söndag 19 juli 2015

Harads " Tree Hotel" firar fem år!

Fantastiska "Tree Hotel" i Harads hade femårsjubileum i veckan och firade stort med visning av trädkojorna och gratis tårtkalas.
Harads är vår närmaste tätort bara åtta km från vår stuga så vi åkte naturligtvis dit.

             Mot kojorna....

Så mycket folk hade hörsammat inbjudan och samlades vid huvudbyggnaden där Britta och Kent Lindvall berättade om sitt livsprojekt.

Allt började med en film, Trädälskaren, av Jonas Selberg Augustsen, som visades på TV våren 2008. Han byggde en koja i ett träd vid älven.Den kojan ligger bara två km från vår stuga vid Luleälven. Britta och Kent hyrde den stugan några somrar och hade uthyrning av den till turister. De märkte att det fanns ett stort intresse av annorlunda övernattning så samma år bestämde de sig för att bygga egna trädkojor för uthyrning.
Efter två år, i juli 2010, stod de invigningsklara. 
     Högt över marken...

              Dragon Fly
        Blue Cone !! ??

              Mirror Cube

                   The UFO

     Utsikt över Luleälven

Det var Dragon Fly, Blue Cone, Cabin, Mirror House och utökades så småningom med Birds Nest och UFO 
Nu finns här också bastu och dusch/omklädningshus med badtunna
           Omklädning/dusch
                 Relax-room
               Dusch
                     Bastun

De har som mål att ha 50 % beläggning av sina sex rum. De berättade att den bästa tiden för uthyrning är från december tom mars, kallaste vintermånaderna, då de har 90 % uthyrning. Övriga månader är det till hälften uthyrt. De vänder sig till folk som har råd för kojorna kostar mellan 4000-6000 kr per natt.
Nästan inga svenska gäster kommer.
Utländska penningstarka gäster kommer med flyg till Luleå och därifrån med helikopter och landar på den gräs- eller snötäckta ängen intill.
               Landningsbanan
Hur hittar gästerna hit?
Jo, via reportageteam som gör tv-inspelningar och tidningsartiklar i sina resetidningar. Många team från Europa kommer och gör inspelningar och när programmen har gått i ex Österrike eller England så märks det genast en ökning av bokningar.
Ett team från BBC hade just besökt dem och förra året såg Erik och Yanne ett långt inslag i brasiliansk TV om resmål i norra Sverige, där Tree Hotel visades ingående och fick bra reklam på bästa sändningstid. Erik och Yanne sa att "alla" pratade om det dagen efter och  var mycket imponerade.
Britta och Kent sa också att när kändisar besökt dem märks ett ökat intresse.
Vår kronprinsessa Victoria och prins Daniel besökte dem för några år sen och skogsstigen mellan restaurangen och kojorna är uppkallad efter Victoria.


Tjänar de några pengar på detta då?
Bara sex exklusiva kojor lååångt uppe i norra Sverige. Dyra omkostnader och krävande marknadsföring.
Britta hade som mål att kunna ta ut en lön från företaget och nu fem år senare försörjer de sju familjer i Harads, en by med 600 invånare. Inte illa!
Man har anställt en bokningsansvarig med kontakter över främst Europa men även övriga världen, restaurangpersonal, städpersonal, "kojskötare" samt ekonomisk pers.
Restaurangen är belägen vid stora vägen och var en gång ett ålderdomshem. ( beskrivet i bloggen 31 augusti 2014)
Vid riktigt dåligt väder finns möjlighet att bo i rum i huvudbyggnaden. Många tycker att det gamla huset är väl så intressant som trädkojorna för där finns många saker från förr bevarade och utställda och man förnimmer historiens vingslag och ställets "själ" där  inne.
Hur blev det med tårtkalaset då?
Tja, de tio tårtorna räckte till en bråkdel av alla gäster. Arrangörerna blev lika överraskade nu som för fem år sen över alla besökare som vällde in.
De räknar med att ca 100 pers kommer och så kommer det femdubbla! 
Nåja, vad är väl en bit gräddtårta mot att få en guidad tur bland trädtopparna!!
Fantastiskt att ha ett sådant exklusivt resmål på så nära håll!
Grattis Harads!



2 kommentarer:

Eva Mattmar sa...

Hej test

Anonym sa...

Åh så trevlig läsning, kul! Verkligen bra för Harads och kul att de nu finns tydligare på kartan��/Eva och Jan