måndag 23 oktober 2017

Helgdag 23 oktober 

Idag blir det lite Thailändsk kungahistoria. 23 oktober är en helgdag i Thailand sen kung Chulalongkorn dog 23 okt 1910.
    Kung Chulalongkorn , 1853-1910
Han var en älskad kung som gjorde många resor till bl a Europa, han moderniserade Thailand, utvecklade handel och läkarvetenskapen i landet, avskaffade slaveriet och månggifte, fast han hade många fruar själv. På en av sina resor besökte han Sverige och åkte med sin delegation norrut efter kusten, in i landet och besökte Ragunda i Jämtland. Året var 1897. Efter det besöket uppkallade man en väg i byn efter hans besök. Kung Chulalongkorns väg. Hundra år senare, 1997, kom besökare från Thailand till Ragunda och upptäckte denna väg. Thailändska paviljongen i Utanede, Ragunda kommun ,Jämtland.
De tyckte att här ska vi bygga en thailändsk paviljong! Insamlingar startades, bygget påbörjades och 1999 invigdes Thailändska Paviljongen i Utanede. Mellan sju och tio miljoner kronor kostade uppförandet, varav tre miljoner för tempeltornet i guld.
Ett sådant bygge behöver naturligtvis underhållas och jag minns när vi bodde i Jämtland och läste lokaltidningarna att det diskuterades vem som skulle stå för kostnaderna. Ragunda kommun eller Thailändska föreningen. Ett exotiskt inslag  i den norrländska miljön är det under alla omständigheter. Ett utflyktsmål och sevärdhet.
Kung Chulalongkorn fick många barn och han är farfar till kung Bhumibol Adulyadej, som regerade mellan 1947 till sin död 13 oktober 2016. En mycket populär och älskad kung.  På torsdag 26 oktober är det drygt ett år sen han gick bort och då ska han kremeras. Hans aska kommer sedan förvaras i några utvalda tempel, bl a i Ban Krut bara några mil söder om Huay Yang.
Nuvarande kung är ende sonen till kung Bhumipol. Hans namn är Maha Vajirakongkorn. Han är född 1952 och hann bli 64 år innan han kröntes 1 dec 2016.
Veckan som gått har varit varm. En stor termometer vid templet har visar nästan ca 34 grader de senaste dagarna. Jag ser fram emot november då den kalla årstiden börjar.” Rudoo nao”. Den varar till och med februari då den varma årstiden sätter igång.” Rudoo ron” . Den räcker till juli då den regniga årstiden börjar. ”Rudoo fon”
Dagen har tillbringats på strandstället Mali med strandpromenad, i solstolen, bad i havet och lunch på Mali restaurang. Lite mulet på fm men der klarnade upp under dagen. Mer och mer folk kommer för varje dag.

Inga kommentarer: