yang den 2/4...
Här sken Thailandssolen i 20 min idag :-)
Kram kram Gunilla

Unknown sa...

Hej igen!
228000:-! Är det per person?
Blir det hett om fötterna för många nu...?

Eva Mattmar sa...

Ja, det är per person.
Har fått lite mer info nu på en facebooksida som heter Visum Thailand.
Där skriver de som vet mer att det är bara när man söker visum första gången som man måste ha 18000 kr per månad pga kronans försämrade läge mot baht.
Alltså 228000 kr /år
När du väl har ett OA visum och vill förlänga det året därpå så behövs det 65000 baht per månad, alltså drygt 15000 kr beroende på kursen.
Det går bra att kombinera med pengar på thaibank om man inte kommer upp i den summan, pengar som ska vara insatta tre månader innan ansökan. En djungel av regler! Forskar vidare....