tisdag 25 juni 2024

Midsommar och några sommarturer..

Vi har åkerbärsblommor vid stugkanten men de ger inga bär. Åkerbär är Norrbottens landskapsblomma, Rubus Arcticus på latin.


Vi har firat midsommar, traditionsenligt på Laxholmen med laxmackor, glass, lotteri, skogspromenad och musikunderhållning. Lite småkallt när vi åkte iväg, sommartäckjackan på, men den behövdes inte på plats. 

Mona och Niklas Torneus sjunger och spelar in midsommaren, som de brukar göra varje år. 

På kvällen blev det knytis hos Jan och Eva med sill och potatis., köttbullar och småkorv, ost -och skinkpaj samt jordgubbar och grädde i olika utförande och även rabarberpaj med vaniljsås.



Trevligt efter maten att spela frågespel med gamla och unga, de som inte tittade på fotbollsmatcherna i EM. 


Julia är här och sommarjobbar tre veckor på Kids Corner, den privata förskolan i Harads. Upp tidigt och skjutsa till Harads. Hämtning på em. 

Erik och Leon kom i torsdags och stannar till mitten av juli.Eva och Janne är i sin stuga och har med sig barnbarnen Wilhelm och Lukas sant Evas pappa Carl-Uno, som uppnått den aktningsvärda åldern 93 år!. 

Nu har också kusin Maria och Hasse från Göteborg anlänt och på lördag kommer flera, både till oss och till grannen. 

Några tappra ur det unga gardet har badat i älven, sist jag mätte upp temperaturen var det 17 gr i strandkanten , kallare en bit ut. 


Midsommardagen, förmiddag, folktomt än så länge.Dags  att göra några volontärinsatser även denna somnar.

Jag har jobbat på Laxholmen dagen efter midsommarafton och trodde väl inte det skulle komma mycket folk så där ”dagen efter” , men det gjorde det. Ca 125 pers som ville fika och umgås. Vi bredde laxmackor och renköttsmackor på löpande band! En och annan ostmacka också! 


Utsikt mot Campingplatsen från Laxholmen. 

Roligt att jobba några dagar på sommaren  på Laxholmen, helt ideellt men det brukar bli en bussresa till hemlig ort i slutet av sommaren.


Vår bastu står inte i brand även om det ser så ut! 

Men brinner gör den stora högen med skräp, kvistar och grenar, uttjänta bänkar. Ingen vind och fuktigt i gräset på midsommardagen så det brann lugnt och fint! Nu är det krattat och snyggt runt bastun. 

Vi gick en sväng i Bodträskfors medan vi väntade på att Bomek skulle öppna efter lunch. Nya rör till flotten behövdes inskaffas.Vi passade på att ta dagens promenad och tog några bilder av Bodträskån som forsar förbi byn.


Det vackra sommarvädret hade vi i maj, lite kallare och regnigare i juni. Men denna vecka har det utlovats dryga 25 grader några dagar.. 

2 kommentarer:

Bfitt-Marie sa...

Hej Eva o Lasse, så kul att läsa om ert liv i norr.Låter bra o trevligt alltsammans.Ska tipsa en bekant om "naturknäcket".Vi är snart på väg t.andelstugan i Hemavan på lörd.Anders fam.kommer dit o vi ska fira deras 1åring o Idun blir 9år,6/7.Vi hörs hälsa Lasse m.fl./Bm

Anonym sa...

Tack B-M! Så kul att du läser min blogg. Nu är det fullt upp i stugorna så tiden är knapp för uppdateringar. Men idag blev det ett inlägg i a f. Ha det så bra! / Eva