fredag 12 september 2014

En tur i fjällvärlden

Vi åkte till Stora Sjöfallet och vidare till Ritsem. Lasse var där 1965 och då åkte de båt efter sjösystemet, det fanns inga bilvägar. Jag har aldrig varit i de fjälltrakterna.
Vi åkte bil, förbi Vuollerim, Jokkmokk, Porjus, in på Vägen Västerut och efter drygt 20 mil stannade vi och tankade i Stora Sjöfallet och därifrån hade vi ca 5 mil kvar till Ritsem. Där hyrde vi ett rum på STF vandrarhem. 
Efter det blev det en vandringstur på Gränsleden som fortsätter till Norges kust. Vi gick några km, tittade på höstfärger och utsikten och sen vände vi och gick tillbaka.

      Här vid portalen börjar Gränsleden

     Hönsbär , inte lingon...

   Akkajaur med Akkafjällen i bakgrunden
          Höstfärger har släppts lösa
   Knotiga fjällbjörkar, med och utan löv..


Förra gången Lasse var här fick man bo i kåtor, skilda för damer och herrar, och sova på renfällar, nu hade vi sköna breda sängar med mjuka täcken och kuddar, tvättställ på rummet och varma duschar i korridoren. Fullt utrustat kök, TV och ordentlig avfallssortering. Bättre förr eller .... mysigare förr.

Nästa dag hade vi bättre utsikt över Akkamassivet och efter en kort promenad efter vägen mot Sitasjaur så styrde vi bilen tillbaka till inlandet.
Vattenfall efter fjällsidorna, ser ut som snö, men det forsar ner för branterna.

Man följer kraftledningen efter vägen, en stor del av Sveriges elkraft kommer från dessa trakter, Ritsem, Vietas vid St Sjöfallet, Ligga, Porjus, Harsprånget, Messaure, Akkats, Porsi, Laxede mm.


En ensam vindkraftsnurra såg vi på vägen mot Ritsem.


Vi tog en avstickare till Gällivare /Malmberget dit jag ofta åkte på 60-talet, då jag gick korrespondensgymnasiet i Jokkmokk och vi fick åka till Gy i Malmberget och tentera av vissa ämnen. 
Idag blev det sightseeing och lunch på Norrskensgallerian.
              Laxsallad i rosa skål!

Sen åkte vi söderut och stannade till i Porjus. Tyvärr var det stängt på kraftverkets utställning för turistsäsongen var över. Vi fotade lite utanför, 1914 började Porjus kraftverk byggas, Harsprånget fanns redan. 1914 var det rusch i Porjus, kraftverk och järnvägsbygge, det året kom min pappas moster Jenny, 22 år, som lärarinna till Porjus. Hon stortrivdes och stannade kvar till pensionering 1955.
              Här var det 1914.
     
    Och här levereras  elen...
     Minnesmärke 
     "Kraft" av Bo Homlund   År 1988

6 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket mer intressant att läsa om er och få ta del av era upplevelser, än det är att läsa tidningen/ Marianne

Eva Mattmar sa...

Tack så mycket, Marianne!
Så roligt att du läser och kommenterar, det uppskattas.

Anonym sa...

Vad kul att ni åker runt och delar med er av fina bilder och upplevelser.
Höstens vackra färger är så granna. Kram Eva ich janne

Annika sa...

Vilken härlig utflykt och det är så vackert med höstfärger, fina bilder och roligt att du delar med dig av era trevligheter!

Eva Mattmar sa...

Tack Eva , Janne och Annika!
Roligt med en korttur då och då men nu närmar sig tiden för de långa resorna igen.

Anonym sa...

Roligt att se vad ni gör nu har vi kommit hem från Gran Canaria fint har det varit.