fredag 20 februari 2015

Udda djur


När vi rastade på väg till Vattenfallet i lördags så såg vi dessa små gropar vid vilobänkarna. Lasse visste förstås direkt att det var myrlejon. 


De gräver ner sig och det bildas en liten krater efter dem. Så ligger de där och väntar på att en myra ska ramla ner i kratern och då hugger de den med sina gripklor och måltiden är serverad.

Myrlejon. Bild från Internet

På stranden brukar det ligga stora vita maneter uppsköljda, olika storlekar och former. Där torkar de snart upp för de består mest av vatten. Nästan genomskinliga så man skymtar de inre organen.
Somliga säger att de inte bränns i vattnet  medan andra påstår att de bränns, dock inte så mycket som de mindre brunröda maneterna med långa tentakler. De känns säkert ganska slemmiga om man simmar på en.
Än så länge är stränderna rena från vitmaneterna men vi stötte på en annan manet. En ca 70 cm i diameter stor brunaktig manet. Den låg ensam uppspolad på stranden en dag. 
 Ser ut som en jätteflundra ...

 
En vacker sjöstjärna låg kvar på stranden vid ebb.


De brukar vara femuddiga men den här är åttauddig, vissa sjöstjärnor kan ha upp till 20 armar. Om den tappar en arm växer det ut en ny, läste jag. Ytterst på varje arm sitter ett öga med vilket den kan urskilja ljusskillnader. Den andas med sina tentakler, äter plankton och 
musslor.  
En vacker fjäril som vi såg i Ban Krut..

På hemresan från utflykten igår stannade vi till ca 5 km norr om Ban Krut. Där finns det ett thai- par som tillverkar fåglar, elefanter, getingar, insekter av kokosnötsskal och trä. Vi besökte dem förra gången och nu hade vi en beställning på fler fåglar. 
Ca 100 baht för två  fåglar på samma pinne. 70 baht för en fågel och 200 baht för tre fåglar. Insekter 100 baht styck. Dela med fyra så få du SEK.
Han  tillverkar och hon säljer.




 

2 kommentarer:

Annika sa...

Roliga och fina figurer med eller utan vingar! Det är alltid skoj med roliga utflykter!

Eva Mattmar sa...

Tack, bra att komma ut ibland och se hur det ser ut på andra ställen i vår omgivning. De har verkligen kommit på ett sätt att omvandla kokosnötskalen till roliga figurer!
Nu pryder de sin plats dinglande under tak och balkonger...