Lite svalare dagar nu med sol blandat med regnskurar. En kväll kom det t o m en kort hagelskur med hagelbollar stora som stenkulor. De studsade mot gräset!
Temperaturen ligger runt 15-20 gr. Ingen nattfrost som det kan bli i början av juni, s k järnnätter. Det tackar man för då gurk- tomat och paprikaplantor är på plats i växthusväggarna. På dagarna när solen ligger på blir det varmt där inne. Temperaturen kan gå upp till 40 gr! Snabbt upp med takluckor och öppna dörrarna.
En kväll gick vi till stranden med nygrillat och quinoasallad och åt middag med Luleälven och Klusåberget i blickfånget. Samtidigt passade vi på att elda upp alla löv och pinnar vi krattat ihop vid skogskanten.
I lördags var det Haradsdagen som är tradition i början av juni. Ett digert program med karnevalståg, marknadsstånd, korande av årets Edeforskvinna och Edeforsman, uppmärksammande av bebisar som fötts under året, tipspromenad, musikunderhållning och försäljning av thaimat, fika och hamburgare.
Solen sken på oss även denna dag.
Här säljs ”otjorvig”glass från glassfabriken i Bodträskfors, vilket betyder att det inte är några konstigheter med glassen. Riktig glass gjord på rena råvaror utan märkliga tillsatser.
Olika goda smaker, bl a hjortron, cookies, mm
Här är Yvonne som bakar så gott bröd i sitt bageri mitt i Harads i samma hus som Svantes bistro och cafe. Hon bakar bröd som är mjölkfritt och glutenfritt. I påsarna finns fröknäcke som är smaksatt med granskott, nässlor, björklöv mm. Provsmakning av alla sorter.
Denna gång köpte vi hjortronkaka, en mjuk kaka bakat på mandelmjöl och Lailas gula mjölmix. Fanns även blåbärskaka och morotskaka.
I karnevalen fanns många fantasifullt utklädda barn och vuxna men förstapriset fick detta fordon. Ett riktigt HARADS-åkdon, byggd av bl a lastpallar och kartonger.
Här säljs bla tvålar och hudkrämer från Vinterblomman.
Mycket folk i fikakön och vid borden i tältet.
Lina H sjöng för oss och avslutade med några sommarsånger tillsammans med de barn som ville vara med…
Berthel Viklund blev årets Edeforsman. Han är en profil i bygden som är med i föreningar och ställer upp i olika samnanhang. Ingenting är omöjligt för honom, han ordnar det mesta..
Marie Mattson blev årets Edeforskvinna. Hon har engagerat sig mycket med asylfrågor och skrivit i lokalpress och även nått ut i riksmedia om ärenden som kan diskuteras i asylfrågor.
Inne i Kläppgården har Hembygdsföreningen renoverat samlingssalen, målat väggar och snyggat till. På bilderna är en färgglad tygapplikation utställd. Den är tillverkad av Karin M Döri.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar