lördag 9 december 2017

Extension fixat! 

Yippie! Klart! Vi har besökt Immigration Office i Hua Hin och fått extension, förlängning, av våra Non Immigrant OA visa! Detta gör vi varje år, lika påfrestande varje år. Våra visa härstammar från 2013 då vi vinterflyttade hit. För att få detta visum måste man var minst 50 år, ha en månadsinkomst på 18500 kr/månad efter skatt eller 228000 kr på bankkonto i Sverige ( eller en kombination) utdrag från belastningsregistret, personbevis, visa läkarintyg att man inte har lepra, syfilis, elefantiasis, tbc, drogproblem. Det kostade 1300 kr då plus läkarintyget.  Det är historia för oss- gjordes en gång 2013.



Sen kan man göra om proceduren varje år eller söka extension, förlängning av visat. Vi söker extension varje år. Det görs på Immigration Office, för oss i Hua Hin, 12 mil norrut. Då ska du ha med dig



- pass och kopior på personuppgifter och sista stämpelsidorna i passet.



- ansökningsformulär TM 7, gärna ifyllt hemma i lugn och ro!



- income letter, får vi på konsulatet efter att vi visat upp intyg från pensionsmyndigheter, månadsinkomsten måste vara minst 16500 baht/månad före skatt eller 800000 baht insatt på thailändsk bank sen minst tre månader eller en kombination av båda. Bankbeviset får vara högst en dag gammalt, income letter behöver inte vara dagsfärskt. 



- ”certificate of residence” eller gula husboken, som visar att du har fast adress i Thailand.



- en ritad karta över huset i förhållande till Petchkasem rd, (highway)



- foton, minst ett till varje intyg



- 1900 baht/intyg



- bläckpenna till formuläret, om det inte är ifyllt hemma



- Tålamod!



Ungefär så här ser passidorna ut. I våra pass står det att vi får vara här till 13 januari 2019!



Dessutom behöver du köpa reentry, en stämpel i passet att du får komma in i landet igen. Ett reentry för varje inresa du gör. Kostnad 1000 baht/inresa.  Ett foto/reentry och en ansökningsblankett TM 8/ gång. Jag behöver två st eftersom jag åker till Sverige över jul och det andra för hösten. 



PUH! Förra året var vi rätt så oförberedda och fick dra kopior på Immigration, skriva i blanketterna där och handläggaren ville se vårt vigselbevis!!!, var det nu är efter flytten.. men hon trodde att jag skulle åka snålskjuts på Lasses pension...så det behövs inte alls..



I år hade vi ordning på papperen och när vi efter två timmar kom fram i kön gick det som på räls, många stämplar i passet, våra dokument samlades ihop i vår mapp på Immigration och så var det klart!



En detalj till- du måste göra rapport var 90- e dag och visa upp passet, då kan vi åka saleng till gränsstationen Dan Sing Khon ca tre mil mot gränsen till Myanmar.



Ytterligare en detalj , jag hade nytt pass och fick de gamla uppgifterna överförda till det nya passet, kostnad 400 baht.

Inga kommentarer: