torsdag 16 oktober 2014

Visa, visa...,,

På tåget från Hua Hin till Huay Yang!
Tåget skulle gå kl 13.00 och 13.05 var vi iväg! Har det någonsin hänt förr  att tåget har gått i tid?
Idag har allt gått vår väg. Åkte tidigt som attan i morse med buss till Hua Hin via bussbyte i Pranbury, ( så nu kan vi det)


Här sitter vi på Soms Bus Station och väntar på Bangkokbussen. Kl är 06.45


Som har fina orkidéer och hon fick en orkidé till av Göran N och Mia som tack för all hjälp de fått. Och vi fick en trevlig pratstund med Göran och Mia på morgonkvisten. De jobbar oerhört mycket med att ta hand om hemlösa hundar tillsammans med Warin på Dogs Rescue Center.


Efter en skrammelfärd på två mil med matarbuss till HH så blev det Tuc Tuc till Immigration center för att fortsätta jobba med vår försenade förlängning av ettårs -visumansökan.
Blev hänvisade tillbaka till svenska konsulatet i Dusit Thani , som dagen innan hade godkänt våra ekonomiska pensionsdokument. De skulle skickas per post till vår adress i HY. 
Men... nu ville sergeanten på Immigration ha dem för han kunde hjälpa oss att få ett- årsvisum här och nu!
Nåväl , snälle tuctuc-chauffören som väntade på oss körde oss till sv. Konsulatet.
Där hade vi sån dråplig tur att posten inte hade hunnit iväg från huset så en tjänsteman rusade iväg efter vårt brev som var stämplat och underskrivet och vi kunde ta med det till Immigration.
Väl där så tog man itu med våra dokument och kopior. Nån timme senare började den trevlige sergeanten att stämpla och underteckna ansökningshandlingarna och passet med  jag ljuger inte, jag räknar, tjugo
stämplar.
Nu har vi, stället för att få stanna i landet ynka trettio dagar och sen åka till Singapore eller Malaysia och skaffa 60 dagars turistvisum, nu har vi visum fram till 13 januari 2016!
O-A-visum och/ eller pensionärsvisum.
15 månader! Nöjda= förnamnet!
Visserligen ska vi i vanlig ordning infinna oss för stämpling var 90-e dag men det gör vi så gärna.
Lärdom- var noga med att kolla alla datum och fråga flera ggr för säkerhets skull!
Nu ska vi börja njuuuuta. Regnet har slutat, den nyrenoverade poolen väntar, nya restauranger väntar inbjudande, vinterfirare anländer varje dag....
Igår handlade vi på onsdagsmarknaden frukt, fisk, kyckling och grönsaker på torget, kul att laga mat hemma ibland.



Mycket fräsch kyckling och fisk, fisken ligger på is i värmen.


Ovan: bläckfisk
Nedan: vindruvor   
ha-sip baht- hok-sop baht. ( 50-60 baht)

Skönt att märka att all thailändska inte är borta, men mycket gömmer sig i minnets skrymslen...

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken otrolig tur ni hade idag. Skönt för er stt få landa ordentligt! Fisken ser väldigt fräsch ut: en ser ut som abborre tycker jag. Vi börjar få lite kyla nu och det tycker inte jag om.Man får hoppas att det blir fin snö så småningom så vi kan åka skidor.Ha det så jättebra nu. Hälsningar Meta.

Eva Mattmar sa...

Ja, Meta, vi hade en turdag igår. Tror knappt det är sant med tanke på hur vi blev mottagna på flygplatsen i Bangkok. Där fanns inga alternativ mer än att åka till ett land med thailändsk ambassad, Singapore Malaysia Sverige...
Immigration center hade andra lösningar .
Här är det varmt och skönt, regnet har dragit bort och vi börjar leva sommarliv....

Anonym sa...

Jag är absolut inte avundsjuk alls!!!!!! Meningen var ju stt vi skulle åkt till Turkiet snart men det får väl bli en annan gång. Har varit till Hjärtfoktorn idag och fått en ny medicin mot flimret känns bra.Har jag berättat att Karin och Gunnar flyttat hem till Mattmar igen. Glöm inte bada för mig🎣🎣🎣

Eva Mattmar sa...

Hoppas nya medicinen är riktigt bra! Hoppas ni får en skön vinter med lagom med snö och kyla.
Läste nånstans att Gunnar och Karin flyttat tillbaka igen. Kul!
Och Turkiet finns kvar, liksom Thailand. När man åker direktflyg till Bangkok känns det verkligen överkomligt att åka så långt.
Ska tänka på dig i badet! Kram!

Carina och Mats sa...

Hej!
vad skönt att det ordnade sig! Läser och tittar på dina fina bilder och blir så avundsjuk. Längtar till februari. Här har det regnat något helt otroligt mycket nästan hela veckan. Soms taxi, var ligger den? På andra sidan motorvägen?
Varma hälsningar Carina

Eva Mattmar sa...

Ja, nu njuter vi bara.
Soms Bus Station ligger på andra sidan motorvägen. Hon säljer bussbiljetter, har taxiverksamhet och ordnar utflyktsresor t ex Till Kanchanabury - Bron över floden Kwai och hon brukar följa med som reseledare. Nu droppar de in, vinterfirarna och byn står beredd med restauranger, massage , manikyr pedikyr, haricut , laundries, taxi motobikes etc. Det gäller att de får stor omsättning halva året.
Hälsningar Eva